Iran er taberen i det internationale oliespil

ANALYSE: Olieprisen er stabil trods krisen i Mellemøsten, fordi rekordproduktion i USA dækker den stigende globale efterspørgsel. Irans problemer med at sælge sin olie øger risikoen for social uro, og risikoen bliver forstærket af den grønne omstilling.

Iran kunne i dag være blevet lige så rigt og frit som Norge, hvis landet havde fået lov til at udnytte sine rige olieressourcer på samme måde, som det skete i Norge et par årtier senere.

Men sådan gik det ikke i Iran, fordi Storbritanniens og USA’s efterretningstjenester MI6 og CIA i 1953 fjernede Irans demokratisk valgte premierminister Muhammad Mossadegh ved et kup, hvis eksistens i dag er bekræftet og anerkendt af amerikanske myndigheder.

Kuppet blev foranlediget af Storbritanniens premierminister, Winston Churchill, der var fortørnet over, at Mossadegh to år tidligere havde nationaliseret selskabet Anglo-Iranian Oil Company, AIOC, der i næsten 50 år havde haft retten til at udvinde den iranske olie. AIOC blev anset for at være den britiske stats mest værdifulde aktiv og lagde kun 16 procent af sit overskud i den iranske statskasse, mens de resterende 84 procent blev sendt hjem til London.

Login