Danskerne overhaler regeringen med milliardinvesteringer i solceller

Almindelige danskere er ved at revolutionere dansk energipolitik. De har investeret 2 milliarder kr. i solceller, selv om solenergi stort set er fraværende i forårets energiforlig. Energiminister Martin Lidegaard varsler nu indgreb i de generøse støtteordninger. Det kan bremse en vigtig motor i den grønne omstilling, mener forskere.

Helt almindelige danske familier står lige nu bag private milliardinvesteringer i solceller. Med en nærmest eksplosiv udvikling siden nytår har de private investeringer i solceller nu rundet 2 milliarder kr. Fortsætter udviklingen, kan beløbet nå op på 2,5 eller måske 3 milliarder kr. inden årets udgang. Det er en investering, der tåler sammenligning med offentlige prestigesatsninger inden for energiproduktion, f.eks. havvindmølleparken ved Anholt og udbygningen af Amagerforbrændingen. Se figur 1.

Mandag Morgen har taget temperaturen på den danske solcelleepidemi. Find flere videoer på MM TV.

“Jeg kan ikke huske, hvornår private borgere tidligere har investeret så mange penge i bæredygtig energi,” siger Niels Jørgen Hansen, der er direktør for Tekniq, brancheorganisationen for de mange installatører, der monterer solcelleanlæggene.

Login