Danske unge udskyder at blive herre i eget hus

De danske unge vinker i dag senere farvel til barndomshjemmet end tidligere. Men de flytter stadig hurtigere hjemmefra end unge i andre europæiske lande.

Kun en tredjedel af unge i Danmark i alderen 15-29 år bor hjemme hos forældrene, viser en ny analyse fra OECD. Dermed er den danske ungdom fortsat hurtigst ude af forældrenes hoveddør, når man sammenligner med andre europæiske lande. Men siden 2007 er der blevet flere, der bor hos deres forældre.

Stigningen i antallet af hjemmeboende danske unge er dog ikke helt så iøjnefaldende som i andre lande. I 2007 boede 32,9 pct. af unge i alderen 15-29 år i barndomshjemmet, mens andelen var steget til 34,3 pct. i 2014.

Derimod har der været en mere tydelig udvikling i antallet af danske unge, der flytter sammen med for eksempel en ven eller bekendt. Her er der sket en fordobling, fremgår det af OECD-rapporten “Society at a glance 2016“.

OECDs opgørelse beretter også om unges boligsituation i andre lande uden for Europa. Bortset fra Canada, der har den laveste andel hjemmeboende unge, domineres listen af de nordiske lande, hvor de danske unge flytter hurtigst hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Unge er fremtidens superhelte

I den modsatte ende af skalaen finder vi primært sydeuropæiske lande, hvor andelen af hjemmeboende unge er højest. Det gælder især i Italien, hvor de unge italienere traditionelt bliver boende hos forældrene indtil de er omkring 40 år.

For OECD-landene lyder gennemsnittet af unge mellem 15 og 29 år, som bor hjemme, på 59 pct.

En tidligere lignende undersøgelse fra Danmarks Statistik viste, at de fleste unge danskere er flyttet hjemmefra inden de fylder 24 år (ca. en tredjedel), mens kun to pct. i aldersgruppen 25-29 år fortsat var hjemmeboende. Og i den sidstnævnte gruppe var der især mange arbejdsløse.

Årsagen til, at så mange nordiske unge vælger at blive herre i eget hus meget tidligt i livet, er blandt andet kulturelt betinget. Et andet incitament er gode økonomiske betingelser, som for eksempel SU, der sikrer en fast indtægt under uddannelse. Her ligger den danske studiestøtte i den højere ende, når man sammenligner med andre lande. Også mulighederne for at anskaffe sig en billig bolig kan være medvirkende til, at unge flytter tidligere hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Unge talenter vil have en meningsfyldt og sjov arbejdsplads

Canada har i øvrigt en markant større andel af unge, der er enlige forældre. Hele 16,4 pct. af de 15-29-årige, der er flyttet hjemmefra, er eneforældre. Og der er langt ned til landet med den næsthøjeste andel af eneforældre under eget tag. Det er Chile med 7,7 pct. Næsten helt i bunden finder vi de danske eneforældre, der kun udgør 0,7 pct. af andelen af unge, der er flyttet hjemmefra inden de er fyldt 30 år.

Siden 2007 – det vil sige umiddelbart før finanskrisen gjorde sit indtog verden over – er der for visse lande sket gevaldige udsving i andelen af unge, der flytter hjemmefra inden de når de 30 år. Ikke mindst i Frankrig, hvor andelen af hjemmeboende unge er steget hele 12,5 pct.point – fra 41 pct. i 2007 til 53,5 pct. i 2014. De italienske unge har traditionelt været de seneste i Europa til at flyve fra reden. Andelen af italienske unge, der bliver boende hjemme, er således steget fra 75 pct. til nu hele 80,6 pct.

Mexico, Storbritannien og Slovenien har oplevet det største fald i andelen af unge, der bor under forældrenes beskyttende vinger. Mens 58,5 pct. af de 15-29-årige briter boede hjemme i 2007, udgjorde de hjemmeboende i 2014 52,4 pct. Altså et fald på 6,1 pct.point.

LÆS OGSÅ: Bankerne i digitalt kapløb om de ungeVil du vide mere de danske unge
- eller noget helt andet?
Find statistikker om dette eller hint i MMdata.


 

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi Næste artikel Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.