Den britiske regering afviser rygte om brexit-regning

Adskillige danske og britiske medier citerede søndag en unavngiven kilde for at sige, at den britiske regering regner med at skulle sende 40 milliarder euro til Bruxelles for at forlade EU-samarbejdet. Men en talsmand for den britiske premierminister kalder tallet spekulativt og forkert.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Briterne forventer brexit-regning fra EU på 40 milliarder euro. Sådan lød konklusionen i både danske og britiske medier tidligere på ugen. Men tallet er rent gætværk, oplyser den britiske regering. EU har langt fra udskrevet den endelige faktura for Storbritanniens udmeldelse af EU.

EU har ganske rigtigt slået fast, at briterne skal overholde de fremtidige økonomiske forpligtelser, som landet havde indgået før brexit-afstemningen den 23. juni sidste år. Men hvor stort et beløb, der er tale om, kender vi først, når de aktuelle udmeldelsesforhandlinger er færdige, skriver det britiske faktatjeksite FullFact.

Den britiske regering har tilsyneladende accepteret, at landet i princippet kan komme til at betale en eller anden sum for at forlade EU-samarbejdet. Men regeringen har ikke bragt et formelt tal på banen i debatten.

Tallet på 40 milliarder euro stammer fra en artikel i den britiske avis Sunday Telegraph, der citerer en unavngiven kilde for at sige, at den britiske regering forventer, at EU som udgangspunkt vil forlange 60 milliarder euro, og at regeringen vil forsøge at forhandle det beløb ned til mellem 30 og 40 milliarder euro. Men i Downing Street 10, hvor den britiske premierminister Theresa May har sit kontor, afviser man det talle som ”højest spekulative og forkerte”.

Mens hverken EU eller den britiske premierminister er kommet med officielle udmeldinger, har eksperter på stribe gættet på beløbet – alt fra 36 milliarder euro til over 100 milliarder euro. Og en rapport fra det britiske parlament er endda gået den helt modsatte vej og antydet, at Storbritannien slet ikke er forpligtet til at betale noget som helst. Men den påstand har flere juridiske eksperter afvist.

Hvor meget briterne i sidste ende kommer til at betale for at træde ud af det 40-årige lange EU-medlemskab, afhænger af de aktuelle forhandlinger, der begyndte i juni i år og ventes afsluttet senest i foråret 2019.

Forrige artikel Ikke al global opvarmning er menneskeskabt Ikke al global opvarmning er menneskeskabt Næste artikel Tror to ud af tre danskere ikke på de nyheder, de ser på nettet? Tror to ud af tre danskere ikke på de nyheder, de ser på nettet?
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.