Briternes nye frontkvinde er mere Merkel end Maggie

Theresa May er kvinde, premierminister i Storbritannien og leder af The Conservative Party. Men det gør hende ikke til en klon af Margaret Thatcher. Tværtimod. May er socialkonservativ, hvor Thatcher var nyliberal. May sværger til en proaktiv stat, mens Thatcher var til laissez faire. Og May er pragmatisk, hvad angår EU, mens Thatcher var glødende EU-skeptiker.

Storbritannien har ikke ’bare’ fået en ny konservativ premierminister, efter at Theresa May 11. juli afløste David Cameron som britisk regeringschef. Storbritannien har heller ikke ’bare’ fået en ny Margaret Thatcher, selv om Theresa May er kvinde, konservativ og i færd med at føre briterne ud af Den Europæiske Union.

Tværtimod har Theresa May på bare en måned markeret sig som en stærk, velforberedt, selvstændig og hårdtarbejdende socialkonservativ leder, der på afgørende områder skiller sig markant ud i forhold til den relativt ikke-ideologiske kostskoledreng David Cameron og den skarpt profilerede nyliberale jernlady Margaret Thatcher.

May har siden sin tiltrædelse gennemført en veritabel paladsrevolution i Storbritanniens politiske ledelse. Den 59-årige May har udrenset stort set alle hovedpersonerne fra Cameron-æraen, og hun har sat sine hold af både ministre og toprådgivere med en sådan konsekvens og beslutsomhed, at det står klart for alle i London, at landet efter Brexit-resultatet 23. juni har fået en fuldstændig ny regering med et helt nyt politisk projekt for landets 66 millioner indbyggere.

Login