Et CO2-neutralt liv: "Jeg satte mig for at reducere mit ressourceforbrug til 10-15 procent”

Steen Møller er ikke del af degrowth-bevægelsen. Han udlever bare dens idealer i praksis.

Foto: Jakob Dall/Ritzau Scanpix
Malin Schmidt

Spørgsmålet om vækst eller ikkevækst er forkert. ”Vi skal i stedet tale om, hvilken vækst vi vil have,” mener Steen Møller, der siden han byggede sit første halmhus i begyndelsen af 1990’erne, har levet sådan som degrowth-bevægelsen prædiker, selv om det slet ikke var hans mål.

”Jeg gik efter at blive gældfri, for så snart du har etableret den præmis, har du mulighed for selv at tage hånd om processerne,” siger han og remser op: Du har tid til at dyrke haven, tid til at spare på ressourcerne, du kan lave brød og mayonnaise, der igen sparer indpakning og penge.

”Så falder BNP, siger de. Men er du blevet fattigere af, at du selv laver brødet?” spørger Steen Møller, der satte sig for at leve affaldsfrit og reducere sit ressourceforbrug til 10-15 procent, da han byggede huset isoleret med halm og hør og med solfanger på taget i 1992 for de 300.000 kroner, han selv havde.

I begyndelsen af nullerne gik han skridtet videre og tog initiativ til økosamfundet Friland på Djursland, som i dag huser 100 beboere på 10 hektar i bygninger af natur- og genbrugsmaterialer.

Og sidste år opkøbte han så den gamle Tata Steel-fabrik i Ebeltoft på 10.000 kvadratmeter til otte millioner kroner kontant sammen med 160 nye iværksættere. Fabrikken bliver omdrejningspunktet i hans nyeste og mest ambitiøse projekt til dato: det bæredygtige lokalsamfund Grobund, hvor alt lige fra beboelse, produktion og landbrug er tænkt ind i en selvforsynende, affaldsfri kontekst. Hvor forbruget af råstoffer som fossile brændsler skal minimeres og skiftes ud til vedvarende råstoffer, og hvor forsøg med biologiske og teknologiske kredsløb af grundstoffer og råstoffer skal inspirere andre.

”Vi gør det for at skabe rum til livet. Primært vores eget liv, men også det i naturen. Den økonomiske præmis om, at der hele tiden skal skabes vækst, kan hverken vi mennesker eller jorden holde til. Det må vi se i øjnene,” siger Steen Møller.

Men for ham handler det ikke om vækst eller ikkevækst. Vækst i sig selv er ikke forkert, men væksten skal sættes ind i en anden ramme.

”Der skal skabes nye teknologier, der skal eksperimenteres. Det er hårdt arbejde og op ad bakke, men vi gjorde det samme med vindmøller og biogas dengang. I starten stank biogas ad helvede til, og dengang jeg var med til at skabe økolandbrug, så det herrens ud, men det viste sig, at vi havde fat i den lange ende,” siger Steen Møller, der ikke taler om et liv i afsavn eller om at gå tilbage til livet i 1800.

”Hvis jeg mangler noget materielt, så går jeg da ned og køber det. Jeg skylder ikke, har ingen gæld, har et stort værksted. Jeg har mulighed for at fokusere på at udvikle byggemetoder og byggematerialer i stedet for på indtjening. Jeg mangler ikke noget.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu