Sandt og falsk ved Trumps første pressemøde

Donald Trump har holdt sit første officielle pressemøde forud for indsættelsesceremonien 20. januar. Flere medier har faktatjekket, hvad den snarlige præsident fik sagt under mødet.

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
 



Om kun otte dage tiltræder Donald J. Trump (Rep.) som USAs næste præsident, og i går holdt han sit første officielle pressemøde siden valgsejren i november. De amerikanske medier har flere gange ved tidligere lejligheder brugt kræfter på at faktatjekke de påstande, Trump kommer med, når han taler, og i går var ingen undtagelse.

Bl.a. The New York Times og Washington Post tjekkede op på sandhedsværdien i det, Trump fik sagt i løbet af pressemødet, der fandt sted omkring kl. 17 dansk tid. Og de amerikanske journalister fandt både sande og knap så sande udsagn i Trumps talestrøm.

Under pressemødet bevægede Trump sig blandt andet ind på de angivelige hackerangreb, Demokraterne blev udsat for i løbet af sidste års præsidentvalgkamp. For første gang tilkendegav han, at han troede på, at Rusland stod bag. Men kom dog med den tilføjelse, at USA jo også bliver hacket af alle mulige andre. Tilsyneladende anerkendte han altså den amerikanske efterretningstjenestes konklusion om russisk indblanding i valgkampen - men negligerede det samtidig ifølge New York Times ved at sige, at andre lande også laver hackerangreb, og at Det Demokratiske Partis cyberforsvar bare ikke er godt nok.

Apropos Rusland blev Trump også bedt om at forholde sig til den lækkede rapport og dertilhørende rygter om, at Rusland har en klemme på ham, fordi den russiske efterretningstjeneste skulle være i besiddelse af yderst kompromitterende materiale fra et besøg i Moskva. Trump svarede til det, at det ikke kan passe, fordi han hverken har forretninger eller lån i Rusland - han har holdt sig helt væk fra landet. Men ifølge Washington Post stemmer det ikke helt. Den snarlige præsident har flere gange forsøgt at gøre forretninger i Rusland og har i den forbindelse også besøgt Moskva.

Trump sagde også, at de fleste amerikanere er ligeglade med, at han ikke har offentliggjort sine selvangivelser. Men en meningsmåling fra Pew Research Centre viser det modsatte. Ifølge meningsmålingen mener kun 33 pct. af amerikanerne, at Trump ikke behøver at fremlægge sine skattepapirer - og dermed også økonomi. 60 pct. mener, at han bør offentliggøre dem. Det er ellers kutyme for præsidenter - og præsidentkandidater - at lægge selvangivelser og lignende åbent frem, så offentligheden kan få et indblik i vedkommendes økonomi. Men det nægter Donald Trump altså fortsat at gøre.

Den kommende præsident fik også rettet sine skyts mod Obamacare, som han fik sagt var ved at "bryde sammen". Derfor, sagde Trump, skal Kongressen ophæve Obamas sundhedsreform og erstatte den med en ny ordning med det samme. Ifølge New York Times er det sandt, at sundhedsreformen har sine udfordringer, men at den er ved at bryde sammen er en overdrivelse. Desuden er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at komme med et alternativ, fordi de republikanske medlemmer af Kongressen ikke er enige om en ny reform, der kan erstatte den nuværende.

Under sit første pressemøde siden sejren i november, bevægede Trump sig altså ifølge New York Times og Washington Post på kanten af sandheden flere gange. Det her er blot et udpluk af de udsagn fra Trumps pressemøde, der er blevet tjekket op på. Du kan læse resten af New York Times og Washington Posts faktatjek her og her. Ellers kan du se hele pressemødet eller læse en transkription her af her.

 

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu