Danskerne overhaler regeringen med milliardinvesteringer i solceller

Almindelige danskere er ved at revolutionere dansk energipolitik. De har investeret 2 milliarder kr. i solceller, selv om solenergi stort set er fraværende i forårets energiforlig. Energiminister Martin Lidegaard varsler nu indgreb i de generøse støtteordninger. Det kan bremse en vigtig motor i den grønne omstilling, mener forskere.

Jens Reiermann

Helt almindelige danske familier står lige nu bag private milliardinvesteringer i solceller. Med en nærmest eksplosiv udvikling siden nytår har de private investeringer i solceller nu rundet 2 milliarder kr. Fortsætter udviklingen, kan beløbet nå op på 2,5 eller måske 3 milliarder kr. inden årets udgang. Det er en investering, der tåler sammenligning med offentlige prestigesatsninger inden for energiproduktion, f.eks. havvindmølleparken ved Anholt og udbygningen af Amagerforbrændingen. Se figur 1.

Mandag Morgen har taget temperaturen på den danske solcelleepidemi. Find flere videoer på MM TV.

“Jeg kan ikke huske, hvornår private borgere tidligere har investeret så mange penge i bæredygtig energi,” siger Niels Jørgen Hansen, der er direktør for Tekniq, brancheorganisationen for de mange installatører, der monterer solcelleanlæggene.

Den folkelige interesse for solceller har udviklet sig hurtigt. Ved årsskiftet havde mindre end 4.000 danske familier solceller på tagene. Siden er antallet af installationer seksdoblet, mens energiproduktionen fra solcellerne er næsten tidoblet. Se figur 2.

En række af Danmarks førende energiforskere hilser udviklingen velkommen. Solcellerne udgør et vigtigt supplement til vindmøller og biomasse, der er tildelt en nøglerolle i den energiaftale, som regeringen i marts indgik med alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance, og som skal forberede omstilingen af Danmarks energiforsyning fra kul, olie og gas til vedvarende energi.

Fra pionererne til børnefamilierne

Familien Danmarks investeringer sker ikke primært for klimaets skyld. “Vi har hele tiden gerne villet tage hensyn til miljøet og klimaet, men det er først nu, solcellerne er kommet så langt ned i pris, at det også kan betale sig. Så miljø og økonomi skal hænge sammen,” siger Helena Celander.

En milliardinvestering for Familien Danmark" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/8a134-jre_solceller_fig02_danskernetidoblersol.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4e7e3-jre_solceller_fig02_danskernetidoblersol.png | Forstør   Luk

Kilde: Energinet.dk. 

Det er nyt, at danskere som Helena Celander og Michael Reinhard Nielsen interesserer sig for solceller. For bare et år siden var det first movers, der købte solceller – nu er det menigmand. “Både pensionister og børnefamilier ser på solceller nu,” siger en forhandler.

Det indtryk bekræfter Flemming Kristensen, der som en af de meget få har fulgt udviklingen i den folkelige solcelle-bevægelse siden den spæde start i begyndelsen af 1990’erne.

“Jeg var med til at sætte nogle af de første anlæg op i Danmark i 1993. Solcellerne var virkelig dyre. Men allerede dengang steg energipriserne, og sådan har det været lige siden. Jeg har altid troet på solcellerne, og det synes jeg udviklingen har bekræftet mig i.”

Flemming Kristensen er i dag forretningschef i Energi Midt – et af de energiselskaber, der mest aktivt har bidraget til udbredelsen af solceller fra de første meget små test-anlæg.

“Vi har aldrig haft problemer med at få borgerne til at deltage i vores projekter. Jeg tror godt, at folk kan lide tanken om, at de selv producerer deres elektricitet. Men i de første mange år spillede idealisterne en stor rolle, og der skulle være et vist råderum i økonomien, for at man kunne være med,” siger han.

Konkurrencedygtige i 2017" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/a62a2-jre_solceller_fig04_kortjyderogsjaellaendereitop2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/dfd7b-jre_solceller_fig04_kortjyderogsjaellaendereitop2.png | Forstør   Luk

Den folkelige opbakning til solcellerne er stærkest i Jylland og på Sjælland uden for hovedstaden.

Kilde: EPIA 2011. [/graph]

Erfaringer fra et af projekterne, Solbyen i Brædstrup mellem Horsens og Silkeborg, viser, at solcellerne ikke bare producerer strøm til husstanden, men også påvirker forbruget af el. Gennem en tiårig måleperiode reducerede familierne i gennemsnit forbruget med mere end 10 pct. Flemming Kristensen forklarer det med, at “familierne holder øje med, hvor meget solcellerne producerer, og sammenligner hele tiden med deres forbrug”.

Kommunale solpionerer

Den folkelige solcellebevægelse har først og fremmest slået i Jylland og på Sjælland uden for hovedstadsområdet. Københavnerne, nordsjællænderne og fynboerne har ikke taget solcellerne til sig i stor målestok. Se figur 3.

En af de byer, der skiller sig ud, er Skive. Det er en af Danmarks energikommuner, der ligesom bl.a. København, Kolding og Sønderborg har vedtaget et mål om CO2-neutralitet – for Skives vedkommende i 2029. Et af redskaberne er en ambitiøs satsning på solceller. Siden 2009 er der f.eks. placeret solceller på taget af næsten alle skoler og daginstitutioner. Men det er ikke nok, at kommunen selv rykker. Borgere og virksomheder skal også bidrage, hvis Skive skal nå 2029-målet.

“Vi skal have borgerne med for at nå vores klimamål. Derfor er alt, hvad vi laver, også demonstrationsprojekter. På skolerne kan eleverne se produktionen af strøm fra solcellerne på målere, solcellerne kan indgå i undervisningsprojekter, og vi kan forhåbentlig være med til at anspore forældrene til at overveje vedvarende energi,” siger Michael Petersen, der er teamleder for energibesparelserne i Skive Kommune. “Den største påvirkning kommer, når vi bruger anlæggene på daginstitutionerne og skolerne til at synliggøre vores strategi.”

I projektets kun tre år lange levetid har de økonomiske forudsætninger ændret sig dramatisk. Hvor kommunen oprindelig måtte regne med en tilbagebetalingstid for investeringerne på 18-20 år i begyndelsen af projektperioden, er den nu under 10 år. “Solceller er blevet en lukrativ investering for os,” siger Michael Petersen.

[graph title="Jyder og sjællændere i top med solceller" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Energinet.dk. 

Dramatiske prisfald tænder Familien Danmark

Tusindvis af danskere kan konstatere det samme: Priserne på solceller falder nu meget hurtigt. Bare på de seneste to år er priserne halveret. Bag de store prisfald ligger først og fremmest Kinas overraskende hurtige udbygning af solcelleproduktionen. Den betyder, at produktionskapaciteten nu overstiger efterspørgslen. Se figur 4.

Støtteordninger for solceller

Nettomålere

Når solcellerne producerer mere end forbruget, “gemmes” strøm fra solcellerne på det offentlige elnet, og elmåleren løber helt bogstaveligt baglæns. Når man så om aftenen bruger mere strøm, end solcellerne producerer, kan man hente den samme mængde strøm tilbage fra nettet uden at betale for det.

Ordningen fungerer på årsbasis og gælder for solcelleanlæg til private boliger på maksimalt 6 kilowatt. Dette er nok til at dække de fleste familiers forbrug.

Nettomåleren installeres, uanset om man vælger virksomhedsordningen eller håndværkerfradraget.

Virksomhedsordningen

Investeringerne i solceller er omfattet af den såkaldte virksomhedsordning, der er en del af regeringens pakke “Danmark i arbejde”.

Der er tale om en skatteteknisk ordning, hvor man kan afskrive solcelleanlægget med 115 pct. af investeringsbeløbet – typisk 100.000 kr. inkl. moms. Afskrivningen sker over en årrække, hvor der afskrives op til 25 pct. hvert år. Ordningen er særlig fordelagtig for borgere, der betaler topskat.

Håndværkerfradraget

Ønsker man ikke at anvende virksomhedsordningen, kan man trække udgifterne til montage fra i skat. Fradraget er på maksimalt 15.000 kr. pr. voksen i husstanden. Montage koster typisk 15.000-25.000 kr. pr. anlæg.

Kilde

  • Energi Midt
  • Energibolig.dk

Solceller er dog endnu ikke konkurrencedygtige med andre energiformer. I en analyse fra solcelleindustriens europæiske brancheorganisation, EPIA, vurderes, at solcellerne næste år vil blive konkurrencedygtige i dele af Italien. Og derefter går det slag i slag. Fra 2017 vil solceller være billigere for den gennemsnitlige europæiske husstand. Se figur 5.

Samtidig vil de gennemsnitlige markedspriser nærme sig niveauet i Tyskland, hvor priserne i dag er lavest. Priserne i Danmark ligger i dag godt 50 pct. over det tyske niveau, og solcellerne er kun konkurrencedygtige i kraft af den offentlige støtte. Se også tekstboks.

Etableringstilskud og afgiftsfritagelse for solcelle-strømmen koster hvert år statskassen 135 millioner kr. Og beløbet vil stige i takt med udbredelsen af solceller. Klimaminister Martin Lidegaard vil derfor undersøge, om støtten skal ændres. “Lige nu er støtten meget høj, og derfor ser vi på, om vi kan justere den – uden at slå solcellerne ihjel,” siger Martin Lidegaard til Mandag Morgen.

Dermed bevæger ministeren sig ind på et følsomt område. Både i Danmark og resten af Europa er solcellemarkedet helt afhængigt af forskellige tilskudsordninger. Og ifølge en analyse fra EPIA viser erfaringerne fra bl.a. Tjekkiet og Spanien, at alt for håndfaste eller hyppige ændringer af tilskudsordningerne kan underminere investorernes tiltro til markedet og bremse udbygningen. Ministeren skal altså undgå at stramme garnet så meget, at branchen bliver kvalt.

Det er lige præcis, hvad Michael Stadi frygter. Han er administrerende direktør for Gaia Solar A/S, den ene af Danmarks to producenter af solcellepaneler.

[graph title="Prisen halveret på to år" caption="Figur 5  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/63e5b-jre_solceller_fig03_prisenhalveret.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/3d572-jre_solceller_fig03_prisenhalveret.png" text="Priserne på solceller er halveret siden 2009, hvor produktionen langt overstiger efterspørgslen. De danske priser følger de tyske nedad, men ligger stadig 50 pct. over det tyske niveau."]Kilde: BSW, Bundesverband Solarwirtschaft. [/graph]

“Alene truslen om at ændre systemet er gift for solcelleindustrien. Selv har jeg fornøjelsen af at lede en solcellevirksomhed, som skaber grøn vækst og beskæftigelse. Men jeg kender ganske enkelt ikke de rammebetingelser, som jeg skal navigere ud fra i fremtiden. Det eneste, vi ved, er, at vores mest centrale rammevilkår vil blive ændret. Det siger sig selv, at dette skaber en meget uheldig stop-go-effekt,” siger han.

Det gælder særligt, fordi solcellerne bliver stadigt mere konkurrencedygtige på pris, lyder budskabet fra Danfoss, der producerer de invertere, som omformer jævnstrømmen fra solcellerne til den vekselstrøm, der skal bruges i stikkontakterne.

“Prisen på solenergien falder meget hurtigere end på vind, og der er ingen dyre tårne eller andre konstruktioner, men tværtimod en industriel produktion, der hele tiden bliver billigere. Om to eller tre år kan strømmen fra solceller konkurrere på prisen med strømmen fra vindmøller,” siger Morten Buhl Sørensen, adm. direktør i Danfoss Solar Inverters.

Solcellerne – et plus for Danmark

Ny forskning viser, at solceller er det perfekte supplement til vindenergi, når den danske energiforsyning skal omstilles til vedvarende kilder. “Vindmøller og solceller udgør tilsammen det mix, der passer bedst med det danske elforbrug, “ siger post.doc. Gorm Andresen fra Aarhus Universitet. Sammen med professor Martin Greiner har han analyseret et omfattende datamateriale, der kortlægger vindens bevægelser og solens styrke i en periode på omkring 70.000 timer – svarende til over 8 år.

Resultaterne viser, at der er store gevinster at hente ved at kombinere disse to energikilder. Solcellerne producerer mest strøm på de tidspunkter af døgnet og året, hvor vindmøllerne producerer mindst, og hvor forbruget faktisk er højt. Og dermed kan de to kilder tilsammen reducere behovet for at lagre strøm.

Aftale om den danske energipolitik 2012-2020

Regeringen indgik 22. marts en energiaftale med Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Den fastlægger de konkrete initiativer, der i perioden 2012-2020 skal understøtte omstillingen til 100 pct. vedvarende energi i 2050.

Den rummer bl.a. følgende elementer:

CO2-udledning. I 2020 skal Danmarks CO2-udledning være 34 pct. mindre end i 1990.

Vedvarende energi. I 2020 skal 35 pct. af energien komme fra vedvarende kilder.

Vindmøller. Vindmøller skal dække halvdelen af elforbruget. Der opstilles først 400 MW havvindmøller på Horns Rev (Nordsøen) og så 600 MW på Kriegers Flak (Østersøen). Der opstilles derudover 500 MW kystnære havmøller, mens kapaciteten på land øges fra 1.300 til 1.800 MW.

Energibesparelser. I 2020 skal bruttoenergiforbruget sænkes med 12 pct. i forhold til 2006.

Farvel til fyret. Forbud mod olie- og naturgasfyr i nye bygninger fra 2013.

Biogas. Brugen af biogas skal udbygges, bl.a. med tilskud til kraftvarme.

Biobrændstof. Drivmidler i transportsektoren (benzin) skal iblandes 10 pct. biobrændstoffer fra 2020.

Kilde

  • Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

“Hvis man udbygger sol og vind sammen, kan det tidspunkt, hvor vi for alvor får brug for lagerkapacitet, udskydes. Samtidig vil de lagre, vi vælger at bygge, kunne fungere væsentlig mere effektivt, end hvis vi alene satser på vind,” siger Gorm Andresen.

Solcellerne kan reducere behovet for at bruge kraftværkerne i de solrige, men vindfattige sommermåneder, siger Brian Vad, lektor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet. “Solen passer rigtig godt ind i den danske energiforsyning, fordi den bl.a. kan erstatte energi fra kraftværkerne om sommeren, hvor vindmøllerne ikke producerer ret meget,” siger han.

Han advarer mod, at Danmark låser sig fast på teknologier, som man ikke har brug for i fremtiden, hvor vinden skal levere en stadigt større del af energien.

Samtidig påviser ny forskning, at omstillingen af kraftværkerne fra kul og gas til biomasse såsom halm og særligt træpiller langtfra er et plus i CO2-regnskabet. En rapport fra den grønne tænketank Concito viser, at kraftværkerne tværtimod kan øge CO2-udledningen ved at fyre med træpiller.

Når træerne vokser, binder de CO2, og det er denne CO2, der udledes i atmosfæren ved afbrænding. Selv hvis man udplanter nye træer til erstatning for de fældede, vil der gå mange år, før de har bundet samme mængde CO2. I den mellemliggende periode vil fyring med træpiller medføre højere CO2-udledning end fyring med kul.

Når Martin Lidegaard beder sine embedsmænd om at gå støtteordningerne til solceller efter i sømmene, er der altså tale om et særdeles kompliceret regnskab. Han skal bl.a. afveje det løbende tab, når familien Danmark ikke længere betaler energiafgifter, med de fordele, forskere som Gorm Andresen og Brian Vad peger på.

Abonner på analyser om grøn økonomi

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nye analyser og artikler om grøn økonomi.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på Rediger profil for at vælge, hvilke dagsordener du ønsker at følge. Du kan også abonnere på bloggere.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

“Vi skal have vurderet de forskellige energikilders rolle i det danske energisystem. Det er en meget vanskelig opgave, men vi er i gang og arbejder på at finde det mest optimale samspil,” siger Martin Lidegaard.

Kilder


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu