Blockchain-udsatte brancher ser lyst på den digitale fremtid

Blockchain er et effektiviseringsværktøj, der kan koste mange job i den offentlige og den private sektor. De ansattes organisationer er dog ikke bekymrede. Når gamle job forgår, opstår der nye, og det kan skabe nye muligheder for de ansatte, lyder meldingen fra HK, FSR og Djøf.

Klaus Dalgas

Udsigten til en ny teknologisk revolution med blockchain i både den offentlige og den private sektor får ikke de organisationer, hvis medlemmer umiddelbart vil blive berørt af teknologien, til at frygte for massearbejdsløshed. Tværtimod.

Både HK, FSR (danske revisorer) og Djøf ser lyst på den digitale fremtid, selv om det i høj grad vil påvirke netop deres medlemmers arbejdsvilkår.

”Blockchain er en spændende teknologi, der dog endnu kun findes på fine plancher. Vi frygter slet ikke at miste arbejdspladser, hvis denne nye teknologi skulle blive en realitet, fordi HK’ere er opdraget til forandring og til at være nysgerrige på udviklingen. Det er klart, at en blockchain kan få nogle kedelige og traditionelle job til at forsvinde, men nye vil samtidig dukke op, og her vil der være brug for HK’ere,” siger HK-forbundsformand Kim Simonsen.

I sidste uge havde han et møde med en række udviklere inden for chatbot-branchen, hvor diskussionen gik på, hvem der skal være de fremtidige designere af chatbots.

”Og det kan jo i virkeligheden sagtens være en HK’er, som gennem efteruddannelse har kompetencerne på det område. HK har helt fra starten af 1980’erne, hvor vi introducerede pc-kørekortet, været med på toppen af den teknologiske udvikling, og det er vi også nu omkring blockchain,” siger forbundsformanden.

Kim Simonsen mener, at blockchain-teknologien formentlig kan bruges ganske mange steder, f.eks. inden for søfart, sundhed og i retssystemet, til at gøre arbejdet mere effektivt, rationelt og i bedre kvalitet.

”Nogle arbejdsgivere vil formentlig bruge systemet ensidigt til at skære ned på omkostningerne, men jeg tror, at de arbejdsgivere bliver tabere i det lange løb. De fleste arbejdsgivere vil heldigvis bruge teknologien til at frigøre ressourcer i organisationen til udvikling af nye opgaver og services og til at skabe mere kvalitet i de nuværende opgaver. De bliver vinderne, og det er her, at HK’erne vil bidrage til ny vækst og viden,” siger han.

LÆS OGSÅ: Deloitte: Store gevinster at høste, hvis det offentlige går forrest med blockchain

Klar til nye udfordringer

Hos Djøf er der heller ingen panderynker som følge af spådommene om den kommende blockchain-eksplosion.

”Blockchain er et af mange digitale systemer, der diskuteres rigtig meget i øjeblikket. Men vi har endnu til gode at se det fungere i virkeligheden, så vi er ikke nervøse på vores medlemmers vegne,” siger Jan Ellebye, erhvervspolitisk chef i Djøf, og fortsætter:

”Det er klart, at vi er opmærksomme på diskussionen og følger med i, hvor og hvornår teknologien bryder igennem. Hver gang en ny teknologi popper op, orienterer vi os om muligheder og konsekvenser og er klar til at tilbyde vores medlemmer efteruddannelse. Blockchain er endnu kun på tegnebrættet, og endnu har teknologien ikke haft betydning for vores medlemmer. Om det betyder noget for fremtiden er svært at sige – det afhænger af, om teknologien bryder igennem. Det er ikke sket endnu,” siger han.

LÆS OGSÅ: Op og ned i blockchain-bonanzaen

Jan Ellebye pointerer, at blockchain-teknologien efter hans mening har nogle udfordringer i Danmark, fordi vi er et meget lille sprogområde.

”Det kræver mange udviklingsressourcer at skabe den rigtige blockchain, og jeg er ikke sikker på, at der er villighed til at bruge sådanne ressourcer på et så lille sprogområde som det danske. Men skulle det bryde igennem, er vores medlemmer klar til de nye udfordringer,” siger Jan Ellebye.

Ny teknologi, nye muligheder

Revisorerne er en af de faggrupper, der risikerer at blive klemt, hvis blockchain kommer til at virke på erhvervsområdet. Men heller ikke her anses det for at være en trussel.

”Tværtimod. Skulle der komme et gennembrud med blockchain, betyder det kun en mere effektiv og endnu mere værdiskabende revision, så vores medlemmer kan få tid til at udvikle nye services og ydelser i forhold til kunderne. Blockchain er ikke en trussel men en mulighed for mine medlemmer, hvis det altså kan omsættes til praksis,” siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer.

LÆS OGSÅ: Erhvervsguru: Blockchain er vores opgør med mellemmændene

Han peger på, at branchen har fået næsten 2.000 flere ansatte de seneste tre år, hvor der har været fuld fart på den teknologiske udvikling i både den offentlige og den private sektor.

”Vi er naturligvis opmærksomme på udviklingen og laver hele tiden en lang række kurser med fokus på ny teknologi. Men indtil nu har den teknologiske udvikling ikke haft nogle negative konsekvenser generelt for vores medlemmer, og det forventer jeg heller ikke, at blockchain vil få,” siger Tom Vile Jensen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu