Tæller 10. klasseelever med i elevflugt?

Tæller eleverne 10. klasse med i en opgørelse over elevflugt fra folkeskolerne? Ugebrevet Mandag Morgen inkluderede dem, men eksperter mener, det var forkert at gøre.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Elevflugten fra folkeskolen sætter nye rekorder. Sådan skrev Ugebrevet Mandag Morgen den 19. februar i år – et budskab som blev gengivet af andre medier og fik flere politikere til at reagere. Men konklusionen er for unuanceret, skriver netmediet Zetland i et faktatjek.

I Mandag Morgens artikel fremgår det, at andelen af elever i folkeskolerne i dag er faldet til 76,9 procent i forhold til i 2007. Tallet inkluderer også elever på 10. klassetrin, hvor mange unge vælger at tage på efterskole. Tæller man den gruppe elever med, så øges indtrykket af ”elevflugt fra folkeskolen”.

Ser man bort fra eleverne i 10. klasserne, så er det ikke længere 76,9 pct. af børn og unge, der går i folkeskole, men derimod flere – nemlig 79,5 pct.

“Det er så mange, at man skal overveje, hvad man tæller med. Og hvis man skal regne på folkeskolen, mener jeg, at man skal holde sig til de obligatoriske klassetrin op til niende klasse,” siger Lene Riberholdt, der er fuldmægtig i afdeling for Befolkning og Uddannelse på Danmarks Statistik, til Zetland.

Også professor på Aalborg Universitets Center for Uddannelses- og Evalueringsforskning, Palle Rasmussen, mener, at det er mest retvisende at se bort fra grundskolens højeste klassetrin. Alene at fokusere på de 76,9 pct. er misvisende for debatten – ikke mindst fordi 10. klasse er valgfri, mener han.

”Det er vildledende tal for at gøre det mere dramatisk. De retvisende tal må være at se på grundskolen fra børnehaveklassen til niende,” siger Palle Rasmussen.

Efterskoleophold er ikke kun et 10. klasse-fænomen

Hos Mandag Morgen er man ikke i tvivl om, at eleverne i folkeskolens 10. klasser skal tælles med.

“For både 8., 9. og 10. klasse er der elever, der går i efterskole i stedet for i folkeskole, så hvis man slet ikke vil tælle efterskoler med, skulle man også udelade de klassetrin. Men igen ville det ikke give det fulde billede, da der også for 8., 9. og 10. klasse sker et fravalg af folkeskolen til henholdsvis privatskoler og efterskoler,” siger journalist Andreas Baumann fra Mandag Morgen til Zetland.

I sit faktatjek påpeger Zetland også, at Mandag Morgen laver en forsimpling, når bladet påstår, at antallet af folkeskoler er ”styrtdykket” – fra 1.683 i 2001 til 1.289 i dag. Det dyk bør samtidig ses i lyset af, at mange folkeskoler i tidens løb er lagt sammen.

“Der har været en meget stor administrativ sammenlægning af skoler. Men børnene oplever ikke nødvendigvis en ændring i deres hverdag,” siger Lene Riberholdt fra Danmarks Statistik til Zetland. Hun forklarer, at når en skole “bortfalder i statistikken” på grund af skolesammenlægning, så fortsætter en del børn med at gå i skole i de samme bygninger?–?bare under en sammenlagt skole.

Den pointe bliver da også nævnt i Mandag Morgens artikel, men det fremhæves samtidig, at faldet i antallet af skoler ikke alene skyldes sammenlægninger. ”Det er blot en lille del af forklaringen,” skriver ugebrevet.

Læs hele Zetlands artikel her.

 

Forrige artikel Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd Næste artikel Nej, Mr. Bean er ikke død Nej, Mr. Bean er ikke død

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.