Tusindvis af danskere deler nyhed om, at C-vitamin forhindrer coronavirus. Fup og svindel, siger ekspert

Der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb! Det er de sikre, billige C-vitaminer, lyder det glade budskab i en artikel, som flere tusinde har delt på sociale medier. Det er rent kvaksalveri og uvederhæftige sundhedsråd, svarer eksperter.

Der er ikke nogen som helst studier, der dokumenterer, at C-vitamin forhindrer coronavirussen.
Der er ikke nogen som helst studier, der dokumenterer, at C-vitamin forhindrer coronavirussen.Foto: Thomas Picard/FreeImages
Rasmus Kerrn-JespersenAndreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Fakta

C-vitamin forhindrer coronavirus.

Kilde: Artikel på hjemmesiden MayDay, der er delt op mod 9.000 gange på Facebook. 

 

Forskere afviser, at der skulle være noget som helst, der tyder på, at indtag af C-vitamin kan forebygge coronavirussen, COVID-19. Med et sundt niveau af C-vitamin kan man forkorte en forkølelse, men det betyder ikke, at man kan forebygge eller behandle COVID-19 ved at indtage store mængder C-vitamin.

“Hallo, vågn op, mainstream lægebehandling. Der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb! Det er de sikre, billige C-vitaminer!”

Sådan lyder de første par sætninger i en artikel, der bærer overskriften “Bange for Coronavirus? Studier afslører en enkel beskyttelse”.

Længere nede i artiklen kan man læse, at der er endog meget god grund til at tage ekstra C-vitaminer i disse tider:

“Kunne det være muligt at undgå alvorlig skade eller død af coronavirus ved at bruge store mængder C-vitamin? Beviserne bekræfter det.”

Artiklen om den tilsyneladende effektive forebyggelse eller kur mod den nye coronavirus – med det officielle navn COVID-19 – florerer i øjeblikket på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen delt op mod 9.000 gange, mens den er blevet vist over 400.000 gange i brugernes nyhedsfeed.

Men indholdet af artiklen er det rene vrøvl, siger forskere og Sundhedsstyrelsen.

“Fup og svindel, det er det hele,” lyder dommen fra Svend Stenvang Pedersen, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital. Han slår fast, at man hverken kan forebygge eller behandle COVID-19 med C-vitamin.

Artiklen fortsætter under billedet

Artiklen med anbefalingen af C-vitamin er fyldt med links, men intet af det er videnskabelig dokumentation.

"Det er rent kvaksalveri"

Bag den populære artikel med det forkerte sundhedsråd står hjemmesiden MayDay, der omtaler sig som en frivillig almennyttig organisation, der sikrer vidensformidling om blandt andet sundhed og livskvalitet.

Men der er ikke meget videnskab bag artiklen om COVID-19 og C-vitaminer, siger også Christian Wejse, der er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital. Han har forsket i vitaminer og infektioner.

"Det er rent kvaksalveri. Det er helt uvederhæftige sundhedsråd, der gives på en meget bombastisk måde, hvor man helt uden forbehold af nogen art anbefaler kæmpestore doser af C-vitamin og påstår, at det vil virke mirakuløst," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Svend Stenvang Pedersen er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital (OUH). (Foto: OUH)

MayDay har ellers oplistet en række links til blandt andet hjemmesiden DoctorYourself.com og dokumenter, hvor læseren angiveligt finder belæg for, at C-vitamin forhindrer COVID-19. Men der er ikke hold i de henvisninger, siger Christian Wejse.

"Det er jo nonsens. Der er ikke nogen som helst studier, der dokumenterer, at det skulle være tilfældet. Der er i det hele taget ikke nogen lægemidler eller vitaminer, hvor der på nuværende tidspunkt foreligger dokumentation for, at de beskytter mod COVID-19 eller kan bruges som behandling. Det er virkelig fejlagtig sundhedspropaganda af værste skuffe," siger han.

Patient afviste corona-frygt med C-vitamin

I løbet af de seneste uger, hvor coronavirussen har bredt sig, er rådet om C-vitamin dukket op flere steder på nettet. Og Christian Wejse oplevede tidligere på ugen, at det ikke bare kan affejes som nonsens, ingen mennesker vil tro på.

En patient fortalte ham nemlig, at der ikke er grund til at frygte COVID-19, hvis man bare tager nok C-vitamin.

"Det er jo derfor, at den type råd er farlige. Det er jo nemt at købe C-vitamin, og hvis det råd så erstatter de relevante råd fra sundhedsmyndighederne, så gør man virkelig skade."

Artiklen fortsætter under billedet

Christian Wejse er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital. (Foto: Aarhus Universitetshospital)

Sundhedsstyrelsen afviser

"Der er ikke dokumentation for, at C-vitaminer forhindrer COVID-19. Der er i sagens natur mange ting ved den her helt nye virus, der slet ikke er undersøgt. C-vitaminer er i hvert fald en af dem," siger overlæge hos Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg om artiklen.

Og ligesom forskerne ser hun heller ikke belæg for at sige, at C-vitaminer kan forhindre den nye virus.

"Nej, det, der har været vist, er, at der har været en lille smule afkortning af forkølelse, hvis man har et godt niveau af C-vitamin."

Artiklen fortsætter under billedet

Overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen holder her pressebriefing om status på COVID-19 i Danmark fredag den 28. februar 2020. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

MayDay holder fast

MayDays nyhedsmailredaktør, Charlotte Ryø, har baggrund i alternativ medicin og er folkeskolelærer i dansk, engelsk, tysk og fransk. Hun afviser, at artiklen skulle anspore folk til at indtage C-vitamin som værn mod corona.

Hun tvivler også på, at forskerne, TjekDet har talt med, reelt ved noget om coronavirus eller C-vitamin.

"Indtil videre har vi ikke hørt om nogen behandlingsmetode," siger hun.

Men så er det da pudsigt, at I alligevel skriver, at coronavirus kan forhindres med C-vitamin?

"Der står, det er en mulighed, fordi C-vitamin kan håndtere virus."

Charlotte Ryø henviser blandt andet til en anekdote om, at en nogle-og-70 år gammel kinesisk kvinde er sluppet af med sin coronavirus. Hun indtog angiveligt C-vitamin, mens hun var syg.

"Ideen er, at C-vitaminer kan ødelægge virus. Det er der evidens for. Derfor kunne det være en mulighed, at denne her virus også kunne blive slået ned af C-vitamin."

Artiklen fortsætter under videoen

I videoen taler læge Ida Donkin med speciallæge Christian Wejse om, hvordan man bedst beskytter sig mod infektionssygdomme som coronavirus. Videoen er præsenteret i samarbejde med SundhedsTV

Forskerne, vi har talt med, siger, at det simpelthen ikke er korrekt, hvad der står i jeres artikel. Hvad tænker du om det?

"Det er en mening, de har, og den har de ret til at have. Men de skal lave så mange undersøgelser og kigge på forskningen bag artiklen. Jeg er ikke forsker, jeg er bare et almindeligt menneske, der har en mening. Men en rigtig forsker skal undersøge de kilder rigtig, rigtig grundigt. Det kunne være, der var noget, de ikke vidste."

Hvad gør dig bedre til at vurdere det her end to forskere med speciale i infektionsmedicin?

“Jeg er ikke bedre. Det siger jeg heller ikke.”

Er de så bedre til at vurdere spørgsmålet, end du er?

“Det burde de være. Men de har åbenbart ikke kigget på det her, så det er en helt forkert opstilling at spørge, hvem der er god, og hvem der er dårlig. Jeg peger på noget, der kom frem om coronavirus. Ingen andre er kommet med en behandlingsform. Måske er der en behandlingsform her, som ville være interessant at kigge på. Det, synes jeg, forskerne skulle kigge på.”

Både DR Viden og DR’s faktatjekredaktion Detektor har set på lignende påstande om, at C-vitamin kan forebygge og helbrede coronavirus. Det samme har det norske faktatjekmedie Faktisk.no og det amerikanske PolitiFact.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde svar på en lang række spørgsmål om coronavirus.

Sådan ser opslaget med artiklen ud på Facebook. (Foto: Skærmbillede)

 
Dokumentation

https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-milena-penkowa-spreder-bullshit-om-c-vitamin-og-coronavirus



Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu