Fløjpartier trækker flest vælgere hen over midten

Det er yderfløjene i dansk politik, der i disse år formår at rokke ved det politiske landskab. Ved valget i juni var både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance dygtige til at trække vælgere hen over midten, og til­sammen sikrede netop de vælgere Lars Løkke statsmi­nisterposten. Tendensen er klar, og den viser, at flere danskere end tidligere vælger frit imellem tilbuddene fra både rød og blå blok og ikke som forventeligt mel­lem beslægtede partier. F.eks. ville det være naturligt, at en frafalden rød vælger ville foretage et pitstop hos de radikale eller Venstre, inden vedkommende havner i folden i Anders Samuelsens alliance, men sådan er det ikke nødvendigvis. Det viser Mandag Morgens omfattende analyse af valget.

“Dansk Folkeparti har før hentet stemmer fra So­cialdemokraterne og trukket vælgere hen over midten, men det er bemærkelsesværdigt, at Liberal Alliance kan tiltrække vælgere fra rød blok,” siger Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved AAU.

For valgets helt store vinder, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, er der i bund grund to og meget forskel­lige vælgergrupper i Danmark. Den ene gruppe har så god økonomi og så gode kompetencer, at de hverken behøver at frygte for globalisering eller indvandring. Og så er der udviklingens tabere, der med rette frygter, at staten ikke kan sikre dem det liv, de ønsker at føre. “Og dem kan man finde blandt vores vælgere,” siger han.

Jens ReiermannTorben K. Andersen
Røntgenblik på valget

Mandag Morgen sætter i disse uger fokus på folketingsvalget den 18. juni i år.

Temaet bygger på den hidtil mest omfattende og grundige undersøgelse af valget. Den er lavet i samarbejde med YouGov og professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet.

Takket være et unikt datagrundlag kan Mandag Morgen kortlægge, hvad vælgerne ville stemme før valget, under valgkampen, og hvad de endte med at stemme ved valgene. Vi dykker ned i vælgernes holdninger og værdier. Vi kortlægger vælgernes vandringer.

Undersøgelsen bygger på svar fra et repræsentativt udsnit af vælgerne på 6.020 personer, der er blevet interviewet før valget den 18. juni. Af dem er 5.220 blevet interviewet igen efter valget – svarende til 87 pct.

Den nye undersøgelse ligger i forlængelse af de vælgerundersøgelser, som Jørgen Goul Andersen har lavet de sidste fire årtier, og dermed kan de nye svar også sættes ind i et historisk perspektiv.

Første del af temaet blev bragt mandag den 24. august. Her kan du læse historierne

”Danskernes tillid til politikerne er i bund.”

”Hver 10. vælger besluttede sig først på valgdagen.”

”Utro vælgere og utro politikere.”

Anden del blev bragt 31. august. Her kan du læse historierne

Dansk Folkeparti har vundet værdikampen

Flertal af danskerne vil sende DJØF’ere til provinsen

 

Ved valget i juni var det i særlig høj grad to fløjpartier, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der opsigtsvækkende nok trak vælgere hen over midterlinjen og dermed afgjorde valget. Det viser, at flere danskere vælger frit mellem de politiske tilbud fra både rød og blå blok og ikke som forventeligt kun mellem beslægtede partier eller eventuelle nabopartier.

Dermed cementerer valget i juni tendensen til større men også mere uforudsigelige bevægelser blandt vælgerne.

De opsigtsvækkende og afgørende bevægelser fremgår af Mandag Morgens omfattende analyse af valget, der er foretaget i samarbejde med professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen. Se figur 1.

Samlet set har Mandag Morgen gennem de seneste uger kunnet tegne et billede af stadig mere bevægelige vælgere, der først beslutter sig under eller i den sidste fase af valgkampen. Dertil kommer, at en stor del ombestemmer sig undervejs.

Når undersøgelsen derudover påviser, hvordan vælgerne vandrer fra Socialdemokraterne, eller et af de andre partier i den røde blok, og direkte til Liberal Alliance uden først at stoppe op ved for eksempel Venstre, understreger det vælgernes bevægelighed.

”Dansk Folkeparti har før hentet stemmer fra Socialdemokraterne og trukket vælgere hen over midten, men det er bemærkelsesværdigt, at Liberal Alliance kan gentage noget af Dansk Folkepartis succes og også tiltrække vælgere fra rød blok. Liberal Alliance trækker ikke nær så kraftigt, men at det er muligt, lyder umiddelbart utroligt,” siger Jørgen Goul Andersen.

Netop Dansk Folkeparti og Liberal Alliance opfattes ofte som to af de blå yderpartier, og at det lige er de to partier, der trækker stærkest hen over midten, overrasker også Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

”Man skulle tro, at midterpartier som for eksempel Socialdemokraterne, de radikale og Venstre ville trække flest vælgere hen over midten. Det er bare ikke det, vi ser her, men at det er to partier, der med rette eller urette bliver opfattet som yderpartier, der trækker flest vælgere hen over midten,” siger han.

Valgets vindere" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/dfad7-jre_fig0x_10-pct-af-vaelgerne-skifter-blok.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8fc10-jre_fig0x_10-pct-af-vaelgerne-skifter-blok.png | Forstør   Luk

Hver tiende vælger vandrer hen over midten. Socialdemokraterne er den store giver og en stor modtager, men alle partier afleverer og modtager stemmer hen over midten.

Note: 1 Da opgørelsen er baseret på en undersøgelse med over 5.000 personer, kan der være forskel i forhold til selve valgresultatet., Kilde: Jørgen Goul Andersen og YouGov, valgundersøgelse 2015. [/graph]

De lækre liberalister

Det overraskende mønster kunne tyde på, at de borgerlige partier har så forskellige profiler, at de blå partier også kan tiltrække endda meget forskellige vælgergrupper.

”Bortset fra de radikale ligger Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stort set på samme akse. De tilbyder alle sammen velfærd – SF og Enhedslisten bare lidt mere end Socialdemokraterne. Her er de borgerlige partier meget mere forskellige. Dansk Folkeparti ligger til højre på nogle værdipolitiske spørgsmål, men ikke på fordelingspolitikken, mens det er helt omvendt med Liberal Alliance,” siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Den forskellighed, der under forhandlingerne om regeringsdeltagelse og regeringsgrundlag gav Lars Løkke Rasmussen hovedpine, viser sig omvendt og paradoksalt nok også at være det, der gjorde, at de borgerlige partier samlet set kunne hente vælgere hen over midten.

Selvom Liberal Alliance med sin højt profilerede kampagne om at sænke topskatten ofte fremstår som et endog meget liberalt borgerligt parti, peger Kurrild-Klitgaard på, at partiet har flere politiske varer på hylderne. En anden af Liberal Alliances fire mærkesager er kritikken af statslige forbud og umyndiggørelse, en kritik, som ifølge Peter Kurrild-Klitgaard har potentiale til at kunne tiltrække visse venstrefløjsvælgere.

Også partiets forslag om, at man ikke skal betale skat af de første 7.000 kr., kan have trukket nye vælgere til.

”Forslaget om at hæve det skattefrie bundfradrag viser måske nogle ellers røde vælgere, at Liberal Alliance ikke kun tænker på topskatten og de rige,” siger Kurrild-Klitgaard.

Trods den statistiske usikkerhed, der er forbundet med vælgerundersøgelser, betegner også Jørgen Goul Andersen Liberal Alliances evne til at trække vælgere hen over midten som en overraskelse. Men det kan – siger han – måske forklares med, at de vælgere, der er tiltrukket af partiets politik, er yngre end gennemsnittet.

”De unge stemmer ofte på partier med klare og markerede holdninger som f.eks. Liberal Alliance eller Enhedslisten. De to partier plejer at stå stærkt, når der er prøvevalg på gymnasierne. Og så er afstanden mellem de to partier kun meget stor på velfærdsdimensionen, og meget mindre på den værdipolitiske dimension,” siger han og peger på, at ca. 35 pct. af Liberal Alliances vælgere er under 30 år.

Der er altså ekstra fokus på partier som Liberal Alliance og Enhedslisten blandt unge, der befinder sig i den såkaldt formative alder, altså det tidspunkt i livet, hvor holdninger udvikles. Samtidig ligger de unge værdipolitisk mere til venstre, end de ældre. Begge forhold kan ifølge Jørgen Goul Andersen være med til at forklare de overraskende vandringer, som nogle vælgere foretager fra f.eks. Enhedslisten til Liberal Alliance.

De ekstra troløse

Kortlægningen af vælgernes vandringer hen over midten udpeger ikke bare, hvilke partier der har vundet på vandringerne, men også at vælgere i stort tal er parate til at skifte mellem ikke bare partier inden for egen blok, men også mellem blokkene.

Alt i alt vandrede lidt mere end 10 pct. af de vælgere, der både stemte ved valget i 2011 og i 2015.

Det tyder på, at vælgerne ikke nødvendigvis opfatter et skifte mellem partier fra hver sin blok som noget særligt. Heller ikke selvom det er netop de vælgere, der i de tætte danske valgopgør afgør, hvem der skal være statsminister. Her er det bedste eksempel vælgernes skifte mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, et skifte, der til en vis grad også går den anden vej: Socialdemokraterne henter også stemmer fra Dansk Folkeparti.

”For mange vælgere står Dansk Folkeparti som et velfærdsparti a la Socialdemokraterne. Så de opfatter ikke forskellen mellem de to partier som så stor. Ved valgkampen i juni eksponerede Dansk Folkeparti ikke deres skepsis over for flygtninge og indvandrere i særlig høj grad. Og dermed kunne de tiltrække vælgere, som partiet under Pia Kjærsgaard aldrig ville kunne få fat i,” siger Jørgen Goul Andersen.

Små forskelle – store konsekvenser

Selvom valg afgøres af vælgere, der for eksempel skifter mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, og selvom deres beslutning kan have meget store konsekvenser og i sidste ende føre til et regeringsskifte, ser denne gruppe af vælgere flere ligheder end forskelle mellem de to partier. Det siger Kristian Thulsen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

”Jeg synes, at det er lidt kunstigt at opdele dansk politik i to blokke, for når man gør det, så forstår man ikke, hvordan virkeligheden ser ud for mange danskere. Når en vælger vandrer fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti eller den modsatte vej, så flytter vælgeren sig ikke fra midten af dansk politik. De har allerede placeret sig i midten og vurderer derefter, hvilket parti der leverer bedst på de emner, der betyder mest for dem. Det er ikke vælgerne, der pludselig forlader deres positioner,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Ser man på alle vandringer, og altså også bevægelserne mellem partierne inden for den samme blok, så skyldes Dansk Folkepartis store fremgang denne gang først og fremmest frafaldne Venstre-vælgere.

Den udvikling bekræfter, at der er en stor gruppe vælgere, der helt som Thulesen Dahl formulerer det lægger mere vægt på deres egne interesser og holdninger, end på om deres beslutning sender statsministerposten til den ene eller den anden side af dansk politik.

”Velfærdsvælgerne ønsker en høj social profil, og det har Venstre i en periode kunnet levere. Men Lars Løkke Rasmussen har trukket Venstre i en mere klar og tydelig borgerlig retning, og det er øjensynlig mere, end velfærdsvælgerne har kunnet acceptere ved dette valg. Det er vælgerfigurer som ”Blå Bjarne” og ”Røde Lone”, der bevæger sig mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Ved valget har mange af dem forladt Venstre, og så er de først og fremmest gået til Dansk Folkeparti, men nogle er også gået til Socialdemokraterne,” siger Goul Andersen. Se figur 2.

[graph title="10 pct. af vælgerne skifter blok" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Vælgere, der har stemt både i 2011 og 2015, Kilde: Jørgen Goul Andersen og YouGov, valgundersøgelse 2015 

Socialdemokraternes forbandelse

Selvom Socialdemokraterne ved dette valg ikke kun afgav men også modtog stemmer fra Dansk Folkeparti, var det samlede resultat så afgjort i Dansk Folkepartis favør. Hver gang Socialdemokraterne modtog en vælger fra Dansk Folkeparti, afgav de tre.

”Efter mange års forskellige strategier – lige fra at beskylde Dansk Folkeparti for ikke at være ”stuerene” til på det nærmeste at tale Dansk Folkeparti efter munden i flygtningepolitikken – er det gennem snart 20 år ikke lykkedes for Socialdemokraterne at finde en formel, der kan stoppe vandringen til Dansk Folkeparti,” siger Jørgen Goul Andersen.

Socialdemokraternes fremgang ved valget i juni skyldtes tilgang fra andre partier i rød blok og også tilgang fra valgets store taber: Venstre.

”Ligegyldigt hvad Socialdemokraterne gør i forhold til Dansk Folkeparti, så mislykkes det. Det ser ud til, at der hviler en ond forbandelse over dem,” siger han.

De røde tabere

Måler man valgets resultater i procenter, var SF den store taber. Partiet tabte 9 ud af 16 mandater, eller hvad der svarer til godt 56 pct. En del af tilbagegangen leverede SF til partierne i blå blok, men samtidig er SF ude af stand til at tiltrække blå vælgere. Lige meget hvordan man betragter regnestykket, så gik SF i minus ved valget i juni. Men det er ikke gjort med det. Valgresultatet står også i skarp kontrast til den fremgang, som SF fik i meningsmålingerne omkring 2009-2010 midt imellem valgene i 2007 og 2011. På et tidspunkt ville hver 5. vælger eller op mod 20 pct. stemme på SF.

”Dengang, da SF var på toppen, fik de stemmer fra alle de andre partier. Så gik det først voldsomt tilbage ved valget i 2011, og nu er nedturen fortsat. Jeg tror, at vælgertabene fra SF til blå blok skal forklares med, at SF’erne nu har afgivet de sidste af de stemmer, der blev tiltrukket i storhedstiden omkring 2010. De kom for let, og nu er de væk igen,” siger Goul Andersen.

Under valgkampen gjorde SF’erne sig i særlig grad til talsmænd for endnu en reform af dagpengesystemet. Fire dage inde i valgkampen indgik SF-formanden, Pia Olsen Dyhr, og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl en aftale om kun at stemme ja til en reform, hvis den gjorde det nemmere for arbejdsløse at genoptjene retten til at få dagpenge.

”Aftalen viser jo, at også SF anerkender, at Dansk Folkeparti er et velfærdsparti, og det kan måske have gjort det nemmere for nogle vælgere at skifte til Dansk Folkeparti i en valgkamp, hvor det var Venstre og ikke Dansk Folkeparti, der talte om stramninger over for flygtninge og indvandrere,” siger han.

Men aftalen mellem de to topledere er ikke bare udtryk for en gensidig anerkendelse – den binder også de to partiledere og i særlig grad Kristian Thulesen Dahl. Og det er, mener Jørgen Goul Andersen, mindst lige så vigtigt.

”Aftalen legitimerer Dansk Folkeparti som et velfærdsparti – men det var vælgerne vel klar over. Under valgkampen ville Dansk Folkeparti for eksempel tillade mere vækst i det offentlige forbrug, end både Socialdemokraterne og Venstre. Til gengæld binder aftalen Dansk Folkeparti til de løfter, som de har afgivet,” siger Goul Andersen.

Med de to partilederes håndslag bliver det derfor noget sværere for Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti at indgå en aftale om en dagpengereform, der ikke mærkbart forbedrer dagpengemodtagernes mulighed for at genoptjene retten til at få dagpenge.

Læs også: "Thulesen Dahls hjertesag: Danskernes tryghed"


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024