Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med 

Der er lønforhøjelse på vej til Danmarks regent, skriver flere medier. Regeringen ønsker nemlig at afsætte hele 87,6 millioner til dronning Margrethe i 2020. Mere i løn er formodentlig sød musik i manges øre. Men for dronningens vedkommende betyder det ikke uden videre flere penge til højere privatforbrug.

Regeringen præsenterede i sidste uge sit udspil til, hvordan den kommende finanslov skal se ud. Og de er gavmilde over for det danske kongehus og i særdeleshed dronning Margrethe.  

Regeringen ønsker nemlig at tildele dronningen hele 87,6 millioner kroner i år 2020. Det er en stigning på hele 1,3 millioner kroner i forhold til i år - eller en 'lønfremgang' på lige under to procent.

Beløbet indeholder ifølge finanslovsudspillet en ydelse på 1,3 millioner kroner til dronningens lillesøster, prinsesse Benedikte. Pengene til Benedikte skal dække hendes omkostninger ved officielle forpligtelser. 

Dermed står dronningen altså tilbage med 86,3 millioner kroner til sig selv, skriver flere medier

Men det er et noget forsimplet billede. Det viser TjekDets gennemgang af de forpligtelser, der følger med de mange millioner, som gives til Danmarks siddende regent.  

55 millioner kroner til personale 

For dronning Margrethe kan ikke gå ud og bruge 86,3 millioner på lige det, hun har lyst til. Dronningen har nemlig en række udgifter, som hun skal dække med beløbet.  

Sidste år brugte dronningen eksempelvis hele 54,7 millioner kroner på at lønne sit personale. Derudover skal dronning Margrethe også afholde statsbesøg, rejse på statsbesøg og have mulighed for at blive kørt i både bil og hestevogn. 

Sidste år havde dronningen 1.600 gæster til middag, mens hestene i de kongelige stalde indtog mere end 41 ton foder. Dermed løb hoffets driftsomkostninger, der dækker disse udgifter, op i næsten 9 millioner kroner i 2018.     

Men udgifterne stopper slet ikke her. Dronningen har nemlig også ansvaret for, at flere slotte i Danmark bliver vedligeholdt indvendigt.  

“Staten stiller i henhold til civillisteloven blandt andet en række slotte og inventarer til rådighed for Dronningen. Staten afholder omkostninger til udvendig vedligeholdelse, restaureringer og moderniseringer af slottene, mens omkostninger til indvendig vedligeholdelse dækkes af Dronningen,” står der på Kongehusets hjemmeside.   

Og går man ind på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside, finder man en oversigt over de slotte, hvor dronning Margrethe står for betaling af indvendig vedligeholdelse. 

Det drejer sig om Amalienborg, De Kongelige Repræsentationslokaler, Ridebaneanlægget og Slotskirken på Christianborg Slot, Fredensborg Slot, Sorgenfri Slot, Graasten Slot samt Erimetageslottet.   

Kongeskibet Dannebrog hører under Forsvarsministeriet, så her har dronningen ingen udgifter.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Dronning Margrethe rejser ofte flere gange om året med Kongeskibet Dannebrog. (Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix) 

Omkring 11,4 millioner til rådighed  

Men hvor mange penge står regenten så egentlig tilbage med, efter hun har afleveret penge til prinsesse Benedikte, lønnet sit personale og sørget for at vedligeholde 'sine' slotte? 

Jo, de seneste tre år har dronningen rådet over 13 procent af det samlede beløb. Kongehuset bekræfter, at det samme kommer til at være tilfældet næste år, hvor dronningen således kommer til at have cirka 11,4 millioner kroner i såkaldt rammebeløb. 

Men heller ikke dette beløb kan majestæten frit spendere på tant og fjas. Foruden beklædning, inventar og andre private omkostninger skal beløbet nemlig dække omkostninger til vedligeholdelse af Marselisborg Slot, jagtejendommen Trend Skov i Nordjylland og vinslottet Château de Cayx i Frankrig. 

Bliver med al sandsynlighed vedtaget  

Det bliver flere steder udlagt, som om det allerede er sikkert, at dronningen vil få lønforhøjelse i år 2020. TjekDet har spurgt professor i statsret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen, om det allerede er skrevet i sten, at regenten får lønforhøjelse, når der nu er tale om et udspil.

“Beløbet skal, som der står i grundloven, fastsættes ved lov. Det vil sige, at før finansloven er vedtaget, er der sådan set ikke nogen bevilling til at give hende noget som helst. Det betyder, at beløbet i princippet godt kan indgå i de almindelige forhandlinger om finansloven,” forklarer Jørgen Albæk Jensen. 

Han understreger dog, at der ikke er noget, som tyder på, at beløbet kommer til at være til forhandling i denne omgang.

“Der er tradition for, at det ikke er noget, man gør. Og at man har givet hende ekstra denne gang, svarer vel nærmest til en form for regulering for det generelle prisniveau. Så det ville være underligt, hvis man i den her situation gjorde noget særligt ud af det,” siger Jørgen Albæk Jensen.       

Forrige artikel Her er verdens rigeste lande Her er verdens rigeste lande Næste artikel Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.