Danske chefer: Nordisk ledelse skaber værdi

Nordisk ledelse bidrager positivt til virksomhedernes bundlinjer og gør medarbejderne mere tilfredse. Det konkluderede en undersøgelse fra 2014, og nu viser en ny undersøgelse fra Lederne, at privatansatte danske ledere er enige: 68 procent svarer således, at nordisk ledelse skaber bedre økonomiske resultater end en topstyret og autoritær ledelsesstil, og 83 procent vurderer, at tilgangen skaber større medarbejdertilfredshed. Samtidig svarer lederne, at de allerede er i gang med nordisk ledelse. Blandt andet vurderer 87 procent, at afstanden mellem ledelse og ansatte er kort på deres virksomhed.

I en ny undersøgelse, som interesseorganisationen Lederne har gennemført blandt 1.467 ledere i private danske virksomheder, svarer 68 procent, at nordiske ledelsesformer skaber bedre økonomiske resultater end en topstyret og autoritær ledelsesstil.

83 procent vurderer desuden, at en blød, nordiske ledelsesstil med kort afstand mellem chefer og medarbejdere og en høj grad af selvstændighed i opgaveløsningen skaber større medarbejdertilfredshed. Se figur 1.

”Vi ved fra andre undersøgelser, at de virksomheder, der har en dialogbaseret og involverende ledelsesstil – det, man kan kalde nordisk ledelse – også har de bedste økonomiske resultater,” siger Niels Henriksen, der er rådgivningschef i Lederne, og uddyber:

Nordisk ledelse giver gode afkast" caption="Figur 1

Figur 2 " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8a1ff-cba_fig02_nordisk-ledelse-lever.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6c364-cba_fig02_nordisk-ledelse-lever.png | Forstør   Luk

Danske ledere vurderer, at de på flere områder allerede praktiserer nordisk ledelse.

Note: 1 Undersøgelsen er gennemført af Lederne i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.467 såkaldte CAWI-interview (computer-assisted web interviewing) med privatansatte medlemmer af Lederne i perioden 11.-23. november 2015., Kilde: YouGov for Lederne. [/graph]

”Hvis du giver medarbejderne indflydelse og ansvar, så performer de bedre.”

Den konklusion bakkes op af undersøgelsen ”God ledelse og god performance i danske virksomheder og organisationer” fra 2014, som økonomiprofessorerne Tor Eriksson og Valdemar Smith fra Århus Universitet har gennemført i samarbejde med Lederne. Her konkluderes det, at ”den dialogbaserede ledelsesstil virker på performance”, og at ”sandsynligheden for et stort overskud og høj omsætningsvækst øges”.

Undersøgelsen, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse med 3.737 ledere, viste desuden, at dialogbaseret ledelse har en positiv effekt på medarbejdertilfredshed, lavt sygefravær, effektivitet og medarbejdergennemstrømning.

Nordisk ledelse i hverdagen

I den nyeste undersøgelse fra Lederne, vurderer størstedelen af de danske ledere, at de allerede praktiserer nordisk ledelse. 81 procent svarer således, at ledelsesstilen i deres virksomhed ’i høj grad’ eller ’i nogen grad’ udøves via argumentation frem for gennem formel magt. 89 procent vurderer, at medarbejderne har en høj grad af selvstændighed i opgaveløsningen, og 87 procent mener, at afstanden mellem ledelse og medarbejdere er kort (54 procent mener endda, at beslutningsprocessen foregår kollektivt). Se figur 2.

Det mønster genkender landets to største erhvervsorganisationer, DI og Dansk Erhverv. Ifølge dem har danske ledere taget den nordiske ledelsesform til sig.

[graph title="Nordisk ledelse lever" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: YouGov for Lederne.

”Det er 100 procent sikkert, at erhvervslivet er blevet mere fokuseret på nordisk ledelse,” siger Bente Toftkær, der er fagleder for ledelsesudvikling i Dansk Industri. ”Vi tror på, at mere medarbejderinvolvering gør vejen til idégenerering kortere og implementering bedre.”

Tor Eriksson forklarer, at selv om forskningen først og fremmest har kortlagt en korrelation – altså en sammenhæng – mellem inddragende ledelse og økonomisk vækst, tyder meget på, at der også er en kausalitet mellem de to – altså at ledelsesstilen er årsagen til de gode resultater.

”Hvis en virksomhed laver standardvarer, kan en autoritær ledelsesstil være fint, men i det øjeblik, du skal lave mere komplekse produkter, som vi gør her i landet, så får du brug for at inddrage og bruge den viden, der ligger hos medarbejderne,” siger Tor Eriksson.

Hans forskning viser desuden, at de positive effekter af inddragende ledelse fordobles, hvis de kombineres med tydelige resultatmål og opfølgninger.

”De to tilgange er ikke modsætninger,” som han siger.

Steen Hildebrandt, der er professor emeritus ved Århus Universitet, er også overbevist om, at den nordiske tilgang til ledelse kan betale sig. Ledelsesformen harmonerer nemlig godt med moderne konkurrenceparametre som bæredygtighed og resiliens, og det giver de nordiske landet et internationalt forspring.

”Jeg tror allerede, at nordisk ledelse er en konkurrencefaktor, og jeg tror, vi kan sælge det endnu mere,” siger Steen Hildebrandt.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu