Kina kickstarter skifergasudvinding

Gårsdagens bortauktionering af 20 gasfelter, der tilsammen dækker 20.000 kvadratkilometer i Kinas sydlige provinser, kan vise sig som en gamechanger for det globale marked for energiteknologi. Herunder ikke mindst for omstillingen til vedvarende energi. Skifergas har nemlig ikke tidligere været en del af ligningen for kæmpenationens fremtidige energimix. Men med auktionen viser verdens i dag mest energiforbrugende nation, at den nu går målrettet efter at kommercialisere sine enorme skifergasreserver.

25.000 milliarder kubikmeter. Så meget skifergas befinder der sig i den kinesiske undergrund. Nok til at dække Kinas nuværende forbrug af naturgas de næste 200 år. Eller til at gøre skifergas til den primære energikilde i verdens mest energiforbrugende nation i langt over 100 år.

Sådan lyder det langsigtede potentiale for en historisk auktion, der fandt sted i Beijing i går, hvor udvindingsretten til 20 kinesiske skifergasfelter blev fordelt mellem over 80 bydende selskaber.

De 20 felter, der tilsammen dækker 20.000 kvadratkilometer i Kinas sydlige provinser, giver i sig selv kun adgang til en brøkdel af den kinesiske skifergas. Men auktionen er alligevel historisk, fordi den er et klart vidnesbyrd om, at Kina nu målrettet går efter at kommercialisere udvindingen af sine enorme skifergasreserver. Gassen kan dermed vise sig som en gamechanger for ikke bare det kinesiske, men også det globale marked for energiteknologi. Herunder ikke mindst for omstillingen til vedvarende energi.

Login