Tæller 10. klasseelever med i elevflugt?

Tæller eleverne 10. klasse med i en opgørelse over elevflugt fra folkeskolerne? Ugebrevet Mandag Morgen inkluderede dem, men eksperter mener, det var forkert at gøre.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Elevflugten fra folkeskolen sætter nye rekorder. Sådan skrev Ugebrevet Mandag Morgen den 19. februar i år – et budskab som blev gengivet af andre medier og fik flere politikere til at reagere. Men konklusionen er for unuanceret, skriver netmediet Zetland i et faktatjek.

I Mandag Morgens artikel fremgår det, at andelen af elever i folkeskolerne i dag er faldet til 76,9 procent i forhold til i 2007. Tallet inkluderer også elever på 10. klassetrin, hvor mange unge vælger at tage på efterskole. Tæller man den gruppe elever med, så øges indtrykket af ”elevflugt fra folkeskolen”.

Ser man bort fra eleverne i 10. klasserne, så er det ikke længere 76,9 pct. af børn og unge, der går i folkeskole, men derimod flere – nemlig 79,5 pct.

“Det er så mange, at man skal overveje, hvad man tæller med. Og hvis man skal regne på folkeskolen, mener jeg, at man skal holde sig til de obligatoriske klassetrin op til niende klasse,” siger Lene Riberholdt, der er fuldmægtig i afdeling for Befolkning og Uddannelse på Danmarks Statistik, til Zetland.

Også professor på Aalborg Universitets Center for Uddannelses- og Evalueringsforskning, Palle Rasmussen, mener, at det er mest retvisende at se bort fra grundskolens højeste klassetrin. Alene at fokusere på de 76,9 pct. er misvisende for debatten – ikke mindst fordi 10. klasse er valgfri, mener han.

”Det er vildledende tal for at gøre det mere dramatisk. De retvisende tal må være at se på grundskolen fra børnehaveklassen til niende,” siger Palle Rasmussen.

Efterskoleophold er ikke kun et 10. klasse-fænomen

Hos Mandag Morgen er man ikke i tvivl om, at eleverne i folkeskolens 10. klasser skal tælles med.

“For både 8., 9. og 10. klasse er der elever, der går i efterskole i stedet for i folkeskole, så hvis man slet ikke vil tælle efterskoler med, skulle man også udelade de klassetrin. Men igen ville det ikke give det fulde billede, da der også for 8., 9. og 10. klasse sker et fravalg af folkeskolen til henholdsvis privatskoler og efterskoler,” siger journalist Andreas Baumann fra Mandag Morgen til Zetland.

I sit faktatjek påpeger Zetland også, at Mandag Morgen laver en forsimpling, når bladet påstår, at antallet af folkeskoler er ”styrtdykket” – fra 1.683 i 2001 til 1.289 i dag. Det dyk bør samtidig ses i lyset af, at mange folkeskoler i tidens løb er lagt sammen.

“Der har været en meget stor administrativ sammenlægning af skoler. Men børnene oplever ikke nødvendigvis en ændring i deres hverdag,” siger Lene Riberholdt fra Danmarks Statistik til Zetland. Hun forklarer, at når en skole “bortfalder i statistikken” på grund af skolesammenlægning, så fortsætter en del børn med at gå i skole i de samme bygninger?–?bare under en sammenlagt skole.

Den pointe bliver da også nævnt i Mandag Morgens artikel, men det fremhæves samtidig, at faldet i antallet af skoler ikke alene skyldes sammenlægninger. ”Det er blot en lille del af forklaringen,” skriver ugebrevet.

Læs hele Zetlands artikel her.

 

Forrige artikel Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd Næste artikel Nej, Mr. Bean er ikke død Nej, Mr. Bean er ikke død
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.