Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.
Thomas Hedin

Danmark, Luxembourg og Norge. Det er de tre lande, der udgør den absolutte bund, når det handler om andelen af kvinder, der er selvstændige, fremgår det af OECD-rapporten Entrepreneurship at a Glance 2016.

Fem procent af de danske kvinder i beskæftigelse har egen forretning. Dobbelt så mange mænd er selvstændige, nemlig 11 pct. af den samlede gruppe af beskæftigede. Kun de norske kvinder er endnu mindre tilbøjelige til at "beskæftige sig selv."

Set over en kam ligger gennemsnittet af selvstændige kvinder i OECD-landene på 10 pct. af alle beskæftigede.

OECDs opgørelse omfatter både organisationens egne medlemslande og partnerskabslande, hvor Chile er blandt de sidstnævnte. Og det er netop i det latinamerikanske land, at vi finder den højeste gruppe af kvinder, der er selvstændigt erhvervsdrivende. Under de mere nære himmelstrøg finder vi græske, italienske, tyrkiske, tjekkiske og spanske kvinder, der ligger helt i toppen med den højeste andel af kvinder med selvstændigt erhverv.

LÆS OGSÅ: Farvel til fastansættelsen

Mens også de svenske kvinder vælger tilværelsen som lønmodtagere, er der to andre nordiske lande, hvor tendensen er en noget anden. Det er i Finland og Island, hvor otte pct. af kvinderne er selvstændige. Det placerer de to lande lidt under midten af OECD-gennemsnittet.

Når så få kvinder i Danmark ikke er ”frue i eget hus” skyldes det blandt andet – statistisk set – at antallet af danske selvstændige er meget lille i forhold til andre lande.

Kun omkring 16 pct. af samtlige beskæftigede i Danmark har egen forretning, mens det i for eksempel listens nummer 1, Grækenland, gælder næsten halvdelen, fremgår det af OECDs opgørelse.

Årevis med færre selvstændige i Danmark

Siden finanskrisen begyndte at hærge den globale økonomi i 2008, er udviklingen i Danmark gået ned ad bakke . Dengang var der 202.000 selvstændige danskere. I 2014 var der lidt over 10.000 færre, oplyser Danmarks Statistik.

LÆS OGSÅ: Kreative erhverv skaber fremtidens job

OECD har analyseret og sammenlignet udviklingen i OECD-landene. Her tager man udgangspunkt i år 2007 - altså ét år før Danmarks Statistiks opgørelse herover - og sammenligner med sidste år. I den periode faldt antallet af selvstændige i Danmark med 3,7 pct.point. Faldet har dog været langt større i en lang række andre lande.

I perioden 3. kvartal til 4. kvartal 2015 skete en - omend meget svag - opblomstring i det danske miljø af selvstændigt erhvervsdrivende, nemlig en fremgang på 0,4 pct.point.

Langt bedre ser udviklingen i lande som Frankrig - drevet frem af ny lovgivning, der har skabt gode forhold for etablering af små virksomheder - Holland og Storbritannien. I de tre lande har udviklingen i perioden 2007 til 2015 været i markant fremdrift, viser OECD-tallene.

LÆS OGSÅ: Vil du vokse – så flyt til Silicon Valley!

Stor geografisk forskel på det selvstændige miljø

Hovedparten af de selvstændigt erhvervsdrivende i Danmark finder vi i Hovedstadsområdet. 30,8 pct. af alle danske selvstændige er aktive i Region Hovedstaden, mens Region Nordjylland er langt bag ud med kun 10,7 pct.

Det er også Region Nordjylland, der sammen med Region Syddanmark og Region Sjælland, er blevet ramt af faldet i antallet af selvstændige i perioden 2008-2014. Kun Region Hovedstaden og Region Midtjylland har fået flere. Men fremgangen i de to regioner er dog særdeles behersket.

LÆS OGSÅ: Iværksætteren der blev superlobbyist

LÆS OGSÅ: Danske startups har brug for højtflyvende engle

LÆS OGSÅ: Startups er det nye rock’n’roll

LÆS OGSÅ: Tech-branchens superstars: Danmark kan udfordre Silicon Valley

LÆS OGSÅ: Velkommen til Silicon Njalsgade

LÆS OGSÅ: Succesfuldt iværksætteri er en holdsport

LÆS OGSÅ: Det kønsopdelte arbejdsmarked

LÆS OGSÅ: Den store vækstdræber: Virksomheder drukner i offentlige tilbud

LÆS OGSÅ: Københavns digitale vækstmiljø er i den europæiske superliga

LÆS OGSÅ: Farvel til fastansættelsen

LÆS OGSÅ: Kreative erhverv skaber fremtidens job

Logo_MMdata
 

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu