Godt købmandskab tages ikke alvorligt

Politikerne har heldigvis forladt forestillingen om, at vi kan leve af viden alene. Og med erhvervsuddannelsesreformen har de tekniske uddannelser fået et løft. Men hvad med dem, der skal sælge varen?

Du kender det sikkert. Jeg gør i hvert fald. Fornemmelsen, når jeg løber ind i en rigtig god sælger, der doserer sin service i den helt rigtige mængde og får mig til at købe lige lidt mere, end jeg havde regnet med, uden at jeg på nogen måde føler mig snydt.

Uanset om det er ekspedienten i tøjforretningen eller tjeneren på restauranten, er grundingrediensen ved den gode kundeoplevelse godt købmandskab. Og det er fuldstændig det samme, når Danmark med succes sælges fetaost i Saudi-Arabien eller højteknologisk pumpeudstyr i Indien.

Danmark er et lille land, og vores væsentlige ressource er os selv. For hundrede år siden var vi en stolt landbrugsnation. Det er vi heldigvis stadig, selv om vi i dag producerer og eksporterer en bredere vifte af produkter. Men uanset hvor tyngden ligger i vores eksport, er det centralt for os, at vi er en handelsnation. Det er ved hjælp af godt købmandskab, at vi har lagt fundamentet for vores velstand og vores velfærdssamfund. Det glemmer vi indimellem.

Der har i mange år været fokus på, at Danmark skulle klare sig i den internationale konkurrence gennem øget innovation og forskning. Men i en global virkelighed, hvor selv det sublime ikke altid er nok i sig selv, kan vi producere nok så mange og nok så nyskabende produkter. Uden dygtige købmænd og sælgere med de rigtige kvalifikationer går det ganske enkelt ikke. Handlen skal jo afsluttes.

Reform overser købmandskabet

Desværre oplever jeg med jævne mellemrum, at godt købmandskab ikke er i vores politikeres bevidsthed, når de opremser fremtidens vigtigste kompetencer. Et godt eksempel er den nye erhvervsuddannelsesreform, hvor regeringen har været meget fokuseret på de tekniske uddannelser, mens de har forkortet uddannelserne rettet mod handel. De har slet ikke blik for, hvor vigtigt købmandskab er.

Følg Anya Eskildsen

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Anya Eskildsen skriver nye indlæg på MM Blog.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på "Rediger profil" for at vælge, hvem du vil følge. Du kan også abonnere på udvalgte dagsordener og modtage en mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nyt indhold på dine interesseområder.

Opret en gratis profil til mm.dk

 

Det er rart, at politikerne har forladt forestillingen om, at Danmark kan leve af viden alene, og at produktion hører fortiden til. For det er en illusion, at vi kan overleve som en nation af designere og opfindere. Til gengæld kan vi leve godt af virksomheder, der anvender viden til frembringelse af produkter og serviceydelser – og som rent faktisk kan sælge dem! Det kræver godt købmandskab.

Der er mange, der tror, at det at være en god købmand er noget, man er født til – noget, man enten har næse for eller ej. Men på Niels Brock ved vi, at det er noget, der skal læres. Vi har samlet et stort team, der brænder for at uddanne unge, der bliver verdensmestre i at sælge alskens produkter.

Mange flere kunne lære at blive gode sælgere. Men det ville kræve, at ikke mindst politikerne indser, at det at være en god ”købmand” er lige så nyttigt og attraktivt som at være læge, journalist, pædagog eller ingeniør. 

Den seneste erhvervsuddannelsesreform tyder desværre ikke på, at politikerne er der endnu.

Læs flere indlæg af Anya Eskildsen her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu