Historien i tal

Genveje til mindre forbrug af kød

Den internationalt anerkendte tænketank Chatham House har gennemført en større undersøgelse af forbrugernes holdninger til mindre forbrug af kød. Her rettes fokus på svar fra forbrugere i 12 lande.

Ifølge internationale rapporter og analyser er afgifter den mest effektive vej til at ændre folks adfærd, når det for eksempel handler om forbrug af kød. Dermed er ansvaret for forandringerne i første omgang primært placeret hos politikerne. Den internationalt anerkendte tænketank Chatham House har gennemført en større undersøgelse – ”Changing Climate, Changing Diets – Pathways to Lower Meat Consumption” – af forbrugernes holdninger i 12 forskellige lande, herunder England, USA, Kina og Brasilien.

Den konkluderer, at uden regeringsindgreb på nationalt eller internationalt plan er det usandsynligt, at en befolkning vil ændre sit kødforbrug og industrien sin produktion. Men hvad der er nok så interessant: Undersøgelsen viser også, at forbrugerne forventer, at politikerne demonstrerer lederskab, og de er indstillede på at ændre spisevaner, hvis de bliver præsenteret for alternative muligheder. Modstand mod afgifter vurderes som kortvarig, især hvis befolkningen forstår baggrunden.

Dermed konkluderer rapporten, at politikernes frygt for vælgernes reaktioner er overdreven. Den første betingelse er dog at oplyse befolkningen om sammenhængen mellem klimaforandringer og kødforbrug, samt at den viden formidles gennem eksperter frem for af politikerne.

Hent PDF


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu