Tyske soldater beskyldt for at voldtage litauisk pige

Det tyske forsvar er blevet ramt af en falsk nyhed, der hævder, at soldater har misbrugt en litauisk pige seksuelt.

 


Tyske soldater, der er udstationeret i Litauen, har været ofre for en falsk nyhed, meddeler det tyske forsvarsministerium. Litauiske politikere og medier modtog for nogle dage siden en e-mail, hvoraf det fremgik, at tyske soldater i det baltiske land har voldtaget en mindreårig litauisk pige. Men såvel tyske som litauiske myndigheder afviser beskyldningen.

Forsvarsministeriets udtalelse kommer efter en artikel i det tyske magasin Der Spiegel, som havde fået kendskab til ”nyheden”.

Magasinet citerer en Nato-diplomat for at sige, at den falske nyhed formodentlig er sat i omløb af russere for at miskreditere det tyske forsvar, Bundeswehr, og Nato, som både Tyskland og Litauen er medlem af. Og det er netop forsvarsalliancen, der har bedt om at få de tyske soldater udstationeret i Litauen, hvor de har opholdt sig i de seneste par uger.

”Vi befinder os i Litauen for at øge sikkerheden, men forfatterne til denne falske nyhed forsøger at tegne et billede af, at en hobe af forbrydere er ankommet til landet,” siger en unavngiven Nato-officer til Der Spiegel.

Det er ikke første gang, at Tyskland bliver ramt af falske anklager om misbrug af børn. Sidste år berettede flere russiske medier om, hvordan flygtninge i Berlin havde misbrugt en ung russisk pige, og at de tyske myndigheder ikke ville efterforske sagen. Også den nyhed viste sig at være uden hold i virkeligheden.

De litauiske politikere og medier modtog den detaljerige e-mail den 14. februar, der hævdede, at de tyske soldaters overfald mod den unge litauer havde fundet sted den 9. februar i Jonava, der er den niende største by i Litauen. Byen ligger kun ti-minutters kørsel fra byen Rukla, hvor de tyske soldater befinder sig.

Ifølge Der Spiegel blev ”nyheden” hurtigt omsat til nyhedshistorier af mindre litauiske medier.

En talsmand fra det tyske forsvarsministerium oplyser, at det litauiske politi har undersøgt sagen og hverken har fundet offer, øjenvidner eller formodede gerningsmænd. Til gengæld er de litauiske myndigheder nu i gang med at undersøge, hvem og hvor e-mailen kommer fra.

 

 


 

Forrige artikel Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder Næste artikel Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn
FIK DU LÆST? Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

FIK DU LÆST? Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk: Et ældgammelt kædebrev er nu igen i omløb på Facebook. Her opfordres du til at dele en juridisk tekst. Ellers vil det sociale medie i morgen gøre dine billeder tilgængelige for hele verden. Men påstanden er noget pjat. Og i øvrigt er den juridiske tekst i kædebrevet intet værd.

Nej, Jørgen Leth har ikke investeret 500 millioner kroner i bitcoins

Nej, Jørgen Leth har ikke investeret 500 millioner kroner i bitcoins

Journalist og forfatter, Jørgen Leth, har investeret store summer i en platform, der skal hjælpe danske familiers økonomi. Sådan lyder en historie i en falsk artikel, der lige nu florerer internettet. Men artiklen er blot seneste udgave af en lang række om kendte danskere. 

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd.