Arbejdsudbud i Danmark i et internationalt perspektiv

Danskere er faldet tilbage, når man sammenligner befolkningernes arbejdsindsats på tværs af 22 vestlige lande, viser analyse fra Finansministeriet.

Målt på de samlede præsterede arbejdstimer i forhold til hele befolkningen ligger Danmark på en 13. plads ud af 22 lande, viser en opgørelse som Finansministeriet har lavet. Dermed er vi med de seneste tal fra 2015 raslet ned i midterfeltet i forhold til 2002, hvor Danmark var med i toppen på en 7. plads.

Finansministeriets analyse viser også, at en relativt høj beskæftigelsesfrekvens ikke i samme omfang som tidligere kompenserer for, at den gennemsnitlige arbejdstid i Danmark er lav.

ilbagegangen i Danmarks relative placering sammenholdt med 2002 skyldes navnlig, at beskæftigelsesfrekvensen i Danmark er blevet overhalet af lande som Sverige, Tyskland og Holland.

Danskernes lave arbejdstid er blandt andet et resultat af de indgåede overenskomster samt de mange danske ferie- og helligdage. Finansministeriets analyse peger ligeledes på, at den relativt lave arbejdstid i Danmark afspejler et højt velstandsniveau, en stor deltagelse fra kvinder på arbejdsmarkedet samt en høj marginalskat for indkomster over gennemsnittet.

Hent PDF
Forrige artikel Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Næste artikel Aktiviteten på videregående efter- og videreuddannelse står i stampe Aktiviteten på videregående efter- og videreuddannelse står i stampe