Industriel alliance vil gøre op med lakridspibe-syndromet

Tænketanken EUROPA, som DI og CO-industri lancerede i denne uge, fik ikke nogen flyvende start i medierne. Men med en startkapital på 12 millioner kr. er der lagt op til, at tænketanken skal tage det lange seje træk i bestræbelserne på at flytte danskernes holdning til det europæiske samarbejde. Den brede alliance viser, at fagbevægelsens kernetropper, herunder 3F, har indset, at kampen for gode løn- og arbejdsforhold går via et aktivt engagement i europæisk politik. Både i Dansk Metal og i 3F mener man, at useriøse historier om lakridspiber og kanelsnegle er skadelige for den danske europadebat. Samtidig konstaterer man, at det ikke er hverken fysiske eller mentale grænsebomme, der løser problemerne omkring arbejdskraftens frie bevægelighed og social dumping. DI’s direktør, Karsten Dybvad, advarer om, at det vil være skadeligt for Danmark som industriland at følge den britiske EU-skeptiske linje.

Det var ingen ringere end Danmarks statsminister, der agerede gudmor, da Dansk Industri og CO-industri tidligere på ugen holdt barnedåb for deres nye baby: Tænketanken EUROPA. Alligevel trak det ikke mange journalister til huse, da de to sværvægtere på det danske arbejdsmarked præsenterede tænketanken i Dansk Design Center i København.

Og symptomatisk nok for den danske europadebat havde Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt held til at kapre dagsordenen med et spektakulært mediestunt, der fjernede fokus fra den europapolitiske kerne og gav ham lejlighed til at miskreditere tænketankens dagsorden, endnu inden den er kommet op at flyve.

DF’eren erklærede, at han ville søge stillingen som direktør for den nye tænketank, og satte trumf på ved at understrege, at han nok godt kunne varetage direktørstillingen, samtidig med at han fortsætter som medlem af Europa-Parlamentet.

Login