Perfekt timing og penge nok: Fra grøn startup til global unicorn på fire år

En af de mest succesfulde impact-virksomheder i Norden lige nu er den svenske batteriproducent Northvolt, der har vist sig som en heftig elektromagnet på investorernes penge.

Placeholder image

Næsten ni timers kørsel nord for Stockholm ligger byen Skellefteå. Byen huser i dag en af Europas største batterifabrikker, Northvolt Ett, som ved udgangen af i år skal kunne levere verdens grønneste batterier til elbiler, blandt andet ved at bruge vandkraft som energikilde i produktionen og ved at benytte sig af genanvendte råmaterialer.

Northvolt, blev grundlagt i 2017 af to tidligere Tesla-medarbejdere, og det er i dag en virksomhed med store ambitioner og en værdi på flere milliarder dollar. De vil skabe en ny og grøn europæisk batteriindustri på et marked, som ellers er totalt domineret af asiatiske producenter.

Det er ikke kun ambitionerne, som er store. Det samme er interessen for virksomheden blandt investorer. Northvolt er således de seneste år lykkedes med at hente millioninvesteringer fra Volkswagen, BMW og den svenske stat, men også store danske spillere som Vestas, Danske Bank, ATP og PKA har investeret store summer i den svenske batteriproducent. Alene ATP har i dag samlet set investeret 1,5 milliarder kroner i den svenske batterivirksomhed. 

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører