Beklager, men data har også et klimaaftryk

TECHTENDENSER: Vi står i et digitalt dilemma. Digitaliseringen kan gøre vores byer, vores industri og landbrug langt mere effektivt og bæredygtigt. Men klimapåvirkningen fra alle de data, vi sender rundt på kloden, er et hastigt voksende problem.

Hvis du læser dette på en skærm, har det medført en CO2 udledning på 1,66 gram at downloade siden. Det lyder ikke af meget, men sagen er selvfølgelig, at der bliver set på rigtig mange hjemmesider, kigget på rigtig mange Youtube-videoer, delt fotos, hørt musik og ikke mindst streamet mange, mange timers film og video i overdådig højdefinition.

Da digitaliseringen og internettet bredte sig, talte man om den ”vægtløse” økonomi, der, i modsætning til den gamle, tunge og svinende økonomi, var ren og immateriel, som lysglimt i et fiberkabel. Men selv bits og bytes bliver til et miljø- og klimaproblem, når man begynder at kunne måle dem i petabyte eller exabyte.

Vi er blevet opmærksomme på konsekvenserne af vores forbrug af flyrejser, biler, kød og opvarmning, men det er stadig de færreste, der spekulerer over, hvad det koster at sende fotos, musik og video rundt og rundt på internettet.

Login