Danmark i topti over verdens bløde stormagter

Selvom Danmark er en miniput målt på militærstyrke og storpolitisk gennemslagskraft, så har vi et nationalt brand i den absolutte verdensklasse. Lige nu ligger vi nummer ni på det såkaldte Soft Power Index, der rangerer verdens lande efter gennemslagskraften af deres bløde magt inden for kultur, diplomati, uddannelse, regeringsførelse og innovationskraft.

[graph title="De bløde stormagter" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/00fff-next_fig01_-de-blode-stormagter.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/58e17-next_fig01_-de-blode-stormagter.png" text="Hvis man i stedet for militær slagkraft som parameter for landes magt og ser på deres bløde indflydelse gennem kultur, diplomati og viden, så er Danmark med i top ifølge den årlige opgørelse fra Institute for Government og Monocle Magazine."]Kilde: Monocle’s Soft Power Survey 2014, udgave 79, december 2014. [/graph]

Bag indekset står det britiske magasin Monocle Magazine og tænketanken Institute for Government, som for femte år i træk har opgjort den bløde indflydelse og tiltrækningskraft hos forskellige lande på baggrund af en sirlig blanding af statistikker for bl.a. turistbesøg, ambassader, eliteuniversiteter, størrelsen af ulandsbistanden og de lidt sværere kvantificerbare størrelser som kunst, kultur og globalt omdømme.

USA er rykket til tops i den nyeste rangliste, der blev offentliggjort i Monocles decemberudgave, skarpt efterfulgt af sidste års vinder Tyskland, mens Storbritannien er dumpet ned på en tredjeplads bl.a. på grund af den rå indvandrerdebat. Mens Norge og Finland ligger på 16. og 17. pladserne, er både Sverige og Danmark at finde i topti. Se figur 1.

Cykler og tv-serier trækker op

Danmark er kravlet op ad listen fra sidste års 14. plads til en 9. plads i år ikke mindst takket være Københavns globale brand som en cykelvenlig by og den internationale udbredelse af danske tv-serier som Borgen, Forbrydelsen, Broen og Arvingerne. Rygterne om DR’s ”1864har endnu ikke bredt sig, selvom eksempelvis BBC for længst har købt rettighederne og viser den til briterne i år.

Monocle hæfter sig stadig ved Borgen, som ellers har været hele verden rundt for år tilbage, og udråber Sidse Babett Knudsen til Danmarks soft-power superstar for sin rolle i tv-serien som den kvindelige danske statsminister.

”Glem den rigtige kvindelige statsminister. TV-versionen Birgitte Nyborg er langt bedre til at promovere Danmark i udlandet,” lyder det i magasinet.

Udover dansk tv-fiktion er også den danske hovedstad en af de helt store motorer bag Danmarks brand og bløde indflydelse, skriver Monocle og peger på udbredelsen af begrebet Copenhagenization som betegnelse for andre byers talrige forsøg på at efterligne Københavns cykelvenlige infrastruktur og få flere borgere ud af bilerne til fordel for klimavenlig pedalkraft.

Dansk indenrigspolitik trækker dog ned i regnskabet, og Dansk Folkeparti udgør den største trussel mod det gode danske image i 2015, lyder vurderingen. Alligevel opfordres København til at melde sig på banen som arrangør af et fremtidigt OL. ”A Copenhagen Olympics would be amazing”, lyder det i magasinet, som også står bag kåringen af København som den bedste by at bo i i både 2013 og 2014.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu