Arriva viser vejen

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Det er svært at komme uden om et selskab som Arriva, når man skal finde eksempler på integrationens ledestjerner.

Mange virksomheder i landet kan med fordel lade sig inspirere af selskabet med den mangfoldige medarbejderskare. De 4.200 ansatte er som en smeltedigel af bl.a. kristne, muslimer, buddhister, hinduer og jøder.

”Vi får da også en del henvendelser i øjeblikket fra andre virksomheder i landet, der vil høre nærmere om vores indsatser,” siger den ansvarlige leder for mangfoldighed i Arriva, diversity manager Pernille Kiær.

Nydanskere udgør 30 pct. af Arrivas ansatte. På Sjælland er andelen af nydanskere størst. Her har 45 pct. af medarbejderne en anden etnisk baggrund end dansk. De mange nydanskere er fordelt på 86 forskellige nationer.

En af dem er Gengatharan Vallipuram. Han flygtede fra borgerkrigen på Sri Lanka i 1986. Mens den øvrige familie bosatte sig i London, slog han sig ned i Aalborg. Han har altid haft en drøm om at blive buschauffør. Drømmen blev realiseret, da han begyndte at køre bus i 1998. Og siden har han kørt den lokale bus i Tylstrup uden for Aalborg. Han har kendt mange af sine passagerer, siden de var små. Han er vellidt i lokalområdet. Hjælper andre herboende srilankanere som tolk. Og så er han stolt af sine 1. og 2. pladser ved konkurrencen Arriva Open. Han vandt priserne for at kunne køre en bus længst på literen og for slalomkørsel med bus.

Et andet eksempel er Kamela Nezami. Hun er muslim og oprindelig fra Afghanistan. Hun står op hver morgen klokken 03.30 for at gøre børnenes skoletasker klar, inden hun tager på arbejde. Hun har været buschauffør i Ringsted siden 2007. Hendes mand er førtidspensionist. Hun bærer tørklæde. Også når hun kører bus. Og selv om tørklædet en gang imellem kan udløse spydige kommentarer eller malplacerede fordomme, elsker hun sit job.

Kamela Nezami er langt fra den eneste kvindelige buschauffør i Arriva med flygtninge- eller indvandrerbaggrund. Men nydanske kvinder er dog fortsat et særsyn i busbranchen. Kun 14 pct. af Arrivas medarbejdere er kvinder. Blandt buschaufførerne er det endda kun 8 pct.

For at tiltrække endnu flere kvinder har Arriva lanceret initiativet Kvinder bag rattet. Det er et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb for kvinder, der vil være buschauffør. De fleste på uddannelsen har en anden etnisk baggrund end dansk. Kvinderne får også tilknyttet en af de mere erfarne medarbejdere som mentor for at give dem en tryg og grundig indslusning til deres nye arbejde.

20 ambassadører

Pernille Kiær er løbende i tæt kontakt med jobcentrene og opfordrer andre virksomheder til at gøre det samme.

”Det handler om at være proaktiv over for jobcentrene. Det er ikke dem, der ringer til os for at lave gensidige aftaler. Derfor bruger jeg megen tid på at være opsøgende og lave gode partnerskaber med jobcentre. Vi kan jo også se, at vi på sigt kommer til at mangle kvalificerede folk. Hvis vi skal byde ind på nye busruter, som vi håber at vinde, skal vi også være sikre på, at vi kan skaffe nok kvalificerede chauffører. Derfor sørger jeg for at få skabt de nødvendige relationer og kontakter på jobcentrene, så de ved, hvordan vi arbejder, og kender vores behov, da vi jo har en kultur med mange forskellige medarbejdere,” siger Pernille Kiær.

Arriva har også nedsat et såkaldt Mangfoldighedsboard med 20 medlemmer. De repræsenterer hele paletten af medarbejdere lige fra direktører til chauffører. De er en slags ambassadører for mangfoldighed i selskabet. De drøfter emner som hovedbeklædning, bederum og andre forhold for at finde nye løsninger og sørge for, at Arriva bliver et endnu bedre sted at arbejde for alle.

De øverste 45 ledere har alle været på kursus i mangfoldighedsledelse. Her blev de bl.a. sminket for at få en ny etnicitet eller nyt køn og blev sendt nogle timer ud i byen for at opleve, hvordan verden ser ud med andre øjne. Kurset skal klæde lederne bedre på til at tackle hverdagens udfordringer og se muligheder i den brede kreds af ansatte.

I nogle busanlæg som f.eks. i Aalborg har man afholdt nogle arrangementer med ”Mangfoldig Mad”. Her skiftes folk med forskellig kulturel baggrund til at lave mad fra deres egen kultur til frokost. Det styrker sammenholdet og giver ”kokkene” en fornemmelse af at være på hjemmebane.

Arriva er også sponsor for en såkaldt Højtidskalender, som Foreningen Nydansker udgiver.

”Kalenderen er med til at give et klart signal om, at vi respekterer forskellige religioners helligdage. Vi placerer den forskellige steder som f.eks. i chaufførernes pauselokaler, hvor de spiser frokost, så de kan se, at vi er en mangfoldig arbejdsplads,” siger Pernille Kiær.

Sidste år vandt Arriva den eftertragtede mangfoldighedspris CSR Diversity Prize, som rengøringskoncernen ISS har stiftet, og som blev uddelt for første gang.

”Arriva har gennem en længere periode iværksat en imponerende række konkrete initiativer på mangfoldighedsområdet, som er integreret i forretningsprocesserne,” sagde adm. direktør for ISS i Danmark, Martin Gaarn Thomsen, da han overrakte prisen.

Han fremhævede, at Arriva har afholdt kurser i mangfoldighedsledelse, har mangfoldighed som en integreret del af deres indkøbsaftaler og foretager mangfoldighedstjek på alle jobopslag.

Dermed blev der føjet endnu en pris til rækken. Arriva vandt også sidste år CSR People Prize for sit sociale ansvar og Arbejdsmiljørådets pris i kategorien ”Arbejdsmiljø som strategisk element”. Arrivas fokus på arbejdsmiljø har bl.a. betydet, at antallet af arbejdsskader, der medfører fravær, er faldet med over 60 pct. siden 2010.

Arriva har tidligere fået Institut for Menneskerettigheders MIA-pris for at være Danmarks mest mangfoldige virksomhed samt Integrationsministeriets årlige pris i kategorien ”Vækst gennem mangfoldighed”. Prisen blev givet for projektet Bedre Bustur, hvis virale videofilm gik verden rundt. Projektet skulle få flere folk til at tage bussen og samtidig styrke integrationen og mangfoldigheden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu