Redder du et dyr om dagen ved at blive veganer?

Undlader du at spise kød og animalske produkter, så redder du et dyreliv hver eneste dag. Sådan lyder budskabet flere steder på sociale medier. Men regnestykket bag giver ikke mening, for man redder altså ikke grise, høns og køer fra slagterkniven bare ved ikke at spise kød, siger forskere. 

Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta

"At være veganer redder et dyreliv om dagen." 

Sagt af: Dansk Vegetarisk Forening og flere facebookbrugere


Det passer ikke, at et dyr bliver reddet, for hver dag en enkelt person er veganer. For enten vil kødet fra produktionsdyr blive brugt et andet sted, ellers vil dyret slet ikke have levet, siger to forskere til TjekDet. Men når det gælder fisk, vil en stor mængde veganere formentlig betyde mindre fiskeri og færre dræbte fisk.

For hver dag du undlader at spise kød, redder du et dyreliv.

Sådan lyder budskabet flere steder på sociale medier, hvor vegetarer og veganere forsøger at overbevise kødspisere om at kvitte både bøf, høne og fisk.  

LÆS OGSÅ: Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

Og på en plakat lavet af den amerikanske dyrevelfærdsorganisation Mercy for Animals står, at hvis du er veganer - det vil sige, at du hverken indtager kød eller animalske produkter som mælk, æg eller smør - så redder du blandt andet et dyreliv hver eneste dag. Organisationen har derudover forsynet budskabet med tegning af en gris. 

Eksempler på opslag

Men det giver slet ikke mening at hævde, at en gris bliver frelst fra slagterkniven, for hver dag du lever som veganer. For kødet vil til at begynde med blive brugt et andet sted i fødevareindustrien. Og på sigt vil det betyde, at dyret ikke kommer til verden, lyder det fra to professorer, der forsker i fødevarer. 

Kødet bliver brugt alligevel 

Ideen om, at man dagligt redder et dyreliv som veganer stammer fra en hjemmeside med en vegansk regnemaskine. Her kan man i al sin enkelthed indtaste, hvor mange år og måneder man har været veganer.  

De tal gumler regnemaskinen på og spytter så ud, hvor mange liter vand man har sparet, hvor meget CO2 man har skånet atmosfæren for, og altså også hvor mange dyreliv man har reddet.  

Jesper Lassen

Men Jesper Lassen, professor ved Sektion for Forbrug, Bioetik og Regulering på Københavns Universitet, køber ikke påstanden om, at man kan redde et dyreliv dagligt ved at holde op med at spise kød. 

“Nej, det vil ikke gøre nogen forskel (i antal dyreliv, red.). Enten vil andre spise flæskestegen, eller også vil fødevaresektoren sende kødet et andet sted hen, hvor det så bliver brugt,” siger Jesper Lassen. 

Den veganske regnemaskine bygger på den antagelse, at der dagligt dør lige så mange dyr i forbindelse med dyreproduktion, som der er kødspisende mennesker i verden. 

Selvom det lyder af meget, er det nok ikke helt ved siden af, siger Jesper Lassen. Der bliver nemlig fisket tonsvis af bittesmå fisk til dyrefoder. Og tæller man dem med, kan man godt nå op de milliarder af dyr, regnestykket kræver. 

Men det gør ikke, at man bare kan regne baglæns og tro, at en kødspiser mindre vil betyde, at der dagligt er et dyr, der undgår slagterkniven, understreger Jesper Lassen. 

Flere veganere betyder færre dyr 

Også Jan Tind Sørensen, professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, afkræfter, at man skåner et dyreliv om dagen ved at spise vegansk.  

LÆS OGSÅ: Ny strategi: Regeringen vil udfordre sundhedsbloggere

Han mener dog, at den veganske regnemaskine har en pointe. At kød stammer fra dyr, er noget, kødspisere har det med at fortrænge. Før man kan sætte tænderne i en flæskesteg, så må en gris nemlig blive slagtet og dermed dræbt.  

Jan Tind Sørensen

Bliver en stor portion mennesker lige pludselig veganere, vil efterspørgslen på svinekød ganske vist dale. Men betyder det ikke, at de mange svin bare bliver sluppet ud i naturen.  

“Dyret ville slet ikke eksistere, hvis ikke der var folk, der spiste kød. Så hvis flere og flere i verden bliver veganere, så ville den animalske produktion gå ned, og der vil komme færre dyr,” siger han til TjekDet.  

Derfor giver det ifølge Jan Tind Sørensen slet ikke mening at tale om at dyreliv bliver reddet. 

“Man redder i hvert fald ikke et dyreliv. Man gør jo nærmest det modsatte, for dyret ville jo så ikke have levet,” siger han. 

Men hvordan kan det så være, at det fra flere sider lyder, at man bare ved at være veganer redder et dyreliv for hver dag, der går? 

Vegetarforening: Billedet af grisen er misvisende 

TjekDet har kontaktet Dansk Vegetarisk Forening, der på sin hjemmeside skriver, at de er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. De har før delt budskabet om, at vegetarer redder dyreliv, i et Facebook-opslag med et billede af en gris.  

“Det betyder ikke noget (i antallet af dyreliv, red.), hvis det kun er et enkelt menneske, der lever vegansk. Men når en masse individer gør det, så har det en betydning. Og det er en almindelig måde at synliggøre det enkelte menneskes aftryk på,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening. 

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

Så langt er foreningen altså enig med forskerne, TjekDet har talt med. Flere mennesker, der ikke spiser kød, vil betyde, at der vil blive produceret mindre kød og derfor slagtet og fisket færre dyr. 

Men betyder det, at man ligefrem redder dyrene?  

“Det er klart, at hvis de dyr, der i dag bliver produceret på landjorden, ikke bliver produceret, så kommer de jo ikke til at leve. Det er jo meget ligetil. Når man bruger sådan en formulering som at redde et dyreliv, så kan man godt sige, det er misvisende, hvis der er et billede af en gris,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl og tilføjer: 

“Man kan selvfølgelige ikke sætte en direkte sammenhæng mellem at holde op med at spise kød og så redde en specifik gris. Men det gør sig stensikkert gældende med fisk.” 

Vegetarforeningens opslag

 

Rune-Christoffer Dragsdahl påpeger, at de milliarder af fisk, der hvert år bliver fanget i havet, ville fortsætte med at leve i det fri, hvis ikke folk spiste fisk. Derfor kan man godt sige, at fiskene bliver reddet, mener han. 

Vil I så gøre opmærksom på fremover, at det at ‘redde’ dyr med en vegansk kost kun gælder fisk? 

“Skulle jeg lave den type opslag med en gris, så skulle det måske hedde, at man redder et dyr fra at komme til at leve et liv med lidelse, eller at man redder klodens vilde dyr."  

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

LÆS OGSÅ: Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

LÆS OGSÅ: Flere og flere er usikre på, hvad der er sundt

LÆS OGSÅ: Anti-kødkampagne roder rundt i fakta

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ:  Ny strategi: Regeringen vil udfordre sundhedsbloggere

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu