S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

Der er ikke registreringsafgift på elbiler, siger klimaordfører for Socialdemokratiet Jens Joel. Men det er forkert. Lige nu rammer afgiften kun de dyrere modeller, men fra 2021 vil det gælde alle elbiler. Og den afgiftsmodel har Socialdemokratiet i øvrigt selv været med til at gennemføre.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Der er ikke nogen registreringsafgift på elbiler.

Kilde: Jens Joel, energi-, forsynings- og klimaordfører for Socialdemokratiet, i Deadline søndag den 19. maj (efter ca. 13 minutter og 40 sekunder). 


Der er rent faktisk registreringsafgift på elbiler i Danmark, men i praksis gælder det ikke alle typer biler.

I 2019 og 2020 er der kun registreringsafgift på elbiler, der koster over 400.000 kroner. Det skyldes en aftale fra december 2018, der fritager elbiler under 400.000 kroner. Som den nuværende aftale ser ud, vil der dog fra 2021 være registreringsafgift på samtlige elbiler uanset prisklasse, og afgiften vil stige frem til år 2023, hvor den når samme niveau som benzin- og dieselbiler. 

Socialdemokratiet har i øvrigt selv været med til at gennemføre aftalen.

Klimaet er et af valgkampens store emner, og partierne kappes om at have den mest ambitiøse klimapolitik. Socialdemokratiet er ingen undtagelse, og i søndags var partiets klimaordfører, Jens Joel, inviteret i Deadline-studiet på DR2 for at diskutere Socialdemokratiets nye klimaplan.

Her blev han spurgt, hvorfor Socialdemokratiet i deres plan ikke har været mere konkrete og eksempelvis foreslået at fjerne registreringsafgiften på elbiler. 

Og til det spørgsmål havde Jens Joel et klart svar. 

"Men det har vi jo sådan set også sagt, og vi har faktisk også gjort det. Altså, der er jo ikke nogen registreringsafgift på elbiler," lød det cirka 13 minutter og 40 sekunder inde i programmet

Brian Vad Mathiesen

Påstanden fik lov at stå tilbage uimodsagt, men det er ikke korrekt, at der ikke er registreringsafgift på elbiler.

I praksis betaler man ikke registreringsafgift på elbiler, der koster under 400.000 kroner, men der er registreringsafgift på elbiler, der er dyrere end det, for eksempel en Tesla. Desuden vil forbrugerne fra år 2021 komme til at betale registreringsafgift på elbiler i alle prisklasser, og afgiften vil stige frem til 2023, hvor den vil være ligeså høj som for benzin- og dieselbiler.

Og det er endda på grund af en aftale, som Socialdemokratiet selv har været med til at gennemføre.

Reelt ingen registreringsafgift for billige elbiler

Reglerne for registreringsafgifter på biler fremgår af Motorstyrelsens hjemmeside, og i et mailsvar til TjekDet bekræfter styrelsen, at de stadig gælder.

"For eldrevne køretøjer beregnes afgiften i 2019 som 20 procent af registreringsafgiften," skriver de. 

Og Motorstyrelsen bakkes op af Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. 

“Det er ikke rigtigt. Den (registreringsafgiften på elbiler, red.) findes stadig, men ikke for alle elbiler,” siger han til TjekDet.  

De elbiler, Brian Vad Mathiesen henviser til, er dem, der koster under 400.000 kroner. Og Motorstyrelsen gør i deres mail opmærksom på samme forbehold. 

I december 2018 besluttede et bredt flertal i Folketinget nemlig at indføre et bundfradrag for elbiler på 40.000 kroner i 2019 og 77.500 kroner i 2020. Sammenlagt med batterifradrag og brændstoffradrag betyder det i praksis, at elbiler, der koster mindre end 400.000 kroner, vil være fritaget for registreringsafgift i 2019 og 2020. 

Artiklen fortsætter under billedet

Registreringsafgift på biler

Almindelige personbiler:
I 2018 betaler man 85 procent af afgiftsværdien op til 189.200 kr. og 150 procent af resten af beløbet.
I 2019 er det 85 procent af afgiftsværdien op til 193.400 og 150 procent af resten af beløbet.

Elbiler:
Afgiften beregnes efter de almindelige regler for personbiler. Af den beregnede afgift betales 20 procent for elbiler, som indregistreres fra 2016-2019, og herefter 40 procent i 2020, 65 procent i 2021, 90 procent i 2022 og 100 procent i 2023.
Fra 2016-2018 gives et bundfradrag på 10.000 kr. af den endelige afgift. I 2019 er fradraget 40.000 kr., og i 2020 forhøjes fradraget til 77.500 kr. Fra 2021 bortfalder fradraget.

Kilde: Skat.dk

Men der er altså stadig registreringsafgift på de elbiler, der koster mere end 400.000 kroner. Det er blandt andet luksusmodellerne Tesla, Jaguar I-Pace og Audi e-tron, det drejer sig om, oplyser Foreningen for Danske Motorkørertøjer, FDM.  

Og hvis du vil undgå at betale registreringsafgiften, er det med at få købt elbilen i en fart. For fra år 2021 kommer der også til at være registreringsafgift på elbiler, der koster mindre end 400.000 kroner, oplyser foreningen. 

“Elbiler op til omkring 400.000 kroner er uden registreringsafgift i år og næste år, men i 2021 vil afgiften på dem stige markant, hvis ikke der kommer en ny politisk aftale,” siger afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk.  

Han henviser til aftalen fra december 2018, der i praksis gjorde elbiler til under 400.000 kroner registreringsafgiftsfri i 2019 og 2020. Men aftalen indebærer også, at bundfradraget vil blive afskaffet ved indgangen til 2021, og så skal der betales registreringsafgift på alle elbiler uanset prisklasse. 

Og som om det ikke var nok, vil registreringsafgiften for elbiler i 2021 stige til 65 procent. Året efter stiger den igen til 90 procent, og i 2023 vil den nå samme niveau som for benzin- og dieselbiler, altså 100 procent. 

Erkender fejl 

Jens Joel medgiver, at han glemte en vigtig præcisering søndag aften i Deadline-studiet, da han sagde, at der ikke er registreringsafgift på elbiler. 

“Jeg skulle have sagt, at det gælder de elbiler, som de fleste har råd til. Altså dem til under 400.000 kroner,” siger Jens Joel og uddyber: 

“Det er selvfølgelig en fejl, at jeg ikke får tilføjet, at det kun gælder for biler under 400.000 kroner, men det er på ingen måde en fejl, at det er sådan. Vi har valgt at sige, at små- og mellemklassebiler skal fritages, så det er ikke, fordi jeg har prøvet at skjule, at det ikke gælder de dyre biler, for det står vi (Socialdemokratiet, red.) sådan set fuldstændigt på mål for.”

Artiklen fortsætter under billedet 

Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel i Deadline på DR2 søndag den 19. maj. Foto: DR.

Men selvom det strider imod Socialdemokratiets principper, stemte partiet alligevel for en aftale, der betyder, at der om ganske få år skal betales registreringsafgift på en elbil selv i den billige ende af skalaen. 

Ifølge Jens Joel skyldes det, at regeringen dengang ikke ville indgå en langsigtet aftale for elbiler. En langsigtet løsning er dog Socialdemokratiets mål fremadrettet, men Jens Joel vil ikke give nogen garantier for udformningen, før Transportkommissionen er kommet med deres anbefaling.   

“Vi kigger selvfølgelig på, hvad kommissionen kommer med, men vi ser det som en bunden opgave, at vi i de her år er nødt til at understøtte udbredelsen af grønne biler, fordi de på nuværende tidspunkt er dyrere end konventionelle biler, og fordi vi har brug for at komme i gang med omstillingen i transportsektoren, også hurtigere end det går af sig selv,” siger han.

Registreringsafgiften for elbiler siden 2015

Socialdemokratiet var sammen med regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre med til at indføre registreringsafgiften på elbiler i 2015.

Aftalen betød, at afgiften i 2016 lød på 20 procent af satsen for registreringsafgift på benzin- og dieselbiler, og procentdelen skulle så stige gradvist hvert år frem mod 2020, til den nåede samme niveau som for benzin- og dieselbiler. 

Men i 2017 indgik regeringen, Socialdemokratiet og Radikale Venstre en ny aftale om at fastfryse de 20 procent, og det står stadig ved magt i år.  

Til gengæld vedtog et bredt flertal i Folketinget i december sidste år, at afgiften på elbiler fra 2020 stiger fra 20 til 40 procent, og den gradvise stigning fortsætter frem til 2023, hvor afgiften vil være på samme niveau som for benzin- og dieselbiler. 

Kilde: DR

Forrige artikel Nej, her sidder Morten Østergaard ikke med Islamisk Stats flag  Nej, her sidder Morten Østergaard ikke med Islamisk Stats flag Næste artikel Citatfusk på Facebook: Hænger kendt politiker ud for at mobbe fattige Citatfusk på Facebook: Hænger kendt politiker ud for at mobbe fattige
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.