Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Innovation Centre Denmark

Af Martin Bech, Innovationsattaché Innovation Center Denmark i Shanghai 

Mange har uden tvivl allerede hørt om Kinas ambitioner og ønsket om at være internationalt førende inden for AI i 2030. Men kinesiske virksomheder og universiteter går også til grænserne for anvendelsen af en lang række andre af fremtidens teknologier – 5G, selvkørende biler, nye materialer etc.  

Ifølge Kinas ledere, gik landet glip af de første tre industrielle revolutioner (elektricitet, masseproduktion og computeriseringen). Derfor er man i Beijing fast besluttet på at blive førende i kapløbet om at udvikle teknologien bag den fjerde industrielle revolution; automatisering.

Internet of things (IoT) spiller af indlysende årsager en vigtig rolle i Kinas ambitioner for den fjerde industrielle revolution.

IoT indsamler data, der støtter udviklingen af kinesiske AI-systemer, IoT danner grundlaget for Kinas smarte byer, og IoT monitorerer individuelle borgeres helbred og kan hjælpe med at forbedre det kinesiske sundhedssystem.

Desuden er IoT, specielt i form af kameraer, også helt centralt i udviklingen af Kinas omdiskuterede sociale kreditsystemer.

Udviklingen af smarte byer – smart cities– er et godt eksempel på, hvordan offentlige og private aktører spiller sammen i Kina.

I den 13. femårsplan, som løber til slutningen af 2020, forventer den kinesiske regering, at der vil blive investeret i alt 500 miliiarder yaun (473 milliarder kroner) i smarte byer. De penge kommer både fra offentlige og private finansieringskilder.

Store statsejede virksomheder indenfor blandt andet telekommunikation og banksektoren er allerede blevet udpeget til at løfte specifikke opgaver; bankerne yder billige lån og telekommunikationsvirksomhederne udvikler teknologier, som andre statsejede virksomheder efterfølgende bliver pålagt at købe.

PATH – den nye dreng i klassen

De kinesiske techgiganter er ikke overraskende også tiltænkt en central rolle. Vi er efterhånden bekendt med de store internetvirksomheder: BAT (Baidu, Alibaba og Tencent). Men når vi snakker smarte byer, skal vi lære et andet akronym at kende: PATH – Ping An, Alibaba, Tencent og Huawei.

Netop de fire virksomheder er tiltænkt en ledende rolle i udviklingen af Kinas smarte byer.  

Det er en helt bevidst strategi fra den kinesiske regerings side at udvælge de største og stærkeste virksomheder til at realisere statens ambitioner.

PATH-samarbejdet er dog ikke blot opstået på baggrund af en ordre fra regeringen, for der lader til – i hvert fald på overfladen – at være en fælles interesse for at udnytte resurserne bedst muligt mellem de fire virksomheder, der ellers normalt er bedst kendt for at bekrige hinanden.

I PATH-samarbejdet bidrager hver virksomhed med sine egne kernekompetencer: Pingan leverer en omfattende serviceplatform; Alibaba bidrager med en cloud-løsning; Tencent skal integrere de mange services med sin allestedsnærværende WeChat-platform; og Huawei leverer hardware.

Sammen er det tanken, at de på sigt kan skabe plug’n’play-løsninger, som byerne let kan implementere.

Alibabas hjemby er Kinas smarteste by

Der er mere end 500 smarte byer i Kina, hvilket er over halvdelen af verdens samlede antal.

Det mest prominente projekt er Alibabas City Brain-projekt, som har været katalysator for at sikre Hangzhou, Alibabas hjemby, sin status som en af de aboslut førende smarte byer i Kina.

City Brain er et cloud computing-system, der overvåger et areal på 420 km2 og opsamler data om Hangzhous trafik i realtid ved hjælp af kameraer og sensorer. Data bliver behandlet af et AI-system, som blandt andet kontrollerer gadebelysning og lyskryds.

City Brain har opnået bemærkelsesværdige resultater i forhold til at effektivisere Hangzhous ellers notoriske trafik; antallet af trafikpropper er reduceret med 15%, og byen er gået fra at have Kinas 5. mest belastede trafiksystem til en plads som nummer 57.

Derudover bliver 56.000 gadelamper udstyret med sensorer, der indsamler og videresender data om lyskonditioner, som lampernes lysstyrke kan tilpasses. På visse vejstrækninger forventes det, at teknologien kan føre til en energibesparelse på 30%.

Norden inspirerer Kinas smarte byer

Med projekter som City Brain er det fristende at tro, at Kinas vej til Smart City-dominans er banet på forhånd. Men udrulningen af Kinas smarte byer er også forbundet med en del udfordringer.

Eksempelvis påpegede Deloitte i en rapport sidste år, at udviklingen af Kinas smarte byer er præget af mangel på strategiske målsætninger, tvivlsomme modeller og ujævn implementering.

Derfor er det heller ikke overraskende, at kinesiske byer ser mod udlandet for at få inspiration og nye løsninger; eksempelvis projektet Nordic Sustainable Cities, som ICDK Shanghai er projektleder af.

Hidtil har ICDK Shanghai ikke fokuseret specifikt på IoT. Men i takt med konceptets stigende betydning både for Kinas regering og for de mange virksomheder, der arbejder med IoT, har vi styrket vores indsats på området.

I første omgang ved at få lavet to IoT-rapporter; den ene med fokus på smarte byer, den anden med fokus på koblingen mellem IoT, big data og AI. Rapporterne udkommer til efteråret.

Som opfølgning på rapporterne er det planen at organisere en studietur til Kina første kvartal af 2020.

Forrige artikel Det polariserede demokrati Det polariserede demokrati Næste artikel Løkkes fatale selvbedrag Løkkes fatale selvbedrag

Danmarks vigtigste ægteskab

Danmarks vigtigste ægteskab

Den alliance, der blev indgået på DI's topmøde mellem regeringen og erhvervslivet, kan gøre konferencen til en af de hidtil mest skelsættende og konstruktive begivenheder i klimakampen, vurderer Erik Rasmussen. Men den skaber også meget høje forventninger.

Nyt Job: Sass bliver lobbyist for kapitalfonde

Nyt Job: Sass bliver lobbyist for kapitalfonde

Det er lidt af et scoop for kapitalfondenes brancheforening, at de nu kan lade sig repræsentere af en tidligere erhvervsminister med et kæmpe politisk netværk og tætte bånd til den siddende regering.

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

KOMMENTAR: Der er brug for at opfinde en helt ny model for virksomhedsledelse, hvis verdens mål for klimaet skal efterleves. Erik Rasmussen håber, at dansk erhvervsliv vil gå foran i det udviklingsarbejde, og skitserer her seks af de spørgsmål, ledelser kan starte med at stille sig selv, hvis de vil i gang med at omstille deres egen virksomhed eller organisation.

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.