Hvordan bygger man en innovationsmaskine uden penge?

Danske Bank gør det, Leo Pharma gør det, og IKEA gør det. De har alle etableret særlige innovations- og designlaboratorier for at genopfinde virksomheden i lyset af den hastige digitale og teknologiske udvikling. Men kan Danmarks mindre og mellemstore virksomheder gøre dem kunsten efter, selv om ressourcerne er langt mindre?

For nylig tog jeg mig selv i at blive lidt overrasket: Nok var jeg klar over, at Danmarks førende virksomheder i stor stil investerer i dedikerede innovationsteam, men da en udviklingsansvarlig fra rengøringsvirksomheden ISS som det mest naturlige i verden sagde, at de da også havde etableret en corporate garage for at fremme entreprenørskab og nytænkning, stoppede jeg alligevel op. Ikke alene har ISS sat en lille håndfuld medarbejdere til at transformere forretningen indefra – sammen med IBM bringer de nu kunstig intelligens til de bygninger og faciliteter som ISS styrer, vedligeholder og rengør.

Det virker efterhånden, som om ingen branche er for traditionel (eller manuel) til at kunne innoveres og digitaliseres.

Vækst i businesslaboratorier

Kært barn har mange navne. Division X, corporate garage, inkubator, rugekasse, designlab, innovationsteam er blot nogle af de mange titler, man efterhånden støder på, når snakken falder på dedikerede hold af medarbejdere, som har til formål at nytænke produkter, serviceydelser og nogle gange hele forretningsmodeller hos førende danske virksomheder.

En ny undersøgelse gennemført af Dansk Industri og Dansk Design Center viser da også, at det oftest, dvs. i 46 pct. af virksomhederne, er interne team, der løser innovations- og designopgaverne. Kun 13 pct. af virksomhederne anvender primært eksterne rådgivere.

Det betyder ikke, at det ikke kan give god mening at anvende eksterne konsulenter, herunder designere, til at løse opgaver, man ikke selv har kompetencer eller ressourcer til at løse. Men for mange virksomheder er det vigtigt at have et internt fagligt miljø, som kan opbygge metoder og erfaringer, skabe sammenhænge på tværs af organisationen, hente nye digitale kompetencer ind og samtidig insistere på at sætte kunderne og markedet i centrum for virksomhedens udviklingsarbejde.

I en tid med høj teknologisk og for den sags skyld politisk turbulens er det ikke så vigtigt at skabe nye innovative produkter her og nu; det er vigtigere at bygge den innovationsmaskine, der skal muliggøre hele virksomhedens evne til at skabe nye produkter og mere værdi i fremtiden.

For store og veletablerede virksomheder ved muffen, herunder altså traditionelle virksomheder som ISS, er det forholdsvis ligetil at prioritere et dedikeret innovationsteam, ikke mindst i økonomiske opgangstider som nu. Men hvad så, hvis man som langt de fleste virksomheder herhjemme har færre end 250 ansatte og dermed befinder sig i kategorien ’mindre og mellemstor’? Bør de virksomheder også begynde at interessere sig for at ansætte et hold digitale design-ninjaer til at disrupte forretningen, eller er det for voldsom en øvelse?

Jeg mener, at der er tre forhold, som bør være styrende for virksomhedens beslutning om at etablere et internt hold af medarbejdere, som skal bidrage til at udfordre og nytænke forretningen:

1. Driv innovation fra topledelsen

Virksomhedens fremtid er om noget topledelsens ansvar, og referencen for et hold innovatører skal derfor også være dertil. Dette fordrer, at direktionen formulerer en vision eller i det mindste en strategi for, hvilke problemer et innovationsteam skal løse, og hvordan teamet forankres og styres. Hvem bestemmer, hvilke udfordringer der skal adresseres? Hvem sikrer ressourcerne? Hvem giver mandat til, at der kan trækkes på resten af organisationen? Hvem stiller spørgsmål til resultaterne? Hvor fri og uafhængig er teamet fra resten af organisationen og krav til performance og kontrol? Man siger, at innovation muliggøres fra toppen, men realiseres fra bunden. Toplederen skal give teamet mandat til at være virksomhedens ’loyale opposition’, der høfligt men bestemt anviser nye veje til transformation og værdiskabelse.

2. Start i det små, og byg teamet som et MVP

Som mindre virksomhed er udviklingsinvesteringer noget, man overvejer nøje. Selv det at sætte fire-fem medarbejdere af til på fuld tid at beskæftige sig med innovation kan være en tung post at prioritere. Inspireret af 2011-bestselleren ’The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Business’ af den amerikanske iværksætter og forfatter Eric Ries bør man se teamet som skabelsen af et ’Minimum Viable Product’, eller MVP: Altså et team, der kun har det absolutte minimum af ressourcer og bemanding til at kunne gå i gang, eventuelt suppleret med medarbejdere på halv eller kvart tid, som frigøres fra nogle af deres driftsopgaver. Kom i gang, afprøv metoder, eksperimentér, gør nogle erfaringer, og byg selvtilliden op om, at det kan betale sig at lade nogen koncentrere sig om virksomhedens fremtid ud over næste kvartalsregnskab. Omsæt læringen hurtigt til justering af teamet. Del erfaringer i netværk med andre små og mellemstore virksomheder, der etablerer lignende enheder.

3. Gå fra Singularity U til dansk design-dna

Gå efter designkompetencer, ikke kun teknologi. For tiden valfarter det meste af dansk erhvervsliv – og efterhånden også mange offentlige ledere – til Silicon Valley for at opleve teknologisk innovation og disruption på nærmeste hold. Det kan være fristende at komme hjem derfra og tænke, at der nu skal investeres i eller udvikles den allernyeste teknologi. Det er der intet galt i, og for nogle vil det givetvis være en vej frem. Imidlertid vil det for langt de fleste danske virksomheder være sådan, at de aldrig kan blive globalt teknologisk førende på deres felt; derimod vil de med noget snilde kunne designe bedre kunde- og brugeroplevelser end konkurrenterne, og derigennem finde veje til at differentiere sig gennem smart, funktionel, intuitiv og æstetisk attraktiv brug af de nye teknologier. Det kan godt være, at amerikanerne har Singularity University og er førende på teknologi, men Danmark har et verdenskendt og unikt design-dna, som er (mindst) lige så svært, om ikke umuligt, at kopiere. For man kan jo ikke på autentisk vis kopiere en hel kultur.

Hos Dansk Design Center har vi for nylig målt på effekterne af at bringe designmetoder i spil i knap 20 virksomheders arbejde med forretningsudvikling. Her kunne vi konstatere, at der i gennemsnit blev skabt op til 10 gange så meget værdi (målt i øget vækst i virksomhederne) over 3 år, som der blev investeret i indsatsen. Hvis man som virksomhed bliver stillet den slags udbytte i udsigt, kan det måske alligevel godt betale sig at hente designere ind som enten rådgivere eller permanente deltagere i ens nye innovationslab – måske sågar begge dele?

Forrige artikel Otte ting der kendetegner den succesfulde deleøkonomiske startup Næste artikel Løkke skal passe på Trump

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.