Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Af Lars Thinggaard
CEO og formand i Milestone Systems

“Culture eats strategy for breakfast, operational excellence for lunch and everything else for dinner.”

Et citat, jeg faldt over på Google, og som mange af os formentlig kender – måske fordi det rammer noget essentielt i den måde, vi taler om kultur, udvikler og udlever den.

I en af mine tidligere klummer skrev jeg om, hvordan man som virksomhedsleder udstikker og fastholder en bestemt retning for sin virksomhed uden at gå på kompromis med en eksisterende virksomhedskultur, som man ønsker at bevare. 

Debatten om værdier og kultur er mere relevant end nogensinde i min virksomhed, i takt med at vores behov for nye medarbejdere vokser; vi er i gang med at indfri en ambition om blandt andet at øge vores udviklingskapacitet med 45 procent ved udgangen af 2019, og det stiller store krav til vores evne til at finde de rigtige mennesker på tværs af landegrænser.

Og vi er ikke ene om jagten på de bedste folk: Ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri mangler danske virksomheder ikke færre end 45.000 medarbejdere (2018). Et tal, der formentlig blot vil vokse de kommende år. 

Vi er mange om buddet, så det store spørgsmål er: Hvordan differentierer man sig selv – og sin virksomhedskultur – fra alle de andre, særligt når rekrutteringen også finder sted i andre lande, hvor krav og ønsker til en arbejdsplads ikke nødvendigvis er de samme som i Danmark?

For at finde svaret på dette har vi besluttet at kigge både indad og udad. Helt konkret ser vi nærmere på, hvad medarbejdere lægger vægt på, når de skal vælge ny arbejdsgiver, og samtidig har vi påbegyndt en større analyse og redefinition af vores interne kultur. For vi har indset, at hvis ikke vi ved, hvem vi selv er, hvordan skal vi så få potentielle medarbejdere til at vælge os frem for alle de andre?

Lad mig forklare lidt om vores tilgang, som muligvis ikke er unik, men som virker for os.

Ser andre det samme som os? 

Vi ved jo godt selv, hvorfor vi er en fed virksomhed at arbejde for, og hvorfor vores kolleger er vilde med vores virksomhedskultur. Den selvindsigt kan de fleste virksomheder formentlig nikke genkendende til. Men lur mig, om flertallet ved, hvad det præcist er, nye kolleger efterspørger, hvad de tænder på, og hvorfor de vælger en virksomhed frem for en anden.

Det var vi knap så sikre på, at vi vidste. Derfor søsatte vi sidste år et globalt employee value proposition-projekt, der skulle kaste lys over, hvad vores nuværende medarbejdere peger på som afgørende for deres valg af vores virksomhed, og hvad kandidater generelt lægger vægt på, når de skal vælge ny arbejdsgiver.

Formålet var at skabe en mere struktureret tilgang til rekruttering og fastholdelse af kandidater og optimere den måde, vi kommunikerer det, vi gerne vil have dem til at se: vores værdier, vores kultur, og hvorfor det at arbejde for os giver mening.

Derudover spurgte vi nuværende medarbejdere, hvordan de opfatter Milestone Systems som arbejdsgiver, og hvad de ser som vores styrker og svagheder.

Sidst men ikke mindst bad vi vores globale ledelsesteam om at konkretisere vores vision og mål, forklare, præcis hvilke kompetencer de mener vi har behov for, og hvilke medarbejderprofiler der passer bedst ind i virksomheden.

Analysearbejdet, der altså både bestod af input fra potentielle kandidater og input fra nuværende medarbejdere og ledere, gav os nogle klare ideer om, hvad kandidaterne efterspørger, herunder ”ledere, der understøtter medarbejderens faglige udvikling, et godt arbejdsmiljø og mulighederne for faglig uddannelse og udvikling”.

Blot et udpluk af al den uvurderlige data, vi fik fra undersøgelsen, som vi skal bruge de næste mange måneder på at analysere for bedre at forstå vores kommende medarbejdere og deres krav og ønsker.

Men én ting er at vide, hvad kandidater gerne vil have, og (heldigvis for os) at vide, at det rent faktisk er noget, vi kan tilbyde dem. En anden ting er at vide, hvem man selv er. For kulturen er bærende i forhold til evnen til at tiltrække – og fastholde – medarbejdere.

Ansæt efter kultur, træn for kompetencer

En undersøgelse blandt 55 virksomheder foretaget af Cubiks Netherlands for et par år siden viser, at ni ud af ti virksomheder havde afvist kandidater på grund af manglen på et såkaldt kulturelt match. I undersøgelsen defineres ”kulturelt match” som medarbejderens tilknytning eller ”connection” til virksomhedskulturen.

