Redder du et dyr om dagen ved at blive veganer?

Undlader du at spise kød og animalske produkter, så redder du et dyreliv hver eneste dag. Sådan lyder budskabet flere steder på sociale medier. Men regnestykket bag giver ikke mening, for man redder altså ikke grise, høns og køer fra slagterkniven bare ved ikke at spise kød, siger forskere. 

"At være veganer redder et dyreliv om dagen." 

Sagt af: Dansk Vegetarisk Forening og flere facebookbrugere


Det passer ikke, at et dyr bliver reddet, for hver dag en enkelt person er veganer. For enten vil kødet fra produktionsdyr blive brugt et andet sted, ellers vil dyret slet ikke have levet, siger to forskere til TjekDet. Men når det gælder fisk, vil en stor mængde veganere formentlig betyde mindre fiskeri og færre dræbte fisk.

For hver dag du undlader at spise kød, redder du et dyreliv.

Sådan lyder budskabet flere steder på sociale medier, hvor vegetarer og veganere forsøger at overbevise kødspisere om at kvitte både bøf, høne og fisk.  

LÆS OGSÅ: Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

Og på en plakat lavet af den amerikanske dyrevelfærdsorganisation Mercy for Animals står, at hvis du er veganer - det vil sige, at du hverken indtager kød eller animalske produkter som mælk, æg eller smør - så redder du blandt andet et dyreliv hver eneste dag. Organisationen har derudover forsynet budskabet med tegning af en gris. 

Eksempler på opslag

Men det giver slet ikke mening at hævde, at en gris bliver frelst fra slagterkniven, for hver dag du lever som veganer. For kødet vil til at begynde med blive brugt et andet sted i fødevareindustrien. Og på sigt vil det betyde, at dyret ikke kommer til verden, lyder det fra to professorer, der forsker i fødevarer. 

Kødet bliver brugt alligevel 

Ideen om, at man dagligt redder et dyreliv som veganer stammer fra en hjemmeside med en vegansk regnemaskine. Her kan man i al sin enkelthed indtaste, hvor mange år og måneder man har været veganer.  

De tal gumler regnemaskinen på og spytter så ud, hvor mange liter vand man har sparet, hvor meget CO2 man har skånet atmosfæren for, og altså også hvor mange dyreliv man har reddet.  

Jesper Lassen

Men Jesper Lassen, professor ved Sektion for Forbrug, Bioetik og Regulering på Københavns Universitet, køber ikke påstanden om, at man kan redde et dyreliv dagligt ved at holde op med at spise kød. 

“Nej, det vil ikke gøre nogen forskel (i antal dyreliv, red.). Enten vil andre spise flæskestegen, eller også vil fødevaresektoren sende kødet et andet sted hen, hvor det så bliver brugt,” siger Jesper Lassen. 

Den veganske regnemaskine bygger på den antagelse, at der dagligt dør lige så mange dyr i forbindelse med dyreproduktion, som der er kødspisende mennesker i verden. 

Selvom det lyder af meget, er det nok ikke helt ved siden af, siger Jesper Lassen. Der bliver nemlig fisket tonsvis af bittesmå fisk til dyrefoder. Og tæller man dem med, kan man godt nå op de milliarder af dyr, regnestykket kræver. 

Men det gør ikke, at man bare kan regne baglæns og tro, at en kødspiser mindre vil betyde, at der dagligt er et dyr, der undgår slagterkniven, understreger Jesper Lassen. 

Flere veganere betyder færre dyr 

Også Jan Tind Sørensen, professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, afkræfter, at man skåner et dyreliv om dagen ved at spise vegansk.  

LÆS OGSÅ: Ny strategi: Regeringen vil udfordre sundhedsbloggere

Han mener dog, at den veganske regnemaskine har en pointe. At kød stammer fra dyr, er noget, kødspisere har det med at fortrænge. Før man kan sætte tænderne i en flæskesteg, så må en gris nemlig blive slagtet og dermed dræbt.  

Jan Tind Sørensen

Bliver en stor portion mennesker lige pludselig veganere, vil efterspørgslen på svinekød ganske vist dale. Men betyder det ikke, at de mange svin bare bliver sluppet ud i naturen.  

“Dyret ville slet ikke eksistere, hvis ikke der var folk, der spiste kød. Så hvis flere og flere i verden bliver veganere, så ville den animalske produktion gå ned, og der vil komme færre dyr,” siger han til TjekDet.  

Derfor giver det ifølge Jan Tind Sørensen slet ikke mening at tale om at dyreliv bliver reddet. 

“Man redder i hvert fald ikke et dyreliv. Man gør jo nærmest det modsatte, for dyret ville jo så ikke have levet,” siger han. 

Men hvordan kan det så være, at det fra flere sider lyder, at man bare ved at være veganer redder et dyreliv for hver dag, der går? 

Vegetarforening: Billedet af grisen er misvisende 

TjekDet har kontaktet Dansk Vegetarisk Forening, der på sin hjemmeside skriver, at de er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. De har før delt budskabet om, at vegetarer redder dyreliv, i et Facebook-opslag med et billede af en gris.  

“Det betyder ikke noget (i antallet af dyreliv, red.), hvis det kun er et enkelt menneske, der lever vegansk. Men når en masse individer gør det, så har det en betydning. Og det er en almindelig måde at synliggøre det enkelte menneskes aftryk på,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening. 

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

Så langt er foreningen altså enig med forskerne, TjekDet har talt med. Flere mennesker, der ikke spiser kød, vil betyde, at der vil blive produceret mindre kød og derfor slagtet og fisket færre dyr. 

Men betyder det, at man ligefrem redder dyrene?  

“Det er klart, at hvis de dyr, der i dag bliver produceret på landjorden, ikke bliver produceret, så kommer de jo ikke til at leve. Det er jo meget ligetil. Når man bruger sådan en formulering som at redde et dyreliv, så kan man godt sige, det er misvisende, hvis der er et billede af en gris,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl og tilføjer: 

“Man kan selvfølgelige ikke sætte en direkte sammenhæng mellem at holde op med at spise kød og så redde en specifik gris. Men det gør sig stensikkert gældende med fisk.” 

Vegetarforeningens opslag

 

Rune-Christoffer Dragsdahl påpeger, at de milliarder af fisk, der hvert år bliver fanget i havet, ville fortsætte med at leve i det fri, hvis ikke folk spiste fisk. Derfor kan man godt sige, at fiskene bliver reddet, mener han. 

Vil I så gøre opmærksom på fremover, at det at ‘redde’ dyr med en vegansk kost kun gælder fisk? 

“Skulle jeg lave den type opslag med en gris, så skulle det måske hedde, at man redder et dyr fra at komme til at leve et liv med lidelse, eller at man redder klodens vilde dyr."  

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

LÆS OGSÅ: Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

LÆS OGSÅ: Flere og flere er usikre på, hvad der er sundt

LÆS OGSÅ: Anti-kødkampagne roder rundt i fakta

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ:  Ny strategi: Regeringen vil udfordre sundhedsbloggere

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

Forrige artikel Det var ikke landbrugets kvælstof, der førte til fiskedød i Filsø Det var ikke landbrugets kvælstof, der førte til fiskedød i Filsø Næste artikel Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat
Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet Østrig ret i, at landets domstole kan straffe en kvinde for at kalde profeten Muhammed for pædofil. Et knæfald for islamister, lyder det fra islamkritikere. Men den udlægning er fuldstændig misforstået, siger forskere. 

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.