Det digitale Europa er slidt ned

Europa er en træt, duknakket mand med en museumsklar mobiltelefon og langsomt internet. Det billede står tilbage, når man har læst den seneste rapport om fremtidens digitale økonomi fra World Economic Forum. Sammen med Boston Consulting Group og en styregruppe af førende kommunikationsvirksomheder, softwareselskaber og hardwareproducenter har forummet undersøgt internettets tilstand i dag. På under et årti er Europa gået fra at være verdens digitale storebror til at være en halsende efternøler, advarer de. Problemerne er mange, men det mest presserende er, at den digitale infrastruktur i Europa er slidt ned.

[graph title="Europa lader stå til, mens infrastrukturen bliver slidt ned" caption="Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/38507-va_fig02_europa-lader-stu-til-mens-infrastrukturen-bliver-slidt-ned.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/882f5-va_fig02_europa-lader-stu-til-mens-infrastrukturen-bliver-slidt-ned.png" text="Modsat USA og Canada har Europa ikke kunnet få gang i investeringerne, der skal sikre en solid og tidssvarende mobil-infrastruktur.  "]Kilde: World Economic Forum. [/graph]

Ligesom al anden infrastruktur, skal også den digitale holdes ved lige, bredes ud og udvikles. Det bliver den ikke i Europa i dag. Modsat amerikanerne og canadierne har europæerne f.eks. været langsomme til at brede den seneste 4G-teknologi ud. Investeringerne i teknologien har været bekymrende lave, og Europa bruger stadig de fleste af sine penge på 3G-teknologi, som andre af verdens førende digitale økonomier har skrinlagt år tilbage. Se figur.
Kun 2 procent af mobiltelefonerne i Europa har en 4G-forbindelse, mens det samme gælder 20 procent i USA og helt op til 50 procent i Sydkorea.

Og de dårlige nyheder står i kø. Godt nok er det billigt for europæerne at få adgang til internettet, men forbindelserne er langsomme og ustabile. Derfor bruger privatforbrugere og forretningsfolk i Europa ikke de digitale muligheder lige så meget, som man gør andre steder. Det skaber en negativ spiral, som holder private selskaber fra at investere i ny teknologi og infrastruktur. I perioden 2007 til 2013 blev der investeret 80 kr. i mobilinfrastruktur om året pr. bruger i Europa, mens niveauet lå på 140 kr. i Nordamerika.

Meget tyder på, at den digitale udvikling i det hele taget sakker bagud i Europa. Kun én af verdens førende 25 internetfirmaer kommer fra Europa.

Konsekvenserne er, at Europa taber terræn i den digitale vækstøkonomi. Det har EU opdaget, og Det Europæiske Råd har derfor sat gang i en række initiativer, der skal styrke unionens position på markedet. Hvis EU skal lykkes med at få ført ambitionerne ud i livet, må medlemslandene sikre ens standarder og lovgivning på dataområdet, og internetudbyderne må gå sammen om at vedligeholde, udvikle og udbygge infrastrukturen på tværs af grænser. Et fælles digitalt Europa er europæernes eneste chance.


Kilde:
Delivering Digital Infrastructure – Advancing the Internet Economy, World Economic Forum, 2014.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu