Resultatet af valget: Politikere i massiv tillidskrise

Folketingsvalget, der gav Lars Løkke Ras­mussen nøglerne til Statsministeriet tilbage med mindst mulig margin, var på flere måder skelsæt­tende. Ikke siden det famøse jordskredsvalg i 1973 har så mange danskere, 38 pct., stemt på et andet parti, end de gjorde ved det foregående valg.

Normalt stiger befolkningens tillid til de folke­valgte efter et valg. Vælgere, der har stemt på parti­er, der ender i opposition, vil typisk være skeptiske, men de opvejes af de vælgere, der har stemt på de partier, der vandt magten. Men sådan gik det ikke denne gang. Her er befolkningens tillid til politiker­ne faldet fra før valget og til Lars Løkke Rasmussen dannede sin smalle V-regering. “Og det er opsigts­vækkende,” siger Jørgen Goul Andersen, professor og valgforsker ved Aalborg Universitet.

Sammen med YouGov har han lavet den mest omfattende undersøgelse og analyse af et folke­tingsvalg nogensinde. En af undersøgelsens konklu­sioner er, at valgkampe kan gøre en forskel. Således besluttede 1,3 mio. danskere sig først under selve valgkampen, knap hver 10. skiftede me­ning undervejs og ca. 300.000 vælgere tog først endelig stilling på selve valgdagen.

Jens ReiermannTorben K. Andersen
Røntgenblik på valget

Mandag Morgen sætter i de kommende uger fokus på folketingsvalget den 18. juni i år. Temaet bygger på den hidtil mest omfattende undersøgelse af valget. Den er lavet i samarbejde med YouGov og professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet.

Takket være et unikt datagrundlag kan Mandag Morgen kortlægge, hvad vælgerne ville stemme før valget, under valgkampen, og hvad de endte med at stemme. Vi dykker ned i vælgernes holdninger og værdier. Vi kortlægger vælgernes vandringer.

Undersøgelsen bygger på svar fra et repræsentativt udsnit af vælgere på 6.020 personer, der er blevet interviewet før valget den 18. juni. Af dem er 5.220 blevet interviewet igen efter valget – svarende til 87 pct.

Den nye undersøgelse ligger i forlængelse af de valgundersøgelser, som Jørgen Goul Andersen har lavet gennem de seneste fire årtier, og dermed kan de nye svar også sættes ind i et historisk perspektiv.

Det skulle være så godt. Men tilli­den til politikerne har det faktisk skidt.

Selv om beskæftigelsen stiger, væksten i dansk økonomi så småt er vendt tilbage, og forbrugernes optimisme blomstrer, smitter den gode stemning ikke af på vælgernes forhold til politikerne. Nærmest tværti­mod.

Tilliden til politikerne er nu lavere end før valget. Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke blevet mødt med en stigning i vælgernes tillid, som man ellers kunne forvente efter en lang valgkamp og et regeringsskifte. Statsministeren og hans smalle V-regering er derimod blevet mødt med en tilbagegang i tilliden. Se figur 1.

Det viser den hidtil mest omfattende undersøgelse af folketingsvalget den 18. juni i år. Undersøgelsen bygger på svar fra over 5.000 personer og er foretaget af YouGov i samarbejde med en af landets fø­rende valgforskere, professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet. 

“Valgkampen og valget i 2011 førte til, at vælgernes tillid til politikerne steg. Den­ne gang er det gået lige omvendt. Tilliden til politikerne er nu lavere, end den var før valget. Det er opsigtsvækkende,” siger Jør­gen Goul Andersen.

Valget i juni adskiller sig ikke bare ved vælgernes lave tillid til den nye regering. Den lave tillid til politikerne er formentlig også en af årsagerne til, at historisk mange vælgere har skiftet parti.

Løkke mødes med mistillid" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c1307-t2_jr_folketingsvalget-har-oget-valgernes-mistillid-til-politikerne.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f85a4-t2_jr_folketingsvalget-har-oget-valgernes-mistillid-til-politikerne.png | Forstør   Luk

Vælgerne i alle partier undtagen regeringspartiet Venstre og det store støtteparti Dansk Folkeparti har mindre tillid til politikerne efter valget. Også vælgerne i de to øvrige blå støttepartier, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, har mindre tillid til politikerne efter valget. Trods regeringsskiftet er DF’s vælgere dog stadig overvejende skeptiske. 

Note: 1 Før valg 2011: maj-juni 2011. Før valg 2015: maj-juni 2015. Tallene i figuren er et såkaldt PDI (ProcentDifferenceIndex), også kaldet “Opinionsbalance”. PDI er udregnet ved at trække procentandelen af uenige fra procentandelen af enige. , Kilde: Jørgen Goul Andersen, YouGov og Mandag Morgen [/graph]

Den omfattende valgundersøgelse doku­menterer, at de danske vælgere er utro og i stigende grad shopper rundt mellem parti­erne. Unge vælgere kan uden at blinke skifte fra Enhedslisten til Liberal Alliance. Og selv valgets fire taberpartier, Venstre, De Radi­kale, SF og De Konservative, har sagt god­dag til store grupper af vælgere, der stemte på et andet parti ved det seneste valg.

Vælgernes vandringer bliver kun over­gået af jordskredsvalget i 1973. Dengang stemte 44 pct. af vælgerne på et andet parti end ved det forudgående valg. Ved valget i juni stemte 38 pct. af vælgerne på et andet parti end ved valget i 2011.

Valgkamp spiller afgørende rolle

Og så har den tre uger korte valgkamp afgjort valget. Over 40 pct. af vælgerne besluttede sig først under selve valgkam­pen for, hvem de ville stemme på. Og næ­sten hver tiende vælger – svarende til over 300.000 danskere – besluttede først på selve valgdagen, hvor krydset skulle sættes.

Men det er ikke den eneste grund til, at partiledere, valgstrateger og partisoldater gør klogt i at kæmpe helt frem til allersidste minut for at kapre flest mulige vælgere.

For selv om vælgerne tilsyneladende er klare i mælet, når de under valgkampen bliver spurgt om, hvem de vil stemme på, ender næsten hver tiende med at stemme på et andet parti end det, de i løbet af de sidste dage op til valgdagen ellers havde oplyst, de ville stemme på.

“Undersøgelsen tegner ikke et billede af et system i krise, men ét, hvor det kna­ger gevaldigt i fugerne. Vi har oplevet de største forskydninger blandt vælgerne nogensinde bortset fra jordskredsvalget i 1973. Folk har først besluttet sig sent for, hvem de ville stemme på, og overraskende mange har ombestemt sig helt op til dead­line. Valget gav markant fremgang til de ikke-regeringsbærende partier. Og vi har en høj grad af mistillid til politikerne, uanset hvordan man vender og drejer det. Derfor kan man betegne 2015-valget som et lille jordskredsvalg,” siger Jørgen Goul Andersen.

Den forsvundne tillid

Professor Jørgen Goul Andersen har som en af landets førende valgforskere taget temperaturen på vælgernes tillid til politi­kerne siden 1971.

Han har gennem årene dokumenteret, hvordan vælgernes tillid i nogle perioder er gået op og kortlagt årsagerne til den positive tendens. Omvendt har han skabt stor debat og fået politikere til at slå alarm over demo­kratiets tilstand, når han har konstateret hi­storisk lave tillidsmålinger.

Jørgen Goul Andersen er selv overrasket over vælgernes forholdsvis lave tillid til poli­tikerne i den nye undersøgelse.

[graph title="Folketingsvalget har øget vælgernes mistillid" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Tallene bygger på, at en gruppe vælgere er blevet stillet det samme spørgsmål før og efter valget: “Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Man kan i almindelighed stole på, at vore politiske ledere træffer de rigtige beslutninger for landet?” Tallene i figuren er et såkaldt PDI (ProcentDifferenceIndex), også kaldet opinionsbalance. PDI er udregnet ved at trække procentandelen af uenige fra procentandelen af enige. , Kilde: YouGov og Mandag Morgen 

Det kommer dog ikke bag på ham, at socialdemokratiske vælgere har mindre til­lid til, at politikerne træffer de rigtige be­slutninger, når “deres” parti lige har tabt regeringsmagten. Men denne gang falder de socialdemokratiske og de radikale vælgeres tillid mere end ellers. Dertil kommer, at også tilliden blandt vælgere, der har stemt på SF og Enhedslisten, er faldende.

Når de “røde” vælgere i særlig grad mister tillid efter valgkamp, valg og regeringsdan­nelse, kunne en tilsvarende fremgang blandt de “blå” vælgere kompensere for den falden­de tillid. Det er imidlertid ikke tilfældet. De blå vælgeres tillid til Løkke Rasmussen og hans regering er ikke steget tilsvarende, og det er overraskende.

Selv om blå blok vandt regeringsmagten, har De Konservatives og Liberal Alliances vælgere paradoksalt nok nærmest mindre tillid til, at politikerne træffer de rigtige be­slutninger, end de havde før valget. Og ikke engang Venstres egne vælgere tror for alvor på deres egne politikere. Se figur 2.

“Der er sket et tydeligt fald i den samlede tillid fra juni til juli. Det er særligt bemær­kelsesværdigt, at Socialdemokraternes høje tillid til deres egne politikere før valget ikke er blevet afløst af en tilsvarende høj tillid til politikerne fra Venstre-vælgernes side. De blå vælgeres lave tillid overrasker mig,” siger Jørgen Goul Andersen.

Han forklarer, at når de røde vælgeres mistillid er steget så meget, samtidig med at de blå vælgere ikke rigtig tror på Løkke Rasmussen og hans smalle regering, så kan det skyldes, at “vælgerne ikke synes, at valgkamp, valg og regeringsdannelse gav dem det, de havde håbet på”.

Vælgerne siver fra de regeringsbærende partier" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/abf10-t4_jr_laveste-tillid-i-25-ur.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/0a808-t4_jr_laveste-tillid-i-25-ur.png | Forstør   Luk

Efter to årtier med høj tillid er vælgerne lige så skeptiske over for politikerne som i perioden omkring 1990.

Kilde: Indenrigsministeriet. [/graph]

Samtidig bryder valget med årtiers ten­dens til, at de fire gamle regeringsbærende partiers vælgere normalt udviser mere tillid til politikernes beslutninger end andre par­tiers vælgere. Når det ikke er tilfældet ved dette valg, er det med til at øge den samlede mistillid. Samtidig stemmer stadigt færre vælgere på netop de fire partier, og derfor er den gruppe af vælgere, der traditionelt er mere skeptiske over for politikerne, steget i antal. Også det er med til at forøge mistil­liden. Se figur 3.

Vækst giver tillid

Valget adskiller sig også ved, at vælgernes til­lid ikke følger de økonomiske konjunkturer. Sådan plejer det ellers at være. Set over de seneste 30 år har der været en sammenhæng mellem økonomi, vækst og høj eller stigende forbrugertillid på den ene side og vælgernes tiltro til politikerne på den anden side.

“Når vi spørger vælgerne, om de har til­lid til, at politikerne træffer de rigtige beslut­ninger, så afhænger svaret normalt ganske meget af økonomien. Der er ikke tale om et mekanisk forløb, hvor det altid er sådan, men i det lange løb hænger tillid og økonomi sammen. Er der vækst eller tro på vækst, så stiger tilliden, og er der omvendt krise, så falder tilliden,” siger Jørgen Goul Andersen.

Den sammenhæng er der bare ikke lige nu. Samlet set er vælgernes tillid til politi­kerne historisk lav. Se figur 4.

“Folk er enige om, at det står godt til i dansk økonomi, og alle ved, at arbejds­løsheden falder, og Danmarks Statistik fortæller os, at forbrugernes tillid er høj. Alligevel er tilliden til politikerne meget lav. Det er meget bemærkelsesværdigt,” siger han.

[graph title="Laveste tillid i 25 år" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 2015-tallet er kalibreret ud fra Mandag Morgen og YouGov’s undersøgelse. De øvrige tal stammer fra Valgundersøgelserne, der er gennemført siden 1971. De to undersøgelser viser samme tendens, men i parallelle forløb, hvor tilliden i YouGov’s webbaserede målinger er lavere end i Valgundersøgelserne. Kalibreringen retter op på denne teknisk bestemte forskel, så tallene bliver sammenlignelige., Kilde: “Vælgere på vandring”, Jørgen Goul Andersen, udgives oktober 2015, samt YouGov 2015 (justeret). 

Gennem de seneste 30 år har tilliden til politikerne svinget, men Jørgen Goul An­dersens analyser viser, at svingningerne i det store og hele følger den økonomiske udvikling. Udviklingen under VK-regerin­gen i 00’erne er et eksempel på denne sam­menhæng.

“Økonomien var fantastisk god i be­gyndelsen af 00’erne, folk fik stort set den velfærd, de ønskede, og samtidig fik væl­gerne som ønsket en stramning af ind­vandrerpolitikken. Der var tilsyneladende heller ingen uro over økonomien. Alt i alt var der ingen grund til at mangle tillid til politikerne,” siger han.

Skandalesager rokker ikke tilliden

Aktuelt er tilliden nu så lav, at Jørgen Goul Andersen må helt tilbage til begyndelsen af 1990’erne for at finde et tilsvarende niveau. Det var på det tidspunkt, Tamil-sagen sled på statsminister Poul Schlüters og hans mi­nistres personlige troværdighed.

Selv om der dengang var sammenfald i tid mellem Tamil-sagen og den meget lave vælgertillid, påvirker politiske skandaler normalt kun tilliden til enkelte ministre – ofte uopretteligt – men normalt ikke til politikerstanden generelt.

“Den høje mistillid ved valget i 1990 skyldtes ikke så meget Tamil-sagen som vælgernes utilfredshed med, at regering og opposition ikke kunne enes om løsninger på den økonomiske krise, som de selv hav­de udråbt til tidens største problem,” siger Goul Andersen.

Vælgerne kan med andre ord godt have mistro til den enkelte politiker midt i en skandalesag, som for eksempel den konser­vative justitsminister Erik Ninn-Hansen i forbindelse med Tamil-sagen, men det smitter normalt ikke af på andre politikere og heller ikke på vælgernes samlede tiltro til, at politikerne tager de rigtige beslut­ninger. Det store “men” i den ligning er, at hvis økonomien går skidt, og politikerne ikke kan gøre noget, som vælgerne tror på, så påvirker det vælgernes tillid til de folke­valgte.

Løkkes håb

Selv om skandalesager altså typisk kun rammer den enkelte politiker, kan Lars Løkke Rasmussens mange sager måske have påvirket vælgernes tillid, ikke bare til ham, men også til hans regering.

“Jeg vil ikke udelukke, at Løkkes per­sonlige troværdighed kan påvirke både stemmetal og tillid. Det betyder normalt ikke meget – men måske er Løkke undta­gelsen, der bekræfter reglen,” siger Goul Andersen.

Uanset om bilagssagerne sætter sig va­rige spor eller ej, så siger Jørgen Goul An­dersen, at Løkke Rasmussens bedste kort til en genopretning af vælgernes tillid lig­ger i at føre en konsensusorienteret poli­tik. Et greb tilbage til 00’ernes blokpolitik vil derimod ikke være så hjælpsomt.

“Opskriften på tillid er økonomisk genopretning på en måde, der ikke ligger for langt fra vælgerflertallets præferencer. Og så tror jeg, at der er en slags politisk umami – det sidste smagsstof, som det tog lang tid at erkende. Vi har ikke rigtig tal på det, men der er en efterspørgsel i tiden efter oprigtighed, ærlighed, problemorienterethed,” siger Goul Andersen.

Lars Løkke Rasmussen skal med an­dre ord smøge ærmerne op og indrette sin politik og kommunikation, så den bidra­ger til opbygningen af vælgernes tillid og ikke bare, så den kan gennemføres med 90 mandater mod 89.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu