Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør

Når vinteren bliver kold og bidende, kan hjemløse søge ly i Kristuskirken i København, hvor organisationen Grace sørger for en seng at sove i, lyder det i et velmenende opslag på Facebook. Men organisationen har endnu ikke offentliggjort, hvor deres nødherberg kommer til at være i år.

Vinterkulden er for alvor ved at gøre sit indtog i Danmark. Vi har haft vinterens første nattefrost, og folk pakker sig ind fra top til tå, når de træder ud af deres hjem for at møde en ny dag.  

Men i Danmark har vi også en gruppe af mennesker, der må tilbringe natten uden tag over hovedet. De hjemløse sover udenfor og er dermed særdeles udsatte i den kommende tid.  

Men der er godt nyt for de hjemløse, der befinder sig i københavnsområdet. Et opslag, der er delt vidt og bredt på Facebook, lover nemlig, at hjemløse kan komme til Kristuskirken på Nørrebro i København og få en seng for natten.  

“Til alle hjemløse (og til dig, som kommer forbi én eller kender én). Man kan i Kristuskirken på Baggesensgade 7, 2200 København N (Grace) overnatte i de næste 3 måneder (Alle er velkomne - også dem uden CPR-nummer),” fremgår det af opslaget. 

“Der er helt fantastiske gode soveforhold, der er te og kaffe, morgenmad og varmt tøj til fri afbenyttelse. Der er også aftensmad. Åbner kl. 21 hver dag! Giv beskeden videre – og især til en, som fryser! Hunde er desværre ikke velkomne,” fortsætter opslaget, der i skrivende stund er delt over to tusind gange.  

Problemet er bare, at teksten bag opslaget er gammel og ikke længere har hold i virkeligheden. Faktisk er det slet ikke offentliggjort, hvor nødherberget kommer til at være i år, oplyser GraceKbh, der står bag nødherberget for hjemløse i København.  

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempel på en facebookbruger, der har delt opslaget.

Kommer til at åbne på ny adresse 

De seneste otte år har GraceKbh åbnet et nødherberg for hjemløse i Kristuskirken på Nørrebro. GraceKbh er en organisation, der hovedsageligt er drevet af frivillige, og som tilbyder forskellige former for hjælp og mad til hjemløse.  

Der kommer højst sandsynligt til at åbne et nødherberg i den vinter, som vi står overfor, men det kommer til at være et nyt sted, understreger Sofie Weinreich Engell, der er leder af Grace i København.   

“Det er et gammelt opslag. Vi forventer at åbne nødherberg i år også, men det bliver på en anden adresse, og vi afventer stadig den sidste godkendelse fra Københavns Kommune, før vi kan offentliggøre det,” siger hun.  

Dermed kan de hjemløse i København igen se frem til en vinter, hvor det er muligt at få en varm seng og tag over hovedet om natten. 

Artiklen fortsætter under billedet

Kristuskirken er en frikirke på Nørrebro i København. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

I teksten på Facebook lyder det umiddelbart, som om der er ubegrænset plads til de hjemløse. Men i de seneste år har der været plads til 40 overnattende. Og GraceKbh håber, at de igen kan have plads til 40 hjemløse i den kommende vinter.  

“Standarden er 40, men nogle enkelte år har vi været nødt til at nøjes med 20. Vi forventer også at åbne til 40 i år, vi skal bare lige have helt styr på de sidste godkendelser fra kommunen,” lyder det fra Sofie Weinreich Engell.  

Og hvis du møder op foran Kristuskirken i aften klokken 21, bliver du slemt skuffet. 

"Så møder du en lukket kirke," siger Sofie Weinreich Engell. 

Men selvom Gracekbh endnu ikke har åbnet for deres nødherberg denne vinter, er der dog fortsat håb for at få en seng om natten for de hjemløse i København. Københavns Kommune har nemlig en række andre tilbud til hjemløse i København, der har brug for et tag over hovedet om natten.    

Et andet velmenende opslag, der har cirkuleret i flere omgange på sociale medier, hævder, at Rigshospitalets Traumecenter efterlyser brugt tøj. Tøjet vil blive uddelt til hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr, lyder det i opslaget. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær, oplyser hospitalet, der ikke har bedt om donationerne og slet ikke har plads til at opbevare det.  

Forrige artikel 700 'forskere og fagfolk' afblæser klimakrisen i åbent brev til FN, men brevet er noget sludder 700 'forskere og fagfolk' afblæser klimakrisen i åbent brev til FN, men brevet er noget sludder Næste artikel Lys i fynsk “vintertræ” handler ikke om hensyn til islam  Lys i fynsk “vintertræ” handler ikke om hensyn til islam
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.