Brexit er som en togulykke i slowmotion

Processen omkring Storbritanniens farvel er som ventet kompleks og svært gennemskuelig. Men bundlinjen er, at Brexit er ved at udvikle sig til en katastrofe, der svækker landets økonomi og undergraver det politiske lederskab hos både de konservative og Labour-oppositionen. Taberne er den britiske befolkning.

Sandheden er ofte ilde hørt, ikke mindst når det gælder det europæiske samarbejde. Sådan var det også i månederne forud for den britiske folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab i sommeren 2016.

Eksperter fra stort set alle hjørner af britisk samfundsliv advarede om, at det ville skade Storbritannien at forlade EU. Fra finanssektoren, atomkraftindustrien, de store universiteter, bilindustrien, sundhedseksperter og folk fra fødevaresektoren lød advarslerne med udgangspunkt i deres egen virkelighed, at det ville skade deres medlemmers interesser at melde sig ud af Den Europæiske Union.

Men eksperternes udsagn blev afvist af Brexit-tilhængerne med betydelig arrogance. Det mest markante udsagn kom fra den daværende justitsminister, Michael Gove, der på tv skråsikkert konkluderede: ”Folk i dette land har fået nok af eksperter.”

15 måneder efter afstemningen står det nu klart, at eksperterne havde ret, og det i et omfang der langt overgår indholdet af deres advarsler fra 2016.

Eksemplerne er utallige. Et af dem kom i sidste uge fra de store detailhandelskæder i British Retail Consortium, der har konstateret stigende indkøbspriser og nu frygter for tomme hylder i butikkerne.

”Derfor er det afgørende nødvendigt, at regeringen sætter hensynet til de britiske husholdninger øverst på dagsordenen, når man går ind i forhandlinger om vores fremtidige handelsrelationer med EU,” lød advarslen, der understreger, at man frygter højere toldsatser og administrative omkostninger.

Spøgelsesskibet May

Men der er ingen trøst at hente for hverken de store britiske detailhandelskæder eller forbrugerne. Tværtimod har Brexit medført et veritabelt politisk kaos i London, hvor premierminister Theresa May er svækket i et sådant omfang, at Financial Times’ politiske analytiker kalder hende et politisk spøgelsesskib.

Samtidig står det klart, at regeringen og hele statsadministrationen er overbebyrdet i forhold til overhovedet at håndtere de svære Brexit-forhandlinger med de øvrige 27 EU-lande.

I sidste uge konstaterede EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker således, at den britiske regerings udspil til de egentlige skilsmisseforhandlinger, som skal være på plads, før man kan forhandle om fremtidige handelsrelationer, var ”ikke-tilfredsstillende”. Og det er vel at mærke ikke en kritik, Juncker står alene med.

Tværtimod beklager en række erhvervsorganisationer sig over, at man efter i månedsvis ikke har kunnet komme i kontakt med de embedsmænd, der har forberedt de britiske forhandlingspositioner, pludselig er blevet oversvømmet af en række hvidbøger, hvor det ikke er til at skelne fugle på taget fra seriøse vurderinger af de forestående forhandlinger. EU’s chefforhandler, Michel Barnier, der kan glæde sig over en samlet front blandt de 27 øvrige EU-lande, bad i sidste uge den britiske chefforhandler, David Davies, om at begynde at ”forhandle seriøst”.

Spindoktor amok på Twitter

Det er ikke kun i Bruxelles, at man er frustreret over den manglende seriøsitet fra den britiske regering. Sådan forholder det sig også i det politiske mikrokosmos omkring Westminster, Londons svar på Slotsholmen.

Det fik man syn for i midten af august, da en absolut insider valgte at sige sin uforbeholdne mening i 250 rasende tweets på mindre end 24 timer. Den 40-årige James Chapman har som politisk redaktør på den konservative avis Daily Mail og siden som spindoktor for finansminister George Osborne og dernæst Brexit-minister David Davies i 2016 været udpeget til at høre til i den snævre kreds af de ti mest magtfulde personer i Londons politiske miljø.

Men i sommer fik Chapman, der er konservativ EU-tilhænger, nok. Han kvittede jobbet som stabschef hos Brexit-minister David Davies, fik sig et formentlig velbetalt lobbyistjob, og derefter begyndte han at sige sin mening. Og det gik ikke stille af.

For det første beskyldte Chapman David Davies for at være doven, fordrukken, mandschauvinistisk og uforskammet over for andre europæiske politikere. For det andet erklærede han, at ”Brexit er en katastrofe” og for det tredje bekendtgjorde Chapman, at han ville stifte et helt nyt pro-europæisk midterparti i britisk politik. Den tidligere spindoktor, der har arbejdet for konservative medier og politikere gennem hele sin karriere, har nu indgået en aftale om at skrive en fast klumme hos den pro-europæiske centrum-venstre avis The Guardian.

James Chapman er både konservativ og tilhænger af fortsat britisk medlemskab af EU, og han arbejder nu på at samle pro-europæiske konservative og pro-europæiske Labour-medlemmer af Underhuset i en aktion, der skal tvinge premierminister Theresa May og Labour-leder Jeremy Corbyn til at finde en politisk løsning, der minimerer skaderne af landets beslutning om at forlade EU.

Sandheden er den, at stridighederne i Westminster om Storbritanniens europapolitik ved parlamentsvalgene i 2015 og 2017 og ved Brexit-afstemningen i 2016 ikke alene har ført til den skadelige beslutning om at forlade EU. Den hårde infight har samtidig undergravet det politiske lederskab i begge de to store partier.

Ryggesløse politikere

Det konservative parti er ledet af Theresa May, der har mistet al autoritet, efter at hun i juni i år kun med det yderste af neglene kunne fastholde den regeringsmagt, hun overtog, da pro-europæeren David Cameron fratrådte efter sit Brexit-nederlag i 2016. De konservative Brexit-sejrherrer Boris Johnson og Michael Gove, der ikke turde tage magten, da de havde vundet afstemningen og sendt Cameron på tidlig pension, sidder nu på posterne som henholdsvis udenrigsminister og miljø- og fødevareminister. Johnson og Gove er lysende eksempler på ryggesløse politikere, der er mest optagede af at tjene deres egne snævre interesser, alt imens de skyer det politisk ansvar, når udfordringer bliver for uoverskuelige.

Hos oppositionspartiet Labour havde man allerede i 2015 oplevet en intern nedsmeltning, da partiets delegerede valgte den venstreorienterede EU-modstander Jeremy Corbyn som partiets formand, selv om et flertal af partiets parlamentsmedlemmer var og fortsat er modstandere af ham. Parlamentsvalget tidligere i år førte til en markant styrkelse af Corbyn, som imidlertid fortsat er ildeset af en stor kreds af partiets parlamentsmedlemmer.

Hvad europapolitikken angår, tog Labour og Corbyn i forrige weekend et markant skridt i retning af en politik, der forholder sig realistisk til de problemer, det britiske samfund står med efter beslutningen om at forlade EU. Kernen i Labour-udspillet er, at man indser, at det simpelthen er umuligt for Storbritannien at forlade EU så hurtigt, som den konservative regering fortsat lægger op til. Labour mener nu, at Storbritannien reelt skal forblive medlem af EU’s indre marked, den europæiske toldunion og det europæiske retssystem i den periode, det vil tage at lave en egentlig handelsaftale mellem EU og Storbritannien.

Forhandlingerne om denne aftale vil de øvrige 27 EU-lande først indlede, når man er nået til enighed om selve skilsmissen mellem de to parter. Selv om EU-landene næppe mener dette helt så kategorisk, som det bliver udtalt, har Labour nu gjort det klart, at man går ind for en endnu ikke tidsmæssigt defineret overgangsperiode, hvor man i realiteten udsætter effektueringen af Brexit, indtil man er enige om de fremtidige handelsrelationer.

Tragisk for den brede befolkning

Jeremy Corbyn har kun udtalt sig ganske kort om kursændringen, der er blevet fremlagt af partiets skygge-Brexit-minister Keir Starmer. Men han gør det klart, at det sker af hensyn til britiske lønmodtagere, der arbejder på virksomheder, som indgår i europæiske værdikæder. En abrupt forandring i handelsrelationerne med EU – et såkaldt hard Brexit – vil koste job i Storbritannien, og det vil Labour-lederen modarbejde. Han understreger samtidig, at man i Storbritannien ikke kan undvære de titusinder af EU-borgere, der arbejder på sygehuse og andre steder i den offentlige sektor.

Labour-udspillet ses af nogle analytikere i britiske medier som en reaktion på udspillet fra den vrede spindoktor James Chapman, der arbejder tæt sammen med en gruppe af yngre pro-europæiske og businessorienterede Labour-medlemmer af Underhuset.

Uanset hvordan de komplicerede Brexit-forhandlinger kommer til at forløbe i de kommende måneder og år, står det stadigt mere klart, at Storbritannien på en lang række områder fortsat vil være nært forbundet til EU. Det gælder både EU-domstolens jurisdiktion, EU-borgernes og briternes muligheder for at bo og arbejde hos hinanden, og det gælder britiske og europæiske virksomheders muligheder for at arbejde sammen.

Virkeligheden er, at verdens nationalstater anno 2017 er så tæt forbundne – ikke mindst når geografien er, som den er på det europæiske kontinent – at Boris Johnson og ligesindedes slagord i forbindelse med Brexit-afstemningen om at ”tage kontrollen tilbage” og trække vindebroen op ikke giver nogen mening.

Det ændrer dog ikke på, at det er dybt tragisk, at den brede britiske befolkning, der i forvejen ikke forkæles af politikerne i London, nu skal leve med konsekvenserne af, at egenrådige politikere ikke ville lytte til fornuftens mange stemmer.

Forrige artikel Ledelse og læring for ledere Næste artikel DR skal levere public responsibility
En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.