Akutsygehusene skal have flere speciallæger døgnet rundt

Otte af landets 21 akutsygehuse har problemer med at døgnbemande alle de lægefaglige specialer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler skal være til stede i akutmodtagelserne.

Inden for de seneste ti år har regionerne gennemgået en omfattende omlægning af landets akutsygehuse. Hvor der tidligere var op imod 40 af slagsen, er der nu 21 hospitaler, der har akutmodtagelsescentre. Akutmodtagelserne modtager med få undtagelser alle typer akutte patienter via én fælles indgang, herunder også de patienter, der tidligere blev modtaget og behandlet på landets ca. 40 skadestuer og akutsygehuse.

Målet med oplægningen, der baserer sig på Sundhedsstyrelsens anbefalinger til en styrket akutstruktur fra 2007, var at samle kompetencer på færre enheder og dermed styrke fagligheden på akutcentrene. Det skulle gerne resultere i hurtigere udredning, bedre kvalitet i behandlingen – og ikke mindst, at færre patienter blev indlagt på sygehusene.

Sundhedsstyrelsen har i en ny rapport gjort status på omlægningen af akutsygehusene, hvor de blandt andet anbefaler, at regionerne sikrer flere relevante speciallæger og speciallægekompetencer på alle akutmodtagelser døgnet rundt.

Hvad er en akutmodtagelse?

LÆS OGSÅ: Supersygehusene udvider åbningstiden

LÆS OGSÅ: Nyt mål for behandling: Patienter skal evaluere resultatet

LÆS OGSÅ: Sygehuse skal sikre kvalitet og ikke kun aktivitet

Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2007, at speciallæger i intern medicin, ortopædisk kirurgi, kirurgi og anæstesiologi bør være tilgængelige via tilstedeværelsesvagt, ligesom speciallæger med kompetence til at foretage akutte ultralydsundersøgelser, herunder ekkokardiografi, skal være tilgængelige. Men otte af akutfunktionerne lever kun delvist eller slet ikke op til kravet om at have døgndækkende vagt inden for specialerne. På landkortet herover kan du se en status for døgnbemandingen på de enkelte sygehuse.

Der var i 2015 14,4 mio. patientkontakter på de danske sygehuse. Heraf var 1,9 mio. kontakter akutte, svarende til 13 pct. af det samlede antal patientkontakter. I forhold til 2014 er der tale om en stigning i det samlede antal patientkontakter på 0,4 mio., svarende til knap 3 pct. Stigningen er isoleret til det ambulante område, idet der er sket et lille fald i antallet af indlæggelser, svarende til 1,5 pct. Andelen af akutte kontakter i 2015 var på det ambulante område 8 pct. og for indlæggelser 72 pct.

Især Region Hovedstaden har oplevet en stor stigning i antallet af henvendelser til regionens akutcentre.

Den voldsomme udvikling i antallet af akut ambulante kontakter i Region Hovedstaden, skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen formentlig oprettelsen af den fælles akuttelefon 1813, der erstattede vagtlægeordningen. Patienter, der møder op i en af regionens akutmodtagelser efter henvisning fra 1813, registreres som akut ambulante, hvor de før var registreret i vagtlægeregi.

LÆS OGSÅ: Send ikke flere penge – sundhedsvæsenet skal gentænkes

Rapport: "De danske akutmodtagelser - status 2016", Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet.

Rapport: "Faglig gennemgang af akutmodtagelserne - 2014", Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet.

LÆS OGSÅ:

Alarmerende mistillid til sundhedsvæsenet

Vi vil hjælpe os selv og hinanden gennem sygdom

Lang vej til verdensklasse

Privathospitaler scorer offentlige opgaver som aldrig før

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr Næste artikel Facebook får sin første Facebook får sin første "livstidsgeneration"
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.