Tyske soldater beskyldt for at voldtage litauisk pige

Det tyske forsvar er blevet ramt af en falsk nyhed, der hævder, at soldater har misbrugt en litauisk pige seksuelt.

 


Tyske soldater, der er udstationeret i Litauen, har været ofre for en falsk nyhed, meddeler det tyske forsvarsministerium. Litauiske politikere og medier modtog for nogle dage siden en e-mail, hvoraf det fremgik, at tyske soldater i det baltiske land har voldtaget en mindreårig litauisk pige. Men såvel tyske som litauiske myndigheder afviser beskyldningen.

Forsvarsministeriets udtalelse kommer efter en artikel i det tyske magasin Der Spiegel, som havde fået kendskab til ”nyheden”.

Magasinet citerer en Nato-diplomat for at sige, at den falske nyhed formodentlig er sat i omløb af russere for at miskreditere det tyske forsvar, Bundeswehr, og Nato, som både Tyskland og Litauen er medlem af. Og det er netop forsvarsalliancen, der har bedt om at få de tyske soldater udstationeret i Litauen, hvor de har opholdt sig i de seneste par uger.

”Vi befinder os i Litauen for at øge sikkerheden, men forfatterne til denne falske nyhed forsøger at tegne et billede af, at en hobe af forbrydere er ankommet til landet,” siger en unavngiven Nato-officer til Der Spiegel.

Det er ikke første gang, at Tyskland bliver ramt af falske anklager om misbrug af børn. Sidste år berettede flere russiske medier om, hvordan flygtninge i Berlin havde misbrugt en ung russisk pige, og at de tyske myndigheder ikke ville efterforske sagen. Også den nyhed viste sig at være uden hold i virkeligheden.

De litauiske politikere og medier modtog den detaljerige e-mail den 14. februar, der hævdede, at de tyske soldaters overfald mod den unge litauer havde fundet sted den 9. februar i Jonava, der er den niende største by i Litauen. Byen ligger kun ti-minutters kørsel fra byen Rukla, hvor de tyske soldater befinder sig.

Ifølge Der Spiegel blev ”nyheden” hurtigt omsat til nyhedshistorier af mindre litauiske medier.

En talsmand fra det tyske forsvarsministerium oplyser, at det litauiske politi har undersøgt sagen og hverken har fundet offer, øjenvidner eller formodede gerningsmænd. Til gengæld er de litauiske myndigheder nu i gang med at undersøge, hvem og hvor e-mailen kommer fra.

 

 


 

Forrige artikel Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder Næste artikel Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn
Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Både IKEA og Føtex er under anklage for at 'gå på knæ for muslimer'. Det skyldes, at IKEA kalder en kollektion for 'Vinterfest', og Føtex falder en bolle for 'vinterbolle' i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke lavet af religiøse hensyn, siger både Føtex og IKEA.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.