Store geografiske forskelle på antallet af lægebesøg

Der er stor geografisk forskel i danskernes brug af praktiserende læge. For eksempel er borgere i Randers, Sønderborg og Bornholm Kommune blandt dem, der oftest kontakter lægen.

Praktiserende læger i Sønder- og Midtjylland og på Bornholm er oftere i kontakt med deres patienter end deres lægekolleger i København og omegn, viser en ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Analysen, der er del af et endnu ikke offentliggjort forskningsprojekt om brug af sundhedsydelser i Danmark, bygger på data fra Sygesikringsregisteret for alle danskere i alderen 30-64 år. Den viser for eksempel, at borgere i Sønderborg og Randers Kommune, bornholmere samt borgere i sydsjællandske kommuner er blandt de danskere, der oftest kontakter lægen ved et fysisk besøg, en e-mailkonsultation eller en telefonsamtale. I disse kommuner er man i gennemsnit i kontakt med egen læge mellem syv og otte gange om året.

Omvendt er der en lang række kommuner, hvor folk ikke bruger den praktiserende læge så ofte. Eksempelvis bruger borgere i kommuner omkring hovedstaden, såsom Gentofte, Dragør, Frederiksberg og Glostrup, ikke deres praktiserende læge så ofte. Gennemsnitsborgeren i disse kommuner kontakter lægen mellem fem og seks gange om året.

Tallene er fra 2013. Resultater fra de fem foregående år viser samme tendens.

"Det er interessant at se, hvor stor variation der er i borgernes brug af praktiserende læge afhængigt af, hvor man bor i landet. Det kan der være mange årsager til. Der kan være forskel i, hvor syge borgerne er i de forskellige kommuner, hvor langt borgeren har til lægen og lægens ventetider. Der kan også være en kulturel forskel i, hvornår man søger læge, og endelig kan der være forskel i tilgængelighed til speciallæger. I Region Hovedstaden er der eksempelvis langt flere speciallæger, hvilket kan betyde, at der kan være mindre pres på den praktiserende læge i forhold til de områder, hvor der ikke er mulighed for at henvise til en speciallæge," siger professor ved Statens Institut for Folkesundhed Annette Kjær Ersbøll i en pressemeddelelse om de nye tal.

Annette Kjær Ersbøll peger på, at der endvidere er forskel i både kommunernes og regionernes tilbud af sundhedsydelser som for eksempel forebyggelse og genoptræning. Det kan have betydning for, hvor mange gange man kontakter sin praktiserende læge.

I gennemsnit konsulterer danskere i aldersgruppen 30-64 år lægen 6,6 gange om året. Kvinder gør det mest. De kontakter lægen lidt over otte gange om året, mens mænd gør det fem gange pr. år.

Forrige artikel Mandag Morgen jagter ny vækst i Danmark Mandag Morgen jagter ny vækst i Danmark Næste artikel Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.