Sådan havnede fem beskidte mænd og en 'mellemøstlig' familie i samme billede

Et flittigt delt facebookopslag fremhæver det uretfærdige i, at pensionsalderen for danskere hæves for at dække omkostningerne til indvandrere. Billederne i opslaget er dog tilsyneladende alt andet end danske, viser vores gennemgang af billedernes vandring i cyberspace. 

Fem møgbeskidte arbejdsmænd skal knokle til de er 67 år, for at en – antageligvis mellemøstlig – familie på syv kan nyde godt af Danmarks gæstfrihed. Det indtryk får man af et facebookopslag, som i skrivende stund har fået mere end 3.000 delinger, og indeholder en grafik med to billeder og tekster. Grafikken er desuden også spredt i andre opslag på det sociale medie. 

De to billeder i grafikken viser henholdsvis fem hvide mænd i beskidt arbejdstøj og hjelme og et billede af en familie på syv – mor, far og fem børn – der alle er mørkere i huden end arbejdsmændene. Moderen har desuden tørklæde på, og faderen har et langt sort skæg. 

Under billedet af arbejdsmændene står der, at “de her bliver tvunget til at arbejde til de er 67 år”, mens der under billedet med familien står “for at de her kan få i hoved og røv.”

Artiklen fortsætter under billedet

Et af flere opslag på Facebook med grafikken. Dette opslag blev slået op på det sociale medie den 30. august 2019.

Konklusionen lader altså til at være, at arbejdsmændene skal affinde sig med et hårdt arbejdsliv og øget pensionsalder, for at indvandrere kan komme til Danmark og leve godt uden at yde det samme. 

Men i kommentarsporene til de mange delinger er der flere, der sætter spørgsmålstegn ved opslaget. Eksempelvis opfatter nogle facebookbrugere arbejdsmændene som minearbejdere, hvilket vi ikke har i Danmark, påpeger de. En anden skriver, at det da er “lige meget hvad der sker i Polen”. 

Så hvad er egentlig historien bag de to billeder, og hvor stammer de fra?  

Artiklen fortsætter under billedet

Muslimer på flugt fra Putin 

Hvis vi starter med at kigge nærmere på billedet af familien på syv, kan vi relativt hurtigt finde frem til, at det ser ud til første gang at optræde på nettet den 27. november 2014 i en artikel på den arabiske tv-station Al Jazeeras amerikanske nyhedsside.

Artiklen er skrevet af freelancejournalist og fotograf John Wendle. Og topbilledet til hans artikel er det samme billede af familien, som bruges i facebookopslaget. Det fremgår af artiklen, at John Wendle selv har taget billedet. 

Det gjorde han i forbindelse med en reportage i Borinya i det vestlige Ukraine, hvor familien på syv boede tilbage i 2014. I artiklen får vi at vide, at de er muslimer, der er blevet fordrevet fra Krim, efter Rusland annekterede den ukrainske halvø i marts 2014. Nu prøver de at stable et nyt liv på benene i Borinya.  

Vi ved ikke, hvor de befinder sig den dag i dag, og derfor kan vi heller ikke udelukke, at de er eller har været i Danmark. Vi kan dog med sikkerhed sige, at de ikke befandt sig i Danmark i november 2014, da billedet, der bruges i facebooksoplaget, blev taget. 

Minearbejdere fra Wales    

Billedet af de tre arbejdsmænd er lidt sværere at blive klog på. 

Det kan dog findes på billedtjenesten Getty Images, hvor det er angivet, at det er 'offentliggjort' den 16. februar 2007. Men der står samtidig, at billedet tilsyneladende ikke kan bruges til publicering. Man kan altså ikke uden videre bare downloade det til brug i eksempelvis nyhedsartikler. 

Til gengæld bekræfter Getty Images formodningen, at mændene på billedet er minearbejdere. Det står nemlig som overskrift til billedet. Meget andet afsløres ikke, men til gengæld finder vi flere oplysninger om billedet hos en anden billedtjeneste, der hedder Alamy, hvor man ser nogle af de samme personer som på billedet fra Getty Images.  

Billedet på Alamy er taget den 12. januar 2007 i forbindelse med den nyåbnede mine Unity Mine i Cwmgwrach i Wales. Den sag har BBC dækket en del siden 2007, men de har ikke brugt billedet af minearbejderne, som fremgår i det danske facebookopslag lige nu, i de artikler, de bragte om minen i 2007

Vi kan ud fra oplysningerne på Getty Images og Alamy fastslå, at minearbejderne i hvert fald arbejdede i Cwmgwrach i Wales i starten af 2007, og dermed er de næppe pensionsberettigede i Danmark.  

Tråde til højrenational side 

Undervejs i vores undersøgelse af de to billeder finder vi frem til, at der også florerer en engelsksproget variant af billedet i det danske facebookopslag, hvor billederne er sat sammen og tilføjet tekster. 

Tilbage i april blev en britisk lokalpolitiker eksempelvis suspenderet af sit parti, fordi han brugte begge billeder i et tweet, som siden er blevet slettet. Ordlyden er ikke helt den samme som i det danske opslag, men budskabet er stadig, at hårdtarbejdende folk skal arbejde endnu længere, så samfundet har råd til at forsørge indvandrere.

Og det sammensatte billede kan også spores til en Twitter-tråd fra den 15. januar i år

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser den engelsksprogede version af opslaget ud.

I både det danske og engelske opslag med de to billeder er der nederst i højre hjørne et diskret logo på billedet af de fem minearbejdere. I logoet er initialerne ‘F.O.S.P.’ angivet, og det står tilsyneladende for Freedom of Speech Productions.  

I hvert fald optræder det samme logo på denne facebookside, der er australsk og har 233 følgere. På sidens ‘om’-sektion står der dog, at den havde 147.000 likes i august 2018, hvor den blev lukket af Facebook. Derudover angives det, at den originale side var en af Australiens mest populære højrenationale sider, og at de samme personer har startet den nye side op. 

I USA er søstersiden i øvrigt meget populær. ‘Freedom of Speech Productions USA’ adskiller sig fra den australske side ved at have et amerikansk flag i sit logo, lidt tekst og sølvfarvet ramme i stedet for guld, men ellers er formålet det samme. Lige nu har den amerikanske side mere end 24.000 følgere.   

Artiklen fortsætter under billedet

To næsten identiske logoer for højreorienterede facebooksider. Australske F.O.S.P. oplyser om facebooksiden, at formålet er gennem "humoristiske kunstneriske elementer" at "afsløre den onde og vildfarne venstreorienterede dagsorden".

Vurderet ud fra logoet på billedet af minearbejderne i facebookopslagene kan noget tyde på, at den australske ‘Freedom of Speech Productions’-side selv har brugt det sammensatte billede på et tidspunkt. Dog fremgår det ikke af den nye side med 233 følgere, og da den gamle side er blevet lukket i august 2018, kan man heller ikke her se, om opslaget har været delt på siden.  

Vi må derfor konstatere, at den engelske udgave af det sammensatte billede tidligst er blevet delt den 15. januar i år, men at det sagtens kan være lavet, inden den oprindelige facebookside for australske ‘Freedom of Speech Productions’ blev lukket.  

Det dansksprogede opslag ser ud til at være delt første gang den 30. august. Det er det opslag, der blev nævnt indledningsvist, som har over 4.600 delinger.

Det tyder altså på, at det engelsksprogede billede først så dagens lys, hvorefter en dansk version er kommet til verden for ganske nyligt.  

Forrige artikel Snart kan du også anmelde opslag med falsk indhold på Instagram Snart kan du også anmelde opslag med falsk indhold på Instagram Næste artikel Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.