Vil regeringens servicefradrag mindske sort arbejde?

Regering vil videreføre servicefradraget, fordi det blandt andet vil mindske mængden af sort arbejde. Men det kan regeringen ikke vide, siger eksperter.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Fakta

I sit nye finanslovsudspil lægger regering op til at ændre i den såkaldte boligjobordning, der måske også er bedre kendt som håndværkerfradraget. Med den ordning har det hidtil været muligt for danskerne at trække arbejde i hjemmet - såsom håndværkeropgaver, rengøring og børnepasning - fra i skat.

Men nu ønsker regeringen at ændre boligjobordningen til alene at være et fradrag for serviceydelser. Forskellen ved den nye ordning er, at det kun skal være muligt at trække ydelser som rengøring, havearbejde og børnepasning fra, mens fradraget for håndværkerydelser sløjfes.

Servicefradraget vil nemlig kunne understøtte “beskæftigelsen i servicebranchen, der blandt andet er kendetegnet ved at beskæftige mange ufaglærte”. Men fradraget kan også “reducere omfanget af sort arbejde,” skriver regeringen i finanslovsudspillet.

Men har regeringen nu også grund til at tro det? TjekDet har talt med to eksperter, der har undersøgt danskernes anvendelse af sort arbejde, for at nå frem til, om der er hold i regeringens påstand.

“Vi kan ikke trække en undersøgelse op af hatten, der viser, at det, regeringen gør nu, har positive effekter, for det er der ingen tal, der vil kunne understøtte,” siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor ved Institut for økonomi ved Aarhus Universitet.

Den udlægning er partner i analysehuset Damvad Analytics, Asbjørn Boye Knudsen, enig i.

“Man kan ikke vide, hvordan det (servicefradraget, red.) vil påvirke sort arbejde,” siger han.

Vil alligevel betale hvidt

I 2014 fik Skatteministeriet - dengang under skatteminister Benny Engelbrecht (S) - netop analysehuset Damvad Analytics til at regne på, om boligjobordningen rent faktisk virkede. Konklusion var, at blandt dem, der havde benyttet sig af fradragsordningen, ville kun 5 procent have betalt for ydelsen sort, hvis ikke fradraget havde eksisteret. Langt størstedelen ville altså enten have betalt for ydelserne på lovlig vis eller have udført det selv.

Hvad angår arbejde i hjemmet, der er omfattet af servicefradraget, lå det tal lidt højere, nemlig på 6 til 14 procent. Men de tal er behæftet med en så stor usikkerhed, at man simpelthen ikke kan vide, om servicefradraget reelt mindsker sort arbejde.

Sort arbejde er nemlig en vanskelig størrelse at undersøge, påpeger Asbjørn Boye Knudsen. For i og med det er ulovligt, er det følsomt for befolkningen at svare på.

“Det er svært at vide, om folk siger det rigtige, når de bliver spurgt. Nogen vil måske ikke indrømme, at de benytter sig af sort arbejde. Andre angiver måske at bruge sort arbejde uden faktisk at gøre det, bare fordi de synes om fradraget. Det er sådan nogle ting, vi ikke rigtig kan vide,” siger Asbjørn Boye Knudsen.

Det problem genkender Bo Sandemann Rasmussen.

“Det er et kompliceret område at undersøge, for man er nødt til at gå ud og spørge folk, og så skal man være sikker på, at de svarer sandfærdigt, men det kan man aldrig vide, om de gør,” siger han.

Tidligere har en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed heller ikke kunnet nå frem til en entydig konklusion på, om boligjobordningen har reduceret mængden af sort arbejde. For godt nok var konklusionen, at danskerne i mindre grad end før benyttede sig af måneskinsarbejde, men det dyk var på tværs af brancher og ikke kun i de brancher, hvor det ved hjælp af boligjobordningen var muligt at trække en ydelse fra i skat.

Men selv hvis boligjobordning fremover viser sig at mindske mængden af sort arbejde, vil det alligevel ikke kaste penge i statskassen, siger Bo Sandemann Rasmussen.

“Indkomstmæssigt for staten betyder det stort set ikke noget, at man veksler fra sort arbejde til hvidt, fordi staten er nødt til at give lige så meget i tilskud til ordningen, som ham, der løser opgaven, skal betale i skat.”

 

Forrige artikel Skattelettelser er mindre skadelige end offentligt forbrug Skattelettelser er mindre skadelige end offentligt forbrug Næste artikel Er æg lige så farlige som cigaretter? Er æg lige så farlige som cigaretter?
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.