Skattestoppet har gjort det surt at være boligejer i Udkantsdanmark

Siden skattestoppet i år 2002 har boligejerne i landets yderområder stået på sidelinjen og set på, at deres boligskat er gået i vejret uden at huset samtidig er blevet mere værd på boligmarkedet. Helt omvendt er det gået for ejerne i storbyerne.

Det 14 år gamle boligskattestop har ikke gjort det meget nemmere at bo i landets udkantskommuner. Boligpriserne er faldet, men ejendomsværdiskatten er stadig den samme. En skat, der ellers blev reguleret efter værdien af boligen. Situationen er helt omvendt i de store byer. Her er kvadratmeterpriserne langt højere og boligejerne slipper ofte billigere, når skattefar kræver ind.

Det viser en opgørelse fra Nationalbanken, der sammenligner kommunernes effektive ejendomsværdiskattesatser med boligmarkedspriserne i 1. kvartal i år. Og intet er ændret, når man sammenligner med de seneste priser for 2. kvartal.

Den nominelle ejendomsværdiskat, der en skat på afkastet af boligen, eller om man vil, af den husleje boligejeren sparer ved at eje huset, blev fastfrosset i år 2002. Til gengæld kan grundskylden fortsat gå i vejret, men med et loft på 7 pct. i alle områder af landet. På trods af fastfrysningen kan boligskatten altså samlet set stadig stige.

LÆS OGSÅ: OECD: Mindre velfærd og højere boligskat får Danmark tilbage på vækstsporet

Hvor kvadratmeterpriserne i gennemsnit er næste fire gange højere i storbyerne end i udkantskommunerne, har indbyggerne i de sidstnævnte kommuner alligevel – i gennemsnit – en højere ejendomsværdiskattesats. Og satsen i udkantskommunerne er endda ikke engang lavere end i de ”øvrige kommuner”.

Det kan blandt andet illustreres ved at sammenligne de to figurer herunder.

Og situationen er ikke ny. I en et år gammel analyse fastslog Realkreditrådet, at boligpriserne i udkantskommuner som for eksempel Vordingborg og Lolland er faldet siden de nominelle ejendomsværdiskatter blev fastfrosset, men samtidig er den effektive skat steget henholdsvis 51 pct. og 38 pct.

Der findes ikke en fast definition for, hvad der karakteriserer en udkantskommune. Et typisk bud er en kommune, hvor den gennemsnitlige erhvervsindkomst ligger under landsgennemsnittet, og hvor befolkningstilvæksten er svag eller negativ. Dermed lider boligejerne i de områder da også under forhold, der ikke gør det meget nemmere at sælge boligen.

LÆS OGSÅ: Politisk sæsonstart: Løkke er klar med indrømmelser

De kommuner, der opfylder ovenstående definition er her Aabenraa, Bornholms Regionskommune, Brønderslev, Faaborg-Midtfyn, Frederikshavn, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Langeland, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Odsherred, Samsø, Skive, Slagelse, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmerland, Vordingborg og Ærø.

Storbykommunerne er i vores opgørelse de 18 kommuner i Hovedstadsområdet (Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederiksberg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Herlev, Hvidovre, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk), samt Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers, Kolding, Horsens, Vejle og Roskilde.

De højeste effektive ejendomsværdiskattesatser finder vi i Tønder (0,80 pct.), Haderslev (0,80 pct.), Lolland (0,80 pct.), Aabenraa (0,78 pct.) og Sønderborg (0,75 pct.). I den anden ende af skalaen er det boligejerne i Frederiksberg Kommune (0,38 pct.), København (0,41 pct.), Læsø (0,43 pct.), Hvidovre (0,43 pct.) og Rødovre (0,43 pct.), der har den laveste effektive sats.

Ser vi alene på boligpriserne, har de seneste fire år budt på stigninger i storbykommunerne på op imod 30 pct., mens priserne i udkantskommunerne i gennemsnit er steget med under 2 pct. i samme periode.

LÆS OGSÅ: Politisk gyser om ny skattereform

I storbykommunerne er den gennemsnitlige kvadratmeterpris nu på højde med niveauet umiddelbart før finanskrisen, hvor boligmarkedet faldt sammen. Omvendt står det til i udkantskommunerne, hvor boligpriserne stadig er et pænt stykke under "de glade tider" for op imod ti år siden.

Samler vi de enkelte skattesatser og boligpriser i ét billede, bliver tendensen endnu mere tydelig. Jo lavere skattesatsen er, jo højere er boligpriserne.

Gruppen af boliger med en effektiv ejendomsværdiskattesats på under 0,4 pct. koster således i gennemsnit knap 3 mio. kr., og de 10 pct. dyreste boliger i gruppen koster over 5,3 mio. kr. Boliger med en effektiv sats på over 0,85 pct. koster derimod i gennemsnit kun ca. 1 mio. kr.

LÆS OGSÅ: Her er Lars Løkkes 2025-plan

Logo_MMdata
 

Forrige artikel Sløvt fald i antallet af unge analfabeter Sløvt fald i antallet af unge analfabeter Næste artikel Flere pensionsmodne tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet Flere pensionsmodne tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.