Herlev Hospital har milliarder gemt i madrasserne

Et utraditionelt innovationssamarbejde skal lægge grunden for milliardeksport af ny sundhedsteknologi. “Partnerskab for sundheds- og sygehusinnovation” har afsat 100 millioner kr. til at udvikle nye svar på sygehusvæsenets udfordringer. Ambitionen er at gøre de kommende supersygehuse til showcases for ny teknologi med eksportpotentiale. Der er foreløbig afsat 35 millioner kr. til syv projekter inden for logistik og støttefunktioner – et overset område, der tegner sig for op mod 30 pct. af de samlede sygehusudgifter. 

Jens Reiermann

En potentiel dansk eksportsucces ruller rundt på de kilometerlange gange på Herlev Hospital. Her arbejder portørerne sammen med teknikere fra den lille danske vækstvirksomhed Munin Spot Technologies om at udvikle en ny teknologi, der kan spore hospitalets 120 specialsenge til patienter med liggesår.

Abonner på analyser om velfærd og sundhed

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nye analyser og artikler om velfærd og sundhed.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på Rediger profil for at vælge, hvilke dagsordener du ønsker at følge. Du kan også abonnere på bloggere.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

Hvis det lykkes at udvikle et intelligent sporingssystem, kan behovet for de dyre specialudviklede madrasser nedbringes fra 120 til 60 senge. Det svarer til 2 millioner kr., en promille af hospitalets årlige budget. Men ambitionen er, at løsningen kan spredes til andre områder – og bruges på hospitaler over hele verden. Det bringer det økonomiske potentiale op i milliardklassen.

”Vores mål er at skabe et nyt produkt, der kan sælges over hele verden. Vi er helt sikre på, at hospitalerne kan spare mange penge i indkøb, når de helt præcis ved, hvor deres udstyr befinder sig,” siger Rasmus Nørgaard Andersen, direktør for Munin Spot Technologies.

Langt de fleste forbinder hospitaler med sygeplejersker, læger, skadestuer og operationsstuer. Men de såkaldte støttefunktioner i gange, på værksteder og på lagre koster det danske sygehusvæsen mere end 20 milliarder kr. om året. Det er op mod 30 pct. af de 73,3 milliarder kr., regionerne årligt bruger på hospitalerne. 

Fordoblet eksport" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/f314f-jre_figur02sygehuse-og-virksomheder-samarbejder-om-innovatio.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f499d-jre_figur02sygehuse-og-virksomheder-samarbejder-om-innovatio.png | Forstør   Luk

I Sygehuspartnerskabet har sygehusene selv defineret indsatsområderne, men udviklingsarbejdet foregår i samarbejde med virksomhederne.

Kilde: DI. [/graph]

Projektet på Herlev Hospital er et af syv projekter, som har fået del i en ny statslig pulje på 100 millioner kr. til sundhedsprojekter med eksportpotentiale. Se også tekstboks. Fælles for de syv projekter er, at hospitaler og virksomheder arbejder sammen om at udvikle nye produkter, der kan forenkle eller effektivisere hjælpe- og støttefunktioner på hospitalerne.

Eksportpotentiale i milliardklassen

Hjælpemidler og medikoteknisk udstyr er et af Danmarks hurtigst voksende eksportområder. Se også figur 1. Eksporten er fordoblet fra 2000 til 2011, og håbet er, at et intensivt samarbejde mellem hospitaler og virksomheder kan sætte yderligere turbo på eksporten. 

Det er baggrunden for det såkaldte ”Partnerskab for sundheds- og sygehusinnovation” mellem Sundhedsministeriet, regionerne og Fornyelsesfonden. Sammen med erhvervslivet skal partnerskabet fremme udvikling, standardisering og markedsmodning af moderne danske sygehusløsninger i forbindelse med byggeriet af de kommende supersygehuse.

Partnerskabet råder over 100 millioner kr. fra globaliseringspuljen, som skal bidrage til at løfte de kommende sygehuse op i den globale teknologiske superliga.

De syv projekter

Partnerskab for sundheds- og sygehusinnovation er et samarbejde mellem Fornyelsesfonden, regionerne og Sundhedsministeriet. En pulje på 100 millioner kr. skal støtte projekter, hvor hospitaler og virksomheder samarbejder om at udvikle nye løsninger, der kan løse hospitalernes behov og åbne nye globale markeder for danske virkomheder. 

Indtil videre er der uddelt i alt 35 millioner kr. til syv projekter inden for området ”Logistik og sporbarhed”:

