Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør

Når vinteren bliver kold og bidende, kan hjemløse søge ly i Kristuskirken i København, hvor organisationen Grace sørger for en seng at sove i, lyder det i et velmenende opslag på Facebook. Men organisationen har endnu ikke offentliggjort, hvor deres nødherberg kommer til at være i år.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vinterkulden er for alvor ved at gøre sit indtog i Danmark. Vi har haft vinterens første nattefrost, og folk pakker sig ind fra top til tå, når de træder ud af deres hjem for at møde en ny dag.  

Men i Danmark har vi også en gruppe af mennesker, der må tilbringe natten uden tag over hovedet. De hjemløse sover udenfor og er dermed særdeles udsatte i den kommende tid.  

Men der er godt nyt for de hjemløse, der befinder sig i københavnsområdet. Et opslag, der er delt vidt og bredt på Facebook, lover nemlig, at hjemløse kan komme til Kristuskirken på Nørrebro i København og få en seng for natten.  

“Til alle hjemløse (og til dig, som kommer forbi én eller kender én). Man kan i Kristuskirken på Baggesensgade 7, 2200 København N (Grace) overnatte i de næste 3 måneder (Alle er velkomne - også dem uden CPR-nummer),” fremgår det af opslaget. 

“Der er helt fantastiske gode soveforhold, der er te og kaffe, morgenmad og varmt tøj til fri afbenyttelse. Der er også aftensmad. Åbner kl. 21 hver dag! Giv beskeden videre – og især til en, som fryser! Hunde er desværre ikke velkomne,” fortsætter opslaget, der i skrivende stund er delt over to tusind gange.  

Problemet er bare, at teksten bag opslaget er gammel og ikke længere har hold i virkeligheden. Faktisk er det slet ikke offentliggjort, hvor nødherberget kommer til at være i år, oplyser GraceKbh, der står bag nødherberget for hjemløse i København.  

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempel på en facebookbruger, der har delt opslaget.

Kommer til at åbne på ny adresse 

De seneste otte år har GraceKbh åbnet et nødherberg for hjemløse i Kristuskirken på Nørrebro. GraceKbh er en organisation, der hovedsageligt er drevet af frivillige, og som tilbyder forskellige former for hjælp og mad til hjemløse.  

Der kommer højst sandsynligt til at åbne et nødherberg i den vinter, som vi står overfor, men det kommer til at være et nyt sted, understreger Sofie Weinreich Engell, der er leder af Grace i København.   

“Det er et gammelt opslag. Vi forventer at åbne nødherberg i år også, men det bliver på en anden adresse, og vi afventer stadig den sidste godkendelse fra Københavns Kommune, før vi kan offentliggøre det,” siger hun.  

Dermed kan de hjemløse i København igen se frem til en vinter, hvor det er muligt at få en varm seng og tag over hovedet om natten. 

Artiklen fortsætter under billedet

Kristuskirken er en frikirke på Nørrebro i København. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

I teksten på Facebook lyder det umiddelbart, som om der er ubegrænset plads til de hjemløse. Men i de seneste år har der været plads til 40 overnattende. Og GraceKbh håber, at de igen kan have plads til 40 hjemløse i den kommende vinter.  

“Standarden er 40, men nogle enkelte år har vi været nødt til at nøjes med 20. Vi forventer også at åbne til 40 i år, vi skal bare lige have helt styr på de sidste godkendelser fra kommunen,” lyder det fra Sofie Weinreich Engell.  

Og hvis du møder op foran Kristuskirken i aften klokken 21, bliver du slemt skuffet. 

"Så møder du en lukket kirke," siger Sofie Weinreich Engell. 

Men selvom Gracekbh endnu ikke har åbnet for deres nødherberg denne vinter, er der dog fortsat håb for at få en seng om natten for de hjemløse i København. Københavns Kommune har nemlig en række andre tilbud til hjemløse i København, der har brug for et tag over hovedet om natten.    

Et andet velmenende opslag, der har cirkuleret i flere omgange på sociale medier, hævder, at Rigshospitalets Traumecenter efterlyser brugt tøj. Tøjet vil blive uddelt til hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr, lyder det i opslaget. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær, oplyser hospitalet, der ikke har bedt om donationerne og slet ikke har plads til at opbevare det.  

Forrige artikel 700 'forskere og fagfolk' afblæser klimakrisen i åbent brev til FN, men brevet er noget sludder 700 'forskere og fagfolk' afblæser klimakrisen i åbent brev til FN, men brevet er noget sludder Næste artikel Lys i fynsk “vintertræ” handler ikke om hensyn til islam  Lys i fynsk “vintertræ” handler ikke om hensyn til islam
Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.