Dansk blindflyvning på uddannelsesområdet

Fint nok, at der er lavet en trepartsaftale om efter- og videreuddannelse af primært faglærte og ufaglærte, men nu må Disruptionrådet tage sig sammen og skabe grundlaget for en mere langsigtet, gennemtænkt og helhedsorienteret indsats på uddannelses- og kompetenceområdet.

MM Special: Jagten på den digitale førerposition

Hvorfor skal vi flyve blindflyvning i Danmark, når det gælder en ordentlig kortlægning af fremtidens kompetencebehov?

Hvorfor bliver vi ved med at tale uden om at lave en ordentlig og kontinuerlig, årlig matchning af fremtidige jobmuligheder i Danmark og det kompetencebehov, de udløser?

Hvorfor har vi ikke en national strategi for livslang læring?

Hvornår får vi taget de nødvendige politiske skridt til en dybere reform af hele vores uddannelsessystem, så det passer til et Danmark, der gerne vil være i den digitale førertrøje?

Disse fire centrale spørgsmål vil vi på Mandag Morgen gerne sende videre til det næste møde i regeringens Disruptionråd, som finder sted den 4.-5. december.

Her skal der bl.a. tales uddannelse i lange baner med de to ansvarlige ministre på området, og der skal tales om fremtidens kompetencer. Og her kan man så endnu en gang slå hinanden på skuldrene over den seneste trepartsaftale, som har fokus på et kompetenceløft for de ufaglærte og faglærte.

Men der er flere problemer med den aftale. Den bærer i høj grad præg af forudsigelser om akut mangel på mere faglært arbejdskraft i industrien. Det er rigtig fint at gøre noget ved det, men det er kun en side af udviklingen, som fortjener opmærksomhed. Og en meget kortsigtet sådan.

Akademikernes opkvalificering og efteruddannelsesbehov er helt ude af regeringens og erhvervsorganisationernes fokus. Det må komme efterfølgende, siger man, og sagen er parkeret i en arbejdsgruppe. Men det duer ikke at kigge på fremtidens arbejdsmarked på den forenklede måde.

Arbejdsmarkedet vil ikke alene bliver karakteriseret ved en omfattende digital omstilling i alle brancher og på alle stillingsniveauer, men også af den intensiverede globalisering, øgede jobkonkurrence på tværs af grænserne, den nye dele- og platformsøkonomi, den ændrede demografi med langt flere ældre og helt nye strukturer og organisering med projekt- og freelance-ansættelser, netværk og partnerskaber.

Et godt match mellem kompetencer og job og dermed høj beskæftigelse og lav arbejdsløshed er en hjørnesten i vores samfundsøkonomi og i vores sociale sammenhængskraft. Gamle job forsvinder og nye kommer til. Sådan har det altid været.

Det nye er tempoet og rækkevidden af forandringerne. Allerede i løbet af de næste fem-syv år vil vi se dramatiske forandringer. Vi har med andre ord travlt med at forstå, hvad der bliver fremtidens job og få justeret vores uddannelsessystem, så det kan levere de rigtige kompetencer.

I mange brancher eksisterede de aktuelt mest efterspurgte jobfunktioner og kompetencer slet ikke for ti eller bare fem år siden. Og ifølge World Economic Forum vil 65 pct. af de børn, der begynder i skole nu, ende i job, der slet ikke findes i dag.

Med andre ord: Aldrig har behovet for den rigtige uddannelses- og kompetenceudvikling været større. Og aldrig har kompetencekravene på arbejdsmarkedet været mere komplekse og foranderlige.

Allerede sidste efterår tog Mandag Morgen på rundtur til de store parter på det private og det offentlige arbejdsmarked med et konkret forslag til at etablere et Nationalt Kompetenceråd i stil med det uafhængige økonomiske vismandsråd.

Forslaget druknede i megen velvilje og pæne ord men ingen handling. Regeringens Disruptionråd kom på tværs, og det blev vældig let at henvise til, at nu ville debatten og løsningerne flytte ind i det. Det er bare ikke sket. På samme måde med trepartsforhandlingerne. Så skulle alt nok blive løst. Det er bare ikke sket.

Derfor kære Disruptionråd: Tag jer nu sammen og beslut det modige og langsigtede skridt at etablere et Nationalt Kompetenceråd med det formål løbende at belyse:

  • Hvor ligger fremtidens helt nye jobmuligheder i Danmark?
  • Hvordan tegner vi de mest sandsynlige scenarier for fremtidens arbejdsmarked på baggrund af udviklingstendenser og drivkræfter i vores samfund?
  • Hvad betyder fremtidsscenarierne for, hvad vi skal kunne og hvilke kompetencer, der er brug for i fremtiden?
  • Hvad betyder de nye kompetencekrav for indretningen af vores uddannelsessystem?Hvordan indretter vi det, så vi uddanner og dimensionerer til nye forventninger og konstante forandringer?
  • Hvad skal være vores nationale strategi for livslang læring?

Det er svarene på disse spørgsmål, vi skal finde. Og vi skal finde dem og justere dem konstant hvert år i tiden, der kommer.

Det Nationale Kompetenceråd bliver mindst lige så vigtigt for debatten om vores samfunds indretning, som de økonomiske vismænds bidrag er det. Vi drister os til at sige næsten mere.

Forrige artikel Varmepumpen er mere sexet end en Tesla Varmepumpen er mere sexet end en Tesla Næste artikel Sundhedsplatformen – godnat og sov godt Sundhedsplatformen – godnat og sov godt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.

Åbent brev til Danmarks klimabekymrede ungdom

Åbent brev til Danmarks klimabekymrede ungdom

KOMMENTAR: Valgene til Europa-Parlamentet og til Folketinget er to formidable muligheder for direkte indflydelse for alle jer unge, der vil have ambitiøse og ansvarlige politikker, uanset om det gælder klima, fremtidens jobmuligheder eller Danmarks plads i verden. Brug dem, og sørg for at få alle dine venner med, skriver Mandag Morgens europaredaktør, Claus Kragh (årgang 1963), i et åbent brev til tidens ungdom.