Netmedie spreder falsk nyhed om borgmester, svinekød i skoler og skældud til muslimer

Her spiser vi gris, skulle en fransk borgmester ifølge Den Korte Avis have sagt i en tale til sine muslimske indbyggere og afvist at ændre en tøddel ved, at der er svinekød i skolekantinerne. Men historien er falsk. 

Borgmesteren i den mellemstore franske by Metz raser mod muslimer, der kræver svinekød bandlyst i skolekantinerne, skriver Den Korte Avis i en artikel.

“Byen Metz, som har kongelige og kejserlige traditioner, har al mulig grund til at afvise indrømmelser til islam og sharia,” skulle den socialistiske borgmester Dominique Gros angiveligt have sagt til byens muslimske forældre ifølge Den Korte Avis.

Borgmesterens svada får Den Korte Avis' journalist til slutteligt at spørge: “Hvor mange danske borgmestre vover at tale lige så rent ud af posen som deres kollega i Metz?”

Artiklen har nået stor udbredelse på Facebook, hvor Den Korte Avis’ eget opslag med artikel bliver delt og kommenteret heftigt, ligesom tidligere minister Karen Jespersen og stifter af Den Korte Avis har delt historien fra sin facebookprofil.

Sagen er bare, at historien er falsk.

Skolekantinerne i Metz tilbyder endda et alternativ til de muslimske børn, der undgår svinekød.

Artiklen fortsætter under gif'en

Den Korte Avis udgav den 10. december i år artiklen med overskriften ”Fransk borgmester giver muslimske forældre klar besked: Her spiser vi gris”, der gengiver det falske citat fra borgmesteren i den franske by Metz. Netmediets artikel er nu slettet.

Stammer fra falsk facebookopslag

Artiklen, som Den Korte Avis bragte 10. december 2019, indeholder angiveligt passager fra en “tordentale” til muslimske borgere i Metz, der måtte ønske svinekød sløjfet fra skolekantinernes menu.

Men borgmesterkontoret i Metz oplyser til TjekDet, at borgmester Dominique Gros aldrig har holdt en sådan tale, og at historien er komplet falsk.

“Vi har haft rigtig mange henvendelser om den historie. Den er falsk. Borgmesteren har aldrig sagt det, som han bliver citeret for,” siger pressemedarbejder Vincent Babin til TjekDet.

Passagerne i borgmesterens tale – som gengivet af Den Korte Avis - minder til forveksling om indholdet i et facebookopslag fra 31. marts 2018. Her citerer en fransk facebookbruger med navnet Jean-Claude Keiber et “notat,” som borgmesteren skulle have adresseret til muslimske forældre. Opslaget er delt hele 35.000 gange.

Men op til flere franske faktatjekmedier har i december sidste år pointeret, at facebookopslaget er opdigtet.

Til faktatjekkere hos det franske medie 20 Minutes oplyser borgmesterkontoret: “Det er fuldstændig falsk, både i form og indhold. Dominique Gros har aldrig holdt sådan en tale.”

Artiklen fortsætter under gif'en

Dominique Gros, der er borgmester i den franske by Metz, er gentagne gange blevet citeret for at afvise et krav fra muslimer om at bandlyse svinekød i skolernes kantiner. Men det afviser han at have sagt. Foto: Uddrag af interview fra tv-stationen France 3.

Og til lokalmediet Rue 89 Strasbourg siger borgmesterkontoret, at “det er et ondsindet rygte, der er fuldstændig fabrikeret, og som har cirkuleret længe og dukker op igen med jævnlige mellemrum.”

Artiklen har overskriften “Nej, Dominique Gros, borgmester i Metz, har ikke afvist at forbyde svinekød i kantinerne,” og linker til madplanen i skolekantinerne i Metz. Ifølge borgmesterkontoret bliver der tilbudt en anden ret i kantinen, når der er svinekød på menuen.

Medierne Franceinfo og Le Monde har også tilbagevist historien. Sidstnævnte har gennem et partnerskab med Facebook fået sit faktatjek lagt i forlængelse af det falske facebookopslag.

Den Korte Avis har ikke reageret på TjekDets ønske om et interview, men efter henvendelsen har netmediet slettet artiklen.

Karen Jespersen, tidligere minister ad flere omgange samt stifter af og redaktør på Den Korte Avis, nåede også at dele den falske hyldest til den franske borgmester.

Forrige artikel Trods sejlivet myte: Vin er ikke vejen til vægttab Trods sejlivet myte: Vin er ikke vejen til vægttab Næste artikel Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb? Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.