Undersøgelsen stiller i denne sammenhæng det relevante spørgsmål, hvorvidt virksomheder bør hire for culture and then train for skill. Det mener jeg, de bør. Og det er netop, hvad vi bestræber os på at gøre. Men for at vi kan hire for culture, skal vi forstå vores egen kultur endnu bedre. 

I Milestone Systems ved vi, at vi har en stærk kultur, og hvad der karakteriserer den, og vi tror på, at netop vores kultur kan være en større drivkraft for vores vækst og differentiere og styrke os i forhold til vores konkurrenter.

Vores innovative og entreprenante kultur er den samme som for 20 år siden, men som en nu (relativ) moden virksomhed med flere end 800 medarbejdere på globalt plan fordelt på 77 nationaliteter i 22 lande skal vi nu til at mestre kunsten at kunne skalere vores iværksætterånd og entreprenørskab.

Og det er faktisk ret sjovt!

Derfor begyndte vi sidste år et strategisk analysearbejde med vores eksisterende kultur for at forstå sammenhængen mellem vores værdier, vores adfærd og vores processer.

Baseret på interviews med ledere og medarbejdere definerede vi seks kulturelle dilemmaer og tilhørende guiding principles, som skal understøtte den adfærd, vi mener bedst passer til og understøtter vores kultur.

Et af dilemmaerne handler om, hvordan vi sikrer den bedst mulige faglige udvikling af vores medarbejdere, samtidig med at de daglige arbejdsopgaver varetages.

I vores guiding principle til dette dilemma beskriver vi blandt andet, hvordan vi bestræber os på at prioritere den løbende udvikling af vores medarbejdere, og at denne bør komme både medarbejderne og vores virksomhed til gode.

Og når balancegangen mellem udvikling og daglige opgaver bliver svær, forventes en konstruktiv feedback.

Et andet dilemma handler om balancegangen mellem individuel frihed og arbejdsprocesser.

I vores guiding principle til dette dilemma lyder det: ”Vi har behov for fælles processer, der understøtter informeret beslutningstagen, effektivt tvær-organisatorisk samarbejde og mere effektive arbejdsmetoder. De processer, vi arbejder under, må dog aldrig være på bekostning af kreativ frihed og åbenhed.” 

Flere dilemmaer er formuleret, og de dertilhørende guiding principles kommunikeres løbende ud i organisationen og debatteres ivrigt blandt medarbejderne. For vores kultur er noget, vi alle ejer, og noget, vi alle er med til at påvirke.

Det er vores opskrift på, hvordan vi bedst muligt fastholder det unikke, vi som virksomhed har, samtidig med at vi lærer at håndtere de udfordringer, der følger med, når man som virksomhed vokser.

Det, vi ved, og det, vi holder fast i, er, at det for os ikke nødvendigvis handler om at ansætte den bedste til at kode eller lave regnskab. Det handler om at finde de medarbejdere, som allerede bærer elementer af vores kultur i sig.

Resten skal nok komme.Lars Thinggaard

Tidligere adm. direktør i Milestone Systems, der laver software til videoovervågning. Han skriver i Mandag Morgen om investering og iværksætteri – og om at føre ledelsesteori ud i praksis.

LÆS MERE
Forrige artikel Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi Næste artikel Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik
 • Anmeld

  joseph purse

  Klichéen holder. Kultur æder alt andet

  Kun hvis man abonnerer på strategi makrotrenden strategic management. Hvis man er old school og tror på strategic planning eller helt new school og tror på open strategy er kultur noget man helt naturligt arbejder med.

  At kultur spiser strategi til morgenmad er noget en MacKenzie konsulent har bredt ud for at skabe længere engagementer hos virksomheder og er således en sølle måde at forsøge at tjene flere penge på.

 • Anmeld

  twinkali

  twinkal

  I really like the way you have shared such kind of article and I was wondering for this such a long time.
  http://freegiftcardgenrator.com ||
  http://onlinefreegiftcodesgenerator.com ||
  http://realgiftcardgenerator.com ||
  http://topvideodownloader.com ||

 • Anmeld

  papayapr · new product launch branding

  new product launch branding

  Café web-based social networking showcasing includes observing web based life notices of your eatery. It's especially critical for recently opened eateries picking up the underlying footing both on the web and disconnected. Checking online networking makes reference to about your café increments, what internet based life arrive at they create, you see the most compelling sources that notice your eatery name (a powerