Forskere: Vi skal arbejde mindre og bedre
Betyder den grønne omstilling, at vi skal arbejde mere eller mindre? Det er blevet et centralt spørgsmål i diskussionen om vækst, for hvad nu, hvis nøglen til en bæredygtig fremtid snarere skal findes i et mindre forbrug end i mere arbejde?
Mads Thunestvedt Hansen
JournalistI Danmark har vi travlt med reformer, der skal øge arbejdsudbuddet og nøde flere til at arbejde mere. Det er nødvendigt for at opretholde både velfærd og økonomien, når vi skal tage os af flere ældre og samtidig gennemføre den grønne omstilling, lyder den gennemgående logik.
Men på vestlige universiteter vokser en helt anden logik sig stadig stærkere. Hvert år stiger antallet af forskningsartikler, der argumenterer for, at vi tværtimod skal tage den mere med ro og sænke arbejdsudbuddet for at begrænse væksten.
Som samfund jagter vi lige nu ting, som kan handles med, fordi bruttonationalproduktet kun registrerer det, som handles med penge, og ikke nødvendigvis det, som giver værdi for mennesker.
Timothée Parrique
Økonom på Lunds Universitet.
To forskere, henholdsvis geologen Nick Fitzpatrick fra Nova Universitet i Lissabon og økonomen Timothée Parrique fra Lunds Universitet, har kortlagt, hvilke politiske tanker der oftest forbindes med degrowth i de hundredvis af bøger og forskningsartikler om emnet, der er skrevet de senere år.