Forandringsdirektøren

Hjernen bag Danmarks nye erhvervstænketank, Big Future 2025, praktiserer radikal serieinnovation, der rækker langt ud over daglig drift og kortsigtet vækst i det Sydjyske forsyningsselskab, han står i spidsen for. Niels Duedahl, der sidste år blev kåret som Årets Leder, igangsætter ambitiøse projekter på stribe – kunsten er, ifølge ham selv, ikke at lade sig slå ud af sine fejl.

Marianne Kristensen Schacht

Danmarks største plusenergihus og en af Europas mest energieffektive arbejdspladser ligger på en bar mark uden for Esbjerg. Her udgør det cylinderformede hus et futuristisk stilbrud i et næsten øde område. Nabolaget skulle syde af aktivitet fra innovative udviklingsvirksomheder inden for miljø og klima og højhastighedsinternetforbindelse. Men den drøm er et af de visionære projekter, som SE’s adm. direktør, Niels Duedahl, må erkende er mere op ad bakke, end han umiddelbart havde kalkuleret med.

[quote align="right" author=""]Verden er bare svær i dag. Vi må hver især stå op og bidrage med det, vi kan, for kollektivet. Men vi tør for lidt i Danmark og i erhvervslivet.[/quote]

Det får dog på ingen måde idémanden bag Danmarks nye erhvervstænketank, Big Future 2025, til at opgive drømmen om at skabe en stærk erhvervsklynge rundt om SE’s hovedkvarter. Det tager bare lidt længere tid at realisere planen, konstaterer Niels Duedahl. Sådan er det med visionære og innovative ideer. Nogle tager længere tid end forventet. Andre skulle man have holdt sig helt ude af. Men alle fødes ud af en ambition om at gøre en mærkbar og synlig forskel og sætte et varigt aftryk. Intet mindre. Og det gør mange af Niels Duedahls ideer:

Han er en af hovedkræfterne bag, at Syd- og Sønderjylland i dag har Europas mest vidtforgrenede fibernet. Han har rykket en lokal forsyningsvirksomhed op i den nationale superliga af store virksomheder og forvandlet en hensygnende forretning til en moderne energi- og telekomet. Og så har han født en stribe selskaber i kølvandet på SE’s forretningsområder. Han går ihærdigt ind i arbejdet for at udvikle nye virksomheder, og gennem kapitalfonden SE Blue Equity arbejder SE-koncernen på at knække Danmarks gordiske vækstknude og få striben af selskaber med en omsætning mellem 100-200 mio. kr. til at vokse sig til nye Vestas’er og Danfoss’er.

”Jeg nægter at stille mig op i koret af klynkere, der hyler op om dårlige rammevilkår og alt det, der ikke kan lade sig gøre. Verden er bare svær i dag. Vi må hver især stå op og bidrage med det, vi kan, for kollektivet. Men vi tør for lidt i Danmark og i erhvervslivet,” siger Niels Duedahl.

Holdbar vækst

Seneste skud på det grenrige træ af innovative og samfundsforandrende projekter udklækket i Niels Duedahls hoved er erhvervstænketanken Big Future 2025. En idé, der blev født under udviklingen af SE’s kapitalfondes forretning, der foreløbig har tilført kapital og ledelseskræfter til seks mellemstore danske virksomheder.

Niels Duedahl

1967: Født

1993: Cand.polit., Københavns Universitet

1992-1994: It-udvikler, Jyske Bank

1994-1997: Konsulent, SAS Institute

1999-2000: Vice president, TDC Services

2000-2002: Vice president, salg og marketing i TDC

2002-2003: CEO, TeleBilling A/S

2003-2009: Vice president, Lego

2009: Formand, Vejle Boldklub Holding A/S

2009: Adm. direktør, Sydenergi Holding

2010-2012: Bestrelsesmedlem, Waoo a/s

2010-2014: Bestyrelsesmedlem, ProjectZero

2012: Bestyrelsesformand, SE Blue Equity

2013: Bestyrelsesformand, Stofa

2013: Kåret til Årets Leder af Lederne

Maj 2014: Etablering af tænketanken Big Future 2025.

”SE har eksisteret i 100 år, og vi har planer om 100 år mere. Danmarks store virksomheder har et ansvar for at udvikle samfundet. Hvis ikke vi er med til at løse de strukturelle problemer nu, så står vores efterkommere bare med det senere,” siger Niels Duedahl.

Konkret skal tænketanken adressere tre hjørner, der tilsammen udgør det, tænketankens formand, Ditlev Engel, og Niels Duedahl kalder holdbar vækst. Det første hjørne handler om miljøpåvirkning og adgang til stadig knappere ressourcer. Den anden del handler om, at virksomhederne skal tage større ansvar for at få de mange mennesker, der er på overførselsindkomst, ind på arbejdsmarkedet. Tredje del går på, at virksomhederne skal tage et større ansvar for at udvikle morgendagens vækstsucceser.

”Hvis bare de 200 største virksomheder hver tager tre nye virksomheder til sig og hjælper dem med kapital og ledelseskompetence, så kunne vi skubbe mange flere nye virksomheder ud over rampen herhjemme. Det ville øge mængden af innovation og udvikling betragteligt,” mener Niels Duedahl.

Entreprenør-gen

Og så er der det med gennemslaget af de mange ideer. Når tunge erhvervsfolk som Ditlev Engel, PFA’s Henrik Heideby og Coops Peter Høgsted sammen med syv andre indflydelsesrige toperhvervsfolk finder sammen, og måske ender med at forpligte yderligere 1.000 erhvervsfolk, så begynder det at rykke. Et forbillede er Walmart, der med ét forandrede forretningsmodellerne hos 50.000 underleverandører, da de begyndte at stille krav til miljøpåvirkning hos samarbejdspartnerne. Nu er SE trods alt ikke Walmart, selv om selskabet som General Electric – nu GE – også har trimmet sit navn fra det gamle Sydenergi. Men tænketanken skal ende med at gøre en forskel, der skaber mærkbar forandring. Ellers lukker og slukker Niels Duedahl hellere initiativet.

”Jeg gider ikke skåltaler. Hvis ikke det forpligter, så stopper vi,” siger han. ”Men med den substans, der er i holdet omkring tænketanken og i engagementet omkring projektet, er jeg optimist.”

Niels Duedahl er idégenerator med et drive og tempo, der må efterlade de fleste svært forpustede, når de samtidig har dagligt ansvar for en biks med en årlig omsætning på 4,5 mia. kr. og med 1.200 medarbejdere.

”Jeg har nok et entreprenør-gen. Men det er også min svaghed. Jeg skal hele tiden bygge bro mellem at sætte en innovativ agenda og levere på de mål, jeg som leder af en stor virksomhed bliver målt på,” siger han.   

Big Future 2025 er blevet kaldt et modigt initiativ. Det ordvalg mener Niels Duedahl siger mere om den manglende risikovillighed i samfundet end om Duedahls projekt.

”Det bobler i mig, at evne forpligter. Det har jeg med hjemmefra. Men finanskrisen har gjort, at hvis nogen i dag gør noget forkert, så bliver de nærmest kriminaliseret i stedet for at sige, at fejl er en nødvendig del af udviklingen,” siger Niels Duedahl, der sidste år blev udnævnt til Årets Leder. Begrundelsen var bl.a., at han har øget indtjeningen og skabt vækst – men også at han har tænkt stort og satset ambitiøst.  

”Vi er nødt til at erkende, at man ikke kan drive noget frem på en nulfejlskultur. Fejl er en integreret del i al udvikling,” lyder det fra Niels Duedahl.

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu