Her er coronaoprørets nøglepersoner 

Mandag Morgen og Altinget har kortlagt det netværk af foreninger og enkeltpersoner, der arbejder aktivt for at mobilisere modstanden mod coronakrisens restriktioner. Fem personer står centralt i netværket.  

Andreas KrogClaus Kragh

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

Altinget og Mandag Morgen identificerer i en omfattende netværksanalyse en stribe af de personer og organisationer, der har haft enten en mobiliserende eller organiserende funktion i modstanden mod coronarestriktionerne siden marts 2020.  

Coronamodstanden i Danmark er en mangefacetteret protestbevægelse, som ikke er underlagt nogen central styring, og Altingets og Mandag Morgens netværksanalyse er langt fra en udtømmende kortlægning af dette landskab.   

Men analysen giver for første gang et indblik i det politiske økosystem bag demonstrationerne mod nedlukningen.   

Kortlægningen er blevet til på baggrund af offentligt tilgængelige informationer fra især sociale medier og cvr-registret samt samtaler med en lang række af de personer, der indgår i netværket. 

LÆS OGSÅ: GRAFIK: Netværksanalyse af det danske coronaoprør 

Altinget og Mandag Morgen viser desuden forbindelserne mellem fem personer, der spiller en særlig rolle i coronaoprørets aktiviteter. De er nogle af de mest velforbundne personer i netværket, og de er alle er frontfigurer i en forening, på en platform eller i et parti, der er centralt for modstanden. 

De fem nøglepersoner er:  

  • Malue Montclairre. Hun drev frem til nedlukningen i marts 2020 selvstændig virksomhed med salg af coaching, foredrag og smykker under navnet Den Fredelige Kriger. Hun er formand for Frihedsbevægelsens Fællesråd, FBF, som hun er medstifter af. FBF afholder demonstration – kaldet ’genåbningsfest’ – ved Christiansborg 11. marts. 
  • Martin Iversen. Et kendt ansigt og en flittig taler i den coronaskeptiske bevægelse. Han har i februar 2021 fået en vigtig rolle i Frihedsbevægelsens Fællesråd. Han opfordrede ved Men In Black-demonstrationen 13. februar til, at alle protester foregår fredeligt. 
  • Peter Eriksen. Driver Bedwood Hostel i Nyhavn, som har lagt lokaler til livestreamede taler af en lang række af de coronaskeptiske ’frihedskæmpere’. Han driver også facebooksiden More Freedom Less Control, der livestreamer events og taler, når den coronaskeptiske bevægelse mødes. More Freedom Less Control sælger også sorte huer, hættetrøjer og  t-shirts med bevægelsens slogans på. 
  • Flemming Blicher. Uddannet ingeniør og et kendt ansigt for sin kritik af 5G-telenetværk gennem flere år. Han er formand for det coronaskeptiske Forfatningspartiet. 
  • Morten Jakobsen. Selvstændig tømrer og aktiv fodboldfan, der 25. januar trådte frem som talsmand for Men In Black i Aftenshowet på DR. Han har forklaret, at Men In Black har valgt at afholde sine demonstrationer på en særlig måde – klædt i sort, om aftenen og med brug af romerlys – for at tiltrække mediernes opmærksomhed.  

Altingets og Mandag Morgens analyse viser også, at fire nye politiske partier er vokset ud af coronamobiliseringen.

Heraf er de tre partier – De Nationalliberale, Forfatningspartiet og Klart Svar – allerede lanceret. Det fjerde parti – Sammenholdet – er anmeldt til Indenrigsministeriet, men det er endnu ikke lanceret over for offentligheden.  

Facebooks værktøjer til organisering af grupper og mobilisering gennem livestreams fra talks og events er den teknologiske krumtap i den danske coronaskeptiske bevægelse, på samme måde som man har set det hos Trump-tilhængere i USA, De Gule Veste i Frankrig eller systemmodstandere andre steder i verden. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu