Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

Brug nu pengene til noget fornuftigt

Der er flere penge på jagt efter bæredygtige projekter, end der er impact-iværksættere på jagt efter penge. Det lægger et kæmpe ansvar på den nye generation af startups. Lever de ikke op til forventningerne om både impact og overskud, kan pengestrømmene hurtigt vende igen og en historisk chance for storskala-forbedringer af verden gå tabt.

Det er den perfekte storm: Pengene strømmer ind fra alle verdenshjørner. Kapitalbanker, EU-fonde, nationale klima- og bæredygtighedsfonde, pensionskasser og almindelige aktionærer. Efterspørgslen efter steder at placere penge, så de kan gøre verden til et bedre sted, har aldrig været større i verdensøkonomiens historie.

Læg så til, at det politiske establishment fra højre til venstre er optaget af at skabe rammerne for grøn omstilling og socialt ansvarlige og bæredygtige løsninger.

Læg til, at der nu findes verdensmål, der sætter standarder for bæredygtighed på globalt plan. At både Kina og USA kanaliserer enorme summer ud til grønne og digitale projekter. At Next Generation EU og Fit for 55 er målrettet bæredygtige løsninger. At Danmarks genstartsmilliarder går samme vej. At også private pengekasser, pensionsfonde og investeringsfonde målretter stadig flere midler til virksomheder, der lover at bidrage til omstillingen henimod et mere bæredygtigt samfund.

De investorer, der lige nu forvalter skatteydernes og pensionskundernes penge, har også et ansvar for, at det ikke går for stærkt – at der ikke investeres hurtigere, end det spirende marked af impact-startups kan bære.

Tanja Nyrup Madsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

Selv de potentielle medarbejdere flokkes om impact-startups. For uanset statsministerens syn på arbejdsmoral, så ønsker stadigt flere nyuddannede et job med mening. De har lyst til at arbejde et sted, der skaber andre værdier end den, der står på lønsedlen eller bundlinjen. Purpose har aldrig været vigtigere for nogen generation end den, der kommer ud på arbejdsmarkedet nu.

Selv teknologiens sol, måne og stjerner står perfekt for de nye impact-iværksættere. Aldrig har det været mere tilgængeligt eller billigere at udvikle nyt og sælge det på tværs af kloden. Det digitale univers har nedbrudt de geografiske grænser for scaleup-virksomheder hurtigere end nogen politisk aftale i historien. Pengene flyder frit på tværs af kloden, og det samme gør den nye teknologi og de digitale ydelser, der ligger bag mange hurtigtvoksende impact-startups.

DEN STØRSTE FORHINDRING for impact-iværksætternes succes hverken politiske benspænd, tekniske udfordringer eller mangel på penge. Den alvorligste risiko er den overdrevne rigelighed af alle tre ting. For i et marked, hvor pengene slås om projekterne og ikke omvendt, er der selvfølgelig en vis risiko for, at der kommer for store huller i den si, der skal sortere mindre levedygtige projekter fra.

Det værste, der kan ske, er, at for mange penge går til spilde, og at impact-investeringerne skuffer i stor stil. Hvis det lovede positive aftryk på verden aldrig kommer, eller investeringerne aldrig giver overskud, tørrer pengene hurtigt ud. Derfor er det afgørende, at pengene lykkes med at gå langt uden om både urealistiske drømmere og profitjægere, der kun iklæder sig impact-kappen for syns skyld.

Jo flere virksomheder, der har som hovedformål at tilføre verden ressourcer i stedet for at slide på dem, desto lettere er det at se for sig, at biodiversitet, klima, folkesundhed, ligestilling og alle de andre gode verdensmål bliver til virkelighed i vores levetid.

Tanja Nyrup Madsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

ANSVARET hviler selvfølgelig først og fremmest på den enkelte iværksætter, der skal levere den lovede impact med samme nidkærhed som det økonomiske overskud. Men de investorer, der lige nu forvalter skatteydernes og pensionskundernes penge, har også et ansvar for, at det ikke går for stærkt – at der ikke investeres hurtigere, end det spirende marked af impact-startups kan bære. 

Hvis iværksætterne ikke selv møder op med en brugbar målestok for den lovede impact, så må den ansvarlige investor hjælpe dem med at få en.

 LYKKES DET at undgå impactwashing og alt for store fejlinvesteringer, så er der til gengæld et eksplosivt potentiale i den nye tilgang til virksomhedsdrift. Jo flere virksomheder, der har som hovedformål at tilføre verden ressourcer i stedet for at slide på dem, desto lettere er det at se for sig, at biodiversitet, klima, folkesundhed, ligestilling og alle de andre gode verdensmål bliver til virkelighed i vores levetid.

Derfor hepper vi her på Mandag Morgen på impact-iværksætterne i hele dette temanummer og i årene, der kommer. I har alle muligheder for at redde verden – brug dem nu godt!

Fakta


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024