Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

I Kina er det gode børneliv kommet på dagsordenen. Det giver forretningsmuligheder for en bred vifte af danske virksomheder – fra legetøjsproducenter over arkitekter til spiludviklere. Danske forskere kan være med til at åbne dørene, da der trækkes på en solid tradition for at undersøge tingene i børnehøjde, skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Af Thomas Trøst Hansen, ph.d.
Innovationsattaché, Innovation Centre Denmark, Shanghai

Kender De Shenzhen? Det er en af Kinas megabyer i provinsen Guangdong ved Perleflodens delta. Her smelter byen sammen med Guangzhou, Hong Kong og andre mindre kendte millionbyer som Foshan og Zhuhai.

Shenzhen er en af jetmotorerne i Kinas teknologiske udvikling. Byen er hjemstavn for virksomheder som Tencent (tech-konglomerat) og ZTE (telekommunikation) samt førende forskningsmiljøer inden for droner, robotteknologi og ICT. Der bor 12,5 millioner mennesker, og så er det en af Kinas yngste byer med en gennemsnitsalder på bare 28 år.

Shenzhen vil gerne holde på sine borgere, og man konkurrerer med de kinesiske byer om at tiltrække og fastholde gode skatteborgere. Det sker ikke længere kun ud fra parametre som skat, boligpriser og jobs. Byer, der kan tilbyde rammer for et godt børneliv, fremhæves, og løfter standarden for kinesiske børn.

Måske derfor har Shenzhen indgivet en ansøgning til UNICEF om at blive den første kinesiske by, der opnår udmærkelsen Child-Friendly City. Ambitionen er inkluderet i byens femårsplaner, og der arbejdes med et børnevenligt perspektiv på tværs af byplanlægning, sundhedsvæsen og transportsektor.

Forældre vil give deres enebørn de bedst tænkelige rammer

Det er ikke kun i Shenzhen, at der er kommet stor interesse for det gode børneliv. Det skal ses i lyset af Kinas generelle velstandsstigning og det relativt begrænsede antal børn. Kinas berømte etbarnspolitik er ophævet, og kinesiske kvinder får nu i gennemsnit 1,6 børn per kvinde. Det er samme niveau som i Tyskland og noget højere end i nabolandene Japan, med 1,43 barn per kvinde, og Sydkorea, hvor fertiliteten er helt i bund med 1,05 barn per kvinde.

Det kinesiske tal dækker dog over store regionale forskelle. I de velhavende byer langs den kinesiske kyst, eksempelvisBeijing, Shanghai og Guangzhou, er fertiliteten meget lavere og tættere på Sydkoreas. I Shanghai er tallet kun 0,92 barn per kvinde.

Det betyder, at der er meget få børn i den kinesiske middelklasse; mange par lever uden børn, og langt de fleste af de par, der får børn, får kun et. Disse enebørn skal have de bedst tænkelige rammer, og det er de kinesiske forældre indstillet på at betale for.

Det kan man få bekræftet i et tilfældigt indkøbscenter i Shanghai. Der er altid legepladser (som man skal betale for). Jeg har også set indendørs ridehaller med plads til et dusin heste, skisport og gokart. På restauranter er der plads til både børn og kæledyr.

Efter skole modtager børnene ekstraundervisning, går til musik eller sport. Det er ikke fritidssysler, men bevidste investeringer, der skal give barnet de bedste muligheder for at blive en succes.   

Danske virksomheder udvikler i børnehøjde

Det kinesiske fokus på det gode børneliv åbner muligheder for danske virksomheder.

LEGO er naturligvis massivt til stede med tilbud til Kinas knap 300 millioner børn under 18 år. Men der er også muligheder for en bred vifte af andre danske virksomheder, der kan tilbyde en børnevenlig løsning.

I december 2020 arrangerede det danske innovationscenter i Shanghai i samarbejde med ambassaden i Beijing det første Sino-Danish Child-Friendly seminar. Her blev serveret en række spændende cases, hvor danske virksomheder og forskere præsenterede ideer og løsninger til et børnevenligt liv.

Der var eksempelvis oplæg fra arkitektvirksomheden Gehl Architects, der har undersøgt hvordan byer opleves, når man er 95 centimeter høj. De har sat kameraer på hovedet af treårige og optaget, hvordan trafik, legepladser og meget andet i en by opleves fra den højde. Det er et perspektiv og en tilgang, som de kinesiske byudviklere fandt yderst interessant.

Det er også værd at overveje om danske løsninger, der er udviklet til børn med handicap, psykiske lidelser eller adfærdsforstyrrelser kan begå sig i Kina.

Denne gruppe børn har været overset i det kinesiske samfund, men vi forventer, at der i fremtiden vil komme et større fokus på dem. På innovationscenteret har vi arbejdet med virksomheden ShowMyDay fra Aabenraa, som har udviklet et digitalt værktøj, der hjælper med at sætte rammer og struktur for børn med autisme.

Dansk børneforskning styrker Kinas interesse

Danske virksomheder vil ofte have gavn af at møde det kinesiske marked i samarbejde med de mange danske forskningsmiljøer, som arbejder med børns trivsel og udvikling.

Det er for eksempel relevant, når man undersøger motion. Børns bevægelsesmønstre er nogle ganske andre end voksnes. Et problem som overvægt blandt børn kan ikke kun adresseres gennem sundhedsvæsen og motionsplaner, men kræver også løsninger, der lokker børn til at lege.

Syddansk Universitet forskes der i samarbejde med legepladsproducenten Kompan i, hvordan legepladser kan bidrage til at øge børns aktivitetsniveau. I Kina vil sådanne studier få stor opmærksomhed. 

Et andet eksempel er indretning og design af børnevenlige hospitaler. Der er i Danmark opbygget et solidt vidensgrundlag på dette område, som er blevet anvendt i udviklingen af BørneRiget ved Rigshospitalet i København. Det er erfaringer og tilgange, som vi også kan se et marked for i Kina.

”Væk med de fingre – du skal regne, ikke tælle!”

Der er imidlertid også aspekter af en kinesisk barndom, som bør inspirere i Danmark. Her tænker jeg især på uddannelsesområdet og specifikt på de kinesiske børns kompetencer inden for STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Ifølge PISA-undersøgelserne ligger Kina nummer 1 i den globale konkurrence. Den kinesiske deltagelse i undersøgelsen er omgærdet af diskussioner, men der hersker ikke tvivl om, at det kinesiske uddannelsessystem er i stand til at udvikle et imponerende højt niveau af kompetencer.

Når de mindste kinesiske børn lærer regning, lyder det flittigt fra forældrene: ”Væk med de fingre – du skal regne, ikke tælle!” Sætningen baserer sig på en anderledes tilgang til matematik, hvor børnene lærer systemer for at håndtere komplekse regnestykker i hovedet. Disse metoder er blevet digitaliseret under det seneste års nedlukninger. Der burde være basis for en fornyet dialog mellem Danmark og Kina på dette område.

På Innovationscenteret i Shanghai fortsætter vi vores fokus på det gode børneliv, og vi vil også i 2021 afholde en række arrangementer inden for området. Nysgerrige danske interessenter er velkomne til at kontakte os.  

Forrige artikel Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid Næste artikel Nu skal teknikken designes modulært Nu skal teknikken designes modulært
Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

DIGITAL OMSTILLING Silicon Valley er indbegrebet af venturekapital, men skal det lykkes for startups at skaffe investeringer og nyde godt af den støtte, som den rette investor kan tilbyde, kræver det grundig forberedelse. Det fortæller det danske innovationscenter i Silicon Valley.

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Den danske asylpolitik bygger på, at flygtninge skal rejse hjem, når forholdene i hjemlandet tillader det. Opholdet er kun midlertidigt. Med hvad gør vi, når det midlertidige fylder en hel barndom, og syriske flygtningebørns hjemland er blevet Thy, Fyn eller Falster?

Mangel på chips bremser produktionen

Mangel på chips bremser produktionen

DIGITAL OMSTILLING Forsyningerne af computerchips kan ikke holde trit med efterspørgslen, og det er begyndt at gå ud over produktionen, især bilfabrikkerne er hårdt ramt. Problemet har synliggjort verdensøkonomiens store afhængighed af en enkelt komponent, som kun nogle få selskaber kan levere. 

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

LEDELSE Kommunikation er det måske vigtigste ledelsesredskab, men mange ledere bliver forført af deres begejstring for nye termer og ønsket om at fremstå på forkant med udviklingen. Man kan hurtigt miste autoritet på den konto, skriver Mads Thimmer.

Astrid Krag klar til radikalt forsøg med velfærd for ældre

Astrid Krag klar til radikalt forsøg med velfærd for ældre

POLITIK OG VELFÆRD Social- og ældreminister Astrid Krag lægger op til omfattende nytænkning af velfærden med forslag til lov om velfærdsaftaler, der på ældreområdet indebærer et opgør med ældres velerhvervede rettigheder. ”Nu starter vi med et blankt stykke papir,” siger hun til Mandag Morgen. 

Professor: Pendulet svinger mellem skøn og rettigheder

Professor: Pendulet svinger mellem skøn og rettigheder

POLITIK OG VELFÆRD Regeringen vil med nyt lovforslag slække på borgernes rettigheder for at give kommunerne mulighed for at udvikle velfærd til ældre lokalt. Tanken er langtfra ny. I mere end 100 år har socialpolitikken svinget mellem rettigheder og skøn, påpeger SDU-professor Jørn Henrik Petersen, der kalder det ”et uløseligt dilemma”.  

Socialpolitikken mellem skøn og rettighed

Socialpolitikken mellem skøn og rettighed

POLITIK OG VELFÆRD Frem og tilbage. I mere end 100 år er socialpolitikken i Danmark svinget mellem en skønsbaseret og en rettighedsbaseret tilgang. Regeringens frikommuneforsøg gør op med rettigheder og bevæger sig – igen – mod skønnet som det bærende princip.

National e-valuta kan igen give nationalbankerne magten over pengene

National e-valuta kan igen give nationalbankerne magten over pengene

ØKONOMI Den digitale omstilling af pengesystemet udfordrer centralbankerne på deres eksistensgrundlag. Kreditkort og mobiler erstatter kontanter, mens kryptovalutaer truer med at sætte statens pengestyring ud af kraft. Et digitalt modtræk er på vej fra centralbankerne, men det risikerer at ryste bankvæsenet i sin grundvold.

Tre slags valuta

Tre slags valuta

ØKONOMI Nationalbanken kan tage magten tilbage, hvis den udvikler en national e-valuta, som samtidig kan tag konkurrencen op med kryptovalutaer, der truer Nationalbankens valutamonopol.

Kinas nye digitale valuta er et geopolitisk powerplay

Kinas nye digitale valuta er et geopolitisk powerplay

ØKONOMI Uafhængighed er kodeordet bag Kinas nye nationale e-valuta. Xi Jinping og co. vil ikke længere finde sig i at blive finansielt forkrøblet af amerikanerne. En reaktion på denne digitale optrapning af den økonomiske stormagtskamp lader endnu vente på sig. 

Derfor vil priserne stige nu

Derfor vil priserne stige nu

ØKONOMI En kombination af økonomiske hjælpepakker og coronaforsinkelser i forsyningslinjerne får priser på råvarer til at ryge i vejret. Det kan betyde uforholdsmæssigt dyrere varer, fordi det er fristende for alle led i kæden at lægge ekstra stigninger ind, når der justeres på prisen.

Maria Schack Vindum anbefaler

Maria Schack Vindum anbefaler

KULTURANBEFALING Maria Schack Vindum anbefaler et galleri, der lader dig se København oppefra, og en podcast, der giver dig styr på både samfunds- og privatøkonomien.

Fremtidens arbejdsmarked har ikke kvinderne med

Fremtidens arbejdsmarked har ikke kvinderne med

DIGITAL OMSTILLING Det globale arbejdsmarked er midt i en stor omstilling, men kønsfordeling på det nye arbejdsmarked er ikke lige. Kvinder er underrepræsenteret i seks ud af otte af de mest efterspurgte og hurtigst voksende jobklynger.

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Det er fristende at vælge de enkle løsninger, når man skal genåbne arbejdspladsen: Spare huslejen helt. Kommandere alle på arbejde. Eller bestemme top-down, at det er slut med faste pladser. Men det bliver de ledere, der tør omfavne opgavens kompleksitet, som vinder i det lange løb.

Han skal gøre banken bæredygtig

Han skal gøre banken bæredygtig

LEDELSE Som ny direktør for PenSam Bank skal Michael Christensen demonstrere, at han kan demonstrere, at han kan drive en bank med afsæt i tre bundlinjer: den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

DIGITAL OMSTILLING Langt de fleste unicorns fi­ndes i USA, hvor især Silicon Valley huser unge virksomheder, der lynhurtigt er blevet giganter. Men også Kina er godt med.

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

DIGITAL OMSTILLING Europa halter håbløst efter USA og Kina, når det handler om at fostre de store teknologivirksomheder. Det skal der lavet om på, hvis vi vil være med til at sætte de globale IT-standarder for fremtidens samfund, mener Margrethe Vestager. Målet er dobbelt så mange europæiske unicorns inden 2030.

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

DIGITAL OMSTILLING En af de tendenser, som Covid-19 har accelereret, er den måde, forretningsmodellen og hele organiseringen af værdikæden i mange brancher brydes op – og nu sammensættes på nye måder.
Den engelske teknologi-analytiker Benedict Evans kalder det ”The Great Unbundling”.

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

DIGITAL OMSTILLING 95 procent af alle startups mislykkes, fordi der ikke er et marked for deres idé. Iværksættere kan blive fanget i en dødbringende forelskelse i deres egen tech og glemme det grundlæggende: kunderne. Israelske iværksættere kigger ud mod det globale marked og slår til, når interessen er der, skriver det danske innovationscenter i Tel Aviv.

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

LEDELSE Vi har en tendens til at være for optimistiske og ikke tænke de dårlige scenarier igennem. I ledelsesmæssig sammenhæng resulterer det ofte i forandringsprojekter, der går over tid og over budget, og som ikke lever op til succeskriterierne, skriver Christian Nyvang Qvick.

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

KULTURANBEFALING Sophie Hæstorp Andersen har fundet kunst i de lokale kvarterer i Københavns Nordvest, og så anbefaler hun en tegneserie for voksne til inspiration for alle unge kvinder.

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

POLITIK OG VELFÆRD Borgernes magt til at fremsætte forslag for Folketinget er i gang med at forandre det danske demokrati. Alene i årets første tre måneder har grupper af borgere stillet 160 nye forslag. Borgernes egne forslag sætter ofte en dagsorden, der påvirker senere lovgivning og løser problemer, som politikerne ikke havde øje for. Det viser Mandag Morgens gennemgang af de i alt 883 borgerforslag, der er stillet siden 2018.

Borgerforslag på samlebånd

Borgerforslag på samlebånd

POLITIK OG VELFÆRD Foreløbig har 24 af de 883 borgerforslag samlet de nødvendige 50.000 støtter for at blive behandlet i Folketinget. Kun to er vedtaget. Men mange forslag finder alligevel vej til lovmøllen i en eller anden form.

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

POLITIK OG VELFÆRD 8 ud af 24 borgerforslag med støtter nok til at blive taget op i Folketinget har store organisationer i ryggen. Det kan give en fordel, når det kommer til den politiske behandling på Christiansborg. Men er det rimeligt? Hovedstilleren bag ”Dansk klimalov nu” ser det som en skævvridning, der er svær at komme uden om.

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

POLITIK OG VELFÆRD Pernille Møller Jensen er hovedpersonen bag et af de borgerforslag, som er ført ud i livet. Hun oplevede på egen krop, hvordan systemet efter hendes barns død ikke tog højde for hendes tragedie. Her er historien om, hvordan en mor til en afdød 15-årig dreng tog affære og fik forbedret vilkårene for forældre, som mister deres børn alt for tidligt.

Venstre:   Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

Venstre: Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

POLITIK OG VELFÆRD Venstres Karen Ellemann, medlem af Folketingets Præsidium, lader sig ikke overbevise af den livlige aktivitet på hjemmesiden med borgerforslag. Forslagene er ikke en succes, men en forfejlet kritik af Folketinget og det repræsentative demokrati, mener hun. 

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

POLITIK OG VELFÆRD Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), stemte nej til at indføre borgerforslag. Han frygtede, at professionelle organisationer og ikke borgere ville drive forslagene frem. Sådan er det ikke gået. Nu opfatter han borgerforslagene som et supplement til demokratiet. 

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

DIGITAL OMSTILLING Udviklingen inden for ‘Industri 4.0’-teknologier som kunstig intelligens, big data, 3D-print, robotteknologi, Internet of Things, blockchain og bioteknologi går stærkt. Men der er behov for, at den hastige udvikling suppleres med et øget fokus på ulighed, fastslår ny FN-rapport.

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

POLITIK OG VELFÆRD Der bliver skrevet politisk historie i Aarhus på onsdag. Byrådet skal nytænke velfærden. Der skal mere fokus på værdi for den enkelte borger og samfundet og mindre på standardydelser og kontrol. Et opgør med 40 års velfærdsudvikling. Enig Magistrat står sammen om fælles anbefaling til byrådet om at sætte en ny kurs, der får konsekvenser for alle kommunens 350.000 borgere. 

Han skal få styr på skandaleramt akademi

Han skal få styr på skandaleramt akademi

LEDELSE De seneste år har budt på lovlig meget drama på Det Kongelige Danske Kunstakademi; senest med en historisk buste, der blev smidt i havnen. Udfordringerne er til at få øje på for akademiets nye rektor, Lars Bent Petersen.

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

DIGITAL OMSTILLING Blockchain-teknologien kan være et nyttigt redskab til at fremme en cirkulær økonomi, og til at undgå at store digitale platforme får magten over vores personlige data. Men indtil videre har teknologien mest været brugt til bitcoins, og dét har vist sig at være en miljømæssig katastrofe.

Pas på med at overdrive helterollen

Pas på med at overdrive helterollen

LEDELSE  Vi roser med rette hands on-ledere, der engagerer sig i konkret problemløsning under kriser. Men det kan have store omkostninger, hvis chefen konsekvent fjerner andres ejerskab med sin ”heroiske” ledelse, skriver Klaus Majgaard.

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

POLITIK OG VELFÆRD Flere små alternative medier har satset kraftigt på at dække coronamodstanden. Men det sikrer dem ikke nødvendigvis en plads i det alternative medielandskab i Danmark, der ifølge forskeren Eva Mayerhöffer er langt svagere end i Tyskland og Sverige.