Tyske soldater beskyldt for at voldtage litauisk pige

Det tyske forsvar er blevet ramt af en falsk nyhed, der hævder, at soldater har misbrugt en litauisk pige seksuelt.

 


Tyske soldater, der er udstationeret i Litauen, har været ofre for en falsk nyhed, meddeler det tyske forsvarsministerium. Litauiske politikere og medier modtog for nogle dage siden en e-mail, hvoraf det fremgik, at tyske soldater i det baltiske land har voldtaget en mindreårig litauisk pige. Men såvel tyske som litauiske myndigheder afviser beskyldningen.

Forsvarsministeriets udtalelse kommer efter en artikel i det tyske magasin Der Spiegel, som havde fået kendskab til ”nyheden”.

Magasinet citerer en Nato-diplomat for at sige, at den falske nyhed formodentlig er sat i omløb af russere for at miskreditere det tyske forsvar, Bundeswehr, og Nato, som både Tyskland og Litauen er medlem af. Og det er netop forsvarsalliancen, der har bedt om at få de tyske soldater udstationeret i Litauen, hvor de har opholdt sig i de seneste par uger.

”Vi befinder os i Litauen for at øge sikkerheden, men forfatterne til denne falske nyhed forsøger at tegne et billede af, at en hobe af forbrydere er ankommet til landet,” siger en unavngiven Nato-officer til Der Spiegel.

Det er ikke første gang, at Tyskland bliver ramt af falske anklager om misbrug af børn. Sidste år berettede flere russiske medier om, hvordan flygtninge i Berlin havde misbrugt en ung russisk pige, og at de tyske myndigheder ikke ville efterforske sagen. Også den nyhed viste sig at være uden hold i virkeligheden.

De litauiske politikere og medier modtog den detaljerige e-mail den 14. februar, der hævdede, at de tyske soldaters overfald mod den unge litauer havde fundet sted den 9. februar i Jonava, der er den niende største by i Litauen. Byen ligger kun ti-minutters kørsel fra byen Rukla, hvor de tyske soldater befinder sig.

Ifølge Der Spiegel blev ”nyheden” hurtigt omsat til nyhedshistorier af mindre litauiske medier.

En talsmand fra det tyske forsvarsministerium oplyser, at det litauiske politi har undersøgt sagen og hverken har fundet offer, øjenvidner eller formodede gerningsmænd. Til gengæld er de litauiske myndigheder nu i gang med at undersøge, hvem og hvor e-mailen kommer fra.

 

 


 

Forrige artikel Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder Næste artikel Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.