  • Sporing af hospitalssenge og andet udstyr. En webbaseret logistikløsning, der kan optimere sporbarheden af udstyr og medicin og dermed reducere omkostninger til logistik samt forbedre patientsikkerheden.
  • Rengøringsvenlige hospitalssenge. Målet er at at forbedre hygiejnen og muliggøre en mere effektiv rengøring på hospitalerne. Projektet har også til formål at samle dokumentation for nye konstruktions-, overflade- og materialeløsninger. 
  • Lifeline på mobilen. En løsning, hvor overvågningsmulighederne fra et intensivafsnit tages ind i mobiltelefonen. Det skal forbedre muligheden for hjemmebehandling af for tidligt fødte børn og børn med astmatisk bronkitis. Forældrene får mulighed for at følge med i barnets almentilstand og vurdere, om barnet er eller er ved at komme i en kritisk tilstand.  
  • Sengetransporter. Udvikling af transporter, der kan gøre det lettere for portører at flytte hospitalssenge. Et indbygget sporingssystem vil også gøre det lettere at spore og genfinde sengene. 
  • Sorteringsrobot. Med inspiration fra industrien skal ”RoboSort” automatisere arbejdsopgaverne i forbindelse med prøver – fra ankomsten i laboratoriet til analyse. Det kan forøge sikkerheden i håndteringen af prøver og svar samt reducere tidsforbruget på laboratoriet.
  • Intelligent styring af prøver. Et intelligent logistiksystem for diagnostiske prøver, fra rekvirering af prøven til analyse i laboratoriet. Systemet skal mindske spild og manuelle arbejdsgange.
  • Elektronisk patientarmbånd. Giver præcis identifikation, bedre mulighed for kommunikation mellem patient og personale og mulighed for integration af trådløs måling af patientens tilstand.

Kilde: Erhvervsstyrelsen.

De mange sygehusbyggerier handler nemlig ikke kun om mursten. Over hele verden oplever lande galopperende udgifter til sundhedsvæsenet som følge af stigende levealder, en eksplosion i antallet af kroniske patienter m.v. Der er brug for nye, smarte sundheds- og sygehusløsninger, der f.eks. kan forenkle arbejdsgangene og forbedre mulighederne for sammedagskirurgi og telemedicinske løsninger, hvor patienten behandles i eget hjem. 

Hvis Danmark kan udvikle disse løsninger, kan det slå hul til et globalt milliardmarked for sundhedsteknologi.

”Vi håber, at samarbejdet mellem hospitalerne og virksomhederne kan skabe virksomheder med globale potentialer som f.eks. Coloplast eller Linak,” siger Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen og formand for Sygehuspartnerskabets styregruppe.

Private lukkes indenfor

De syv projekter har alle hentet inspiration fra virksomheder, der har samme behov som hospitalerne for at holde styr på et mylder af støttefunktioner. Michael Wallin, strategisk chef for Intern Service og Logistik på Herlev Hospital, har f.eks. haft samtaler med Post Danmark om det såkaldte ”track and trace”-system, der holder styr på hver eneste postpakke fra forsendelse til levering. Den type løsninger kan ikke bare gøre det nemmere at holde styr på hospitalssenge, men alt fra kørestole til medicin.

”Logistik og sporbarhed” er ét af de tre prioriterede indsatsområder, som det nye sygehuspartnerskab har indkaldt ansøgninger til. Et andet område handler om, hvordan man kan begrænse antallet af infektioner på hospitalerne. Her skal gevinsterne ikke kun måles i kroner og øre: Hvert år dør op mod 3.000 patienter af infektioner, de har fået på hospitalet. Det tredje område handler om at forenkle overgangen mellem hospital og hjem. Det omfatter bl.a. løsninger til behandling, pleje og genoptræning i eget hjem. 

Område for område er der tale om kendte udfordringer. Men tilgangen er ny: Sygehuse og regioner har selv udpeget områderne, men udviklingsarbejdet sker i samarbejde mellem sygehusene og de virksomheder, der modtager projektstøtte.

”De syv projekter kombinerer virksomhedernes udbud med hospitalernes efterspørgsel helt fra starten. Det tætte samarbejde mellem brugerne på hospitalerne og eksperterne i virksomhederne er noget helt unikt her i Danmark. Derfor tror vi på, at virksomhederne udvikler noget, hospitalerne virkelig har brug for,” siger Anders Hoffmann.

Penge i madrasserne

Projektet med specialsengene på Herlev Hospital viser, hvor stort et potentiale der kan gemme sig i små forbedringer. Hver dag bruger portørerne timer på at finde sengene med de særlige madrasser: Står sengen på en afdeling, er den på vej med en patient, eller er den skubbet til side i et travlt øjeblik? Det er timer, der går fra kerneopgaven med at hjælpe patienterne frem og tilbage mellem de forskellige afdelinger.

Fremover skal der installeres små chips i hver enkelt af de særlige madrasser. Sammen med små sensorer i loftet på de kilometerlange gange skal chipsene holde styr på madrasser og senge. 

Udviklingen af det nye sporingssystem sker nu, så det kan bygges ind i det nye sygehus, der skal bygges ved siden af det nuværende Herlev Hospital.

”Vi skal bruge teknologien som redskab, så arbejdsgangene på de nye hospitaler kan udføres mere effektivt. Vi regner med, at robotter fremover skal udføre en del af støttefunktionerne, og så skal der være hundrede pct. styr på, hvor alting befinder sig,” siger Michael Wallin.

Udviklingen af det sporingssystem er kun det første af mange trin i den udviklingspyramide, Michael Wallin ser for sig.

”Vi skal kunne spore alle hospitalssenge og alt andet udstyr, vi bruger. Vi skal også afprøve, om vi kan bruge systemet til at holde styr på blodprøver og medicin,” siger han.

[graph title="Innovationssamarbejde" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Fornyelsesfonden. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu