Danmark sakker agterud i hæsblæsende globalisering

Danske virksomheder investerer langt mere i udlandet, end udlandet investerer i Danmark. Udenlandske investeringer styrer i stigende grad uden om Danmark til vore nabolande. Og danske eksportvirksomheders vækst foregår hovedsagelig uden for landets grænser. “Den udvikling skal vi have vendt,” siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr. En hurtigtarbejdende arbejdsgruppe skal komme med bud på, hvordan Danmark tiltrækker flere udenlandske investeringer.

Bjarke Wiegand

Der er løbet meget vand under broen siden august 2006.  Dengang, få måneder efter slutrapporten fra VKO-regeringens Globaliseringsråd, kunne finansminister Thor Pedersen (V) præsentere sit finanslovsforslag med ordene: “Over tid ender det med, vi ejer hele verden.”

Siden har globaliseringen taget uforudsete drejninger. Finanskrise, økonomikrise og eurokrise har vendt op og ned på den globale arbejdsdeling. Og Danmark er blevet kastet ud i en investeringskrise, der truer med at efterlade os på perronen i den stadigt mere hæsblæsende globalisering.

Udlandets investeringer i Danmark, der blev fordoblet fra 358,5 milliarder kr. i 2000 til 688 milliarder kr. i 2007, er gået fuldstændigt i stå. Samtidig er danske virksomheders investeringer i udlandet hen over kriseårene accelereret, så Danmark i dag investerer knap 400 milliarder kroner mere i udlandet, end udlandet investerer i Danmark. Se figur 1.

Investeringsgabet vokser" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/1aeb4-bw_fig2_investeringer_gaar_uden_om_danmark.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/dfb0d-bw_fig2_investeringer_gaar_uden_om_danmark.png | Forstør   Luk

Tilstrømningen af udenlandske investeringer i Danmark, som andel af BNP, er kun halvt så stort som gennemsnittet i EU.

Kilde: Copenhagen Economics: ”Investeringskrisen og fremtidens danske jobs”, juni 2012. [/graph]

Dette investeringsgab indebærer, at de aktiviteter og arbejdspladser, som danske virksomheder lægger i udlandet, langtfra opvejes af de aktiviteter og arbejdspladser, udenlandske virksomheder lægger i Danmark. Det har kostet Danmark arbejdspladser og vækst. Fra 2008 til 2012 er det private erhvervsliv således skrumpet med ikke mindre end 170.000 job. Værst er det gået ud over industrien, der har mistet knap 70.000 arbejdspladser, mens den offentlige sektor er vokset med ca. 20.000 fuldtidsstillinger.

Udviklingen bekymrer handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr. “Den udvikling skal vi have vendt, så udenlandske virksomheder i højere grad bidrager til at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark,” siger hun til Mandag Morgen.

Regeringen nedsatte allerede i foråret en såkaldt hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der til efteråret skal komme med bud på, hvordan Danmark tiltrækker flere udenlandske investeringer.  Men Pia Olsen Dyhr erkender, at opgaven bliver vanskelig: “Der skal ikke være tvivl om, at konkurrencen om de udenlandske investeringer er benhård,” erklærer hun.

Ifølge Pia Olsen Dyhr er der, alene i Europa, over 100 nationale, regionale og hovedstadsbaserede investeringsfremmeorganisationer, der konkurrerer om en plads i virksomhedernes fremtidige globale arbejdsdeling. “Alle vil gerne have de udenlandske virksomheder til netop deres land, og den globale økonomiske krise har kun skærpet konkurrencen,” siger hun.

Også vore nabolande har under krisen oplevet, at de nationale investeringer i udlandet er løbet fra udlandets investeringer ind i landet. Tysklands investeringsgab er nu på 15,1 pct. af BNP, mens Norge og Sverige har et investeringsgab på henholdsvis 7,5 og 4,1 procent af BNP.  Men det danske investeringsgab er på hele 26 pct. af BNP.

Samtidig underpræsterer Danmark voldsomt, når det gælder selve niveauet af udenlandske investeringer. Siden 2006 har udenlandske investeringer i Danmark kun været halvt så stort som gennemsnittet i EU, målt i forhold til BNP. De øvrige skandinaviske lande har alle tiltrukket væsentlig flere investeringer fra udlandet, end Danmark har. Se figur 2.

Kina som vækstdriver

For at rette op på Danmarks investeringsefterslæb fokuserer regeringens nye arbejdsgruppe for fremme af udenlandske investeringer på tre områder: Identificering af barrierer for udenlandske investeringer og optimering af rammevilkår. Forbedring af modtage- og fastholdelsesindsatsen over for udenlandske videnarbejdere. Og endelig en generel styrkelse af investeringsfremmearbejdet gennem bedre koordination og organisering.

[graph title="Investeringer går uden om Danmark" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: DI, ”Arbejdspladser og investeringer går uden om Danmark”, september 2011. 

Arbejdsgruppen er endnu ikke klar til at melde ud om sine anbefalinger. Men Pia Olsen Dyhr er ikke i tvivl om, hvor skoen trykker mest: “Det er næppe nogen overraskelse, at omkostningsniveauet er en af de væsentlige faktorer for udenlandske investorer. Og her er det vigtigt, at vi får vendt udviklingen i forhold til den ubalance, der gennem en længere årrække har været mellem en svag dansk produktivitetsudvikling og stærkere lønstigninger end i de lande, vi konkurrerer med,” fastslår hun.

Et andet fokuspunkt bliver at omstille sig til ændringerne i den globale økonomiske magtbalance fra vest til øst. “Det er vigtigt at være opmærksom på, at investeringsstrømmene gradvist ændrer sig i disse år,” siger Pia ­Olsen Dyhr. “Danmark har taget konsekvensen og satser på vækstmarkederne, fordi investeringer fra f.eks. Kina og Indien nu og i fremtiden vil kunne bidrage til dansk vækst.”

Kina er således det land, hvor investeringsfremme­organisationen “Invest in Denmark” under Udenrigsministeriet har flest medarbejdere i dag. Og den strategi har allerede båret frugt. Således havde “Invest in Denmark” en finger med i spillet, da den kinesiske vindmøllevirksomhed Titan Wind Energy i juni indgik en aftale om at overtage Vestas’ lukningstruede tårnfabrik i Varde. Som en del af aftalen skal Titan Wind Energy fortsat levere tårne til Vestas fra fabrikken i Varde.

Får regeringen yderligere fart på sin Kina-strategi, kan finansminister Bjarne Corydon (S) måske vende Thor Pedersens udødelige citat på hovedet, når han i løbet af efteråret skal præsentere regeringens nye finanslov: Over tid ender det med, Kina ejer hele Danmark.

Kilder:

  • Copenhagen Economics: “Investeringskrisen og fremtidens danske jobs”, juni 2012
  • Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: ” Industrien taber arbejdspladser”, august 2012
  • DI: ”Arbejdspladser og investeringer går udenom Danmark”, september 2011

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu