Folketingsvalget, der gav Lars Løkke Rasmussen nøglerne til Statsministeriet tilbage med mindst mulig margin, var på flere måder skelsættende. Ikke siden det famøse jordskredsvalg i 1973 har så mange danskere, 38 pct., stemt på et andet parti, end de gjorde ved det foregående valg.
Normalt stiger befolkningens tillid til de folkevalgte efter et valg. Vælgere, der har stemt på partier, der ender i opposition, vil typisk være skeptiske, men de opvejes af de vælgere, der har stemt på de partier, der vandt magten. Men sådan gik det ikke denne gang. Her er befolkningens tillid til politikerne faldet fra før valget og til Lars Løkke Rasmussen dannede sin smalle V-regering. “Og det er opsigtsvækkende,” siger Jørgen Goul Andersen, professor og valgforsker ved Aalborg Universitet.
Sammen med YouGov har han lavet den mest omfattende undersøgelse og analyse af et folketingsvalg nogensinde. En af undersøgelsens konklusioner er, at valgkampe kan gøre en forskel. Således besluttede 1,3 mio. danskere sig først under selve valgkampen, knap hver 10. skiftede mening undervejs og ca. 300.000 vælgere tog først endelig stilling på selve valgdagen.