Slangeangreb på afrikansk pige er en rekonstruktion fra en tv-dokumentar

Brugere på sociale medier er forargede over et billede, hvor en fotograf tilsyneladende ser passivt til, mens et barn ligger skrigende på jorden med en stor pytonslange viklet om benet. Men der er tale om skuespil, og barnet er ikke i fare.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Det er ikke umiddelbart til at tage fejl af. Rædslen lyser ud af øjnene på pigen, der ligger på jorden med ansigtet fortrukket i smerte og en pytonslange viklet om begge ben.

De fleste ville nok forsøge at hjælpe hende, men åbenbart ikke alle. For bag pigen sidder en mand med et stort videokamera – tilsyneladende helt upåvirket – og filmer den potentielt livstruende seance.

Situationen fremgår af et billede i et populært facebookopslag, som er blevet delt over 5.000 gange af både danske og udenlandske brugere. I kommentarsporet til opslaget er flere fortørnede over, at kameramanden blot filmer slangens angreb uden at hjælpe pigen, ligesom andre påpeger, at fotografen bag billedet er lige så skyldig.

Men faktisk er begge fritaget for ansvar. Situationen er nemlig iscenesat, og pigens liv er ikke i fare, viser faktatjek.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Det meget delte billede er uploadet af en dansker i den engelsksprogede facebookgruppe 'One Cranky Old Man', der primært deler satirisk indhold. Adskillige facebookbrugere kritiserer dog fotografen og kameramanden for at se passivt til, mens pigen bliver angrebet af slangen. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Billede kan spores 10 år tilbage

En googlesøgning viser, at billedet har rejst rundt i forskellige afkroge af internettet i mange år. For en lille måneds tid siden, 16. februar, blev billedet også delt hyppigt, men med en fransk ordlyd, der opfordrede til, at det skulle gå verden rundt.

For tre år siden blev billedet uploadet på en meme-hjemmeside, der antydede racistiske intentioner bag den tilsyneladende farlige situation, og helt tilbage i august 2012 blev billedet delt på et nigeriansk debatforum. Omtrent samtidig – altså for mere end syv år siden – satte en engelsksproget blog spørgsmålstegn ved, om billedet var ægte.

Men det resultat, der i googlesøgningen går længst tilbage, er 2. april 2010. Her finder man billedet på den tyrkiske Istanbul-avis Milliyets hjemmeside i en artikel, der handler om, hvordan man laver en dokumentar.

I artiklen kan man blandt andet se et billede af en voksen mand, der holder pytonslangen lige under hovedet, mens den samme pige som på det populære billede har slangens krop viklet rundt om det ene ben. Et andet billede viser den voksne mand, der ligger på jorden og kæmper med den store slange, der er viklet om hans krop og hals.

Artiklen fortsætter under billedet

På det tyrkiske medie Milliyets hjemmeside kan man se pigen få hjælp af en mand fra den vinkel, hvor kameramanden står. (Foto: Skærmbillede fra Milliyet)

Rekonstruktion af virkelig hændelse

Under billedet af manden, der kæmper med slangen, skriver Milliyet, at det er fra en scene fra Discovery Channel-programmet ‘Nature’s Deadliest’.

Vurderet ud fra det meget delte facebookopslag skulle man ellers tro, at billedet stammer fra et program på tv-kanalen National Geographic, for oppe i højre hjørne af billedet er tv-kanalens logo nemlig sat ind. Men i et faktatjek lavet af det franske nyhedsbureau AFP afviser National Geographic, at billedet på nogen måde relaterer sig til deres programmer.

Til gengæld bekræfter Discovery Channels talsperson Delphine Vaquier over for AFP, at billedet er taget fra et af deres programmer. Nærmere bestemt er det som nævnt fra ‘Nature’s Deadliest’ afsnit 4 i sæson 2 om Afrika, der blev sendt i 2008 og er filmet i Khamai Reptile Park i Sydafrika.

Situationen, der udspiller sig på billedet i det meget delte opslag, er ifølge Delphine Vaquier fra en rekonstruktion af en virkelig hændelse, hvor en pige blev angrebet af en pytonslange. Hendes ven hentede hjælp hos en voksen, hvid mand, der fik pigen frigjort af slangen, men endte med selv at blive angrebet og efterfølgende dræbt.

Det er den rekonstruktion, man blandt andet kan se på et af billederne på det tyrkiske medie Milliyets hjemmeside.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser noget af rekonstruktionen ud i Discovery Channel-programmet 'Nature's Deadliest'. (Foto: Skærmbillede fra Milliyet)

Delphine Vaquier fra Discovery Channel fortæller også, at billedet, der har fået stor opmærksomhed rundtomkring på internettet, ikke var beregnet til offentliggørelse. Det blev taget af en person, der var en del af produktionen, og derefter havnede det på internettet, hvor det blev delt med forskellige påstande om, hvad der foregår på billedet.

Men pigen på billedet var altså ikke i fare, og hverken kameramanden eller fotografen så blot passivt til, mens slangen langsomt klemte livet ud af hende. Der var i stedet tale om filmoptagelse til en Discovery Channel-dokumentar om Afrikas farlige dyr.

Forrige artikel Nej, du afslører ikke corona-infektion ved at holde vejret i ti sekunder Nej, du afslører ikke corona-infektion ved at holde vejret i ti sekunder Næste artikel Lad dig ikke smitte frivilligt Lad dig ikke smitte frivilligt

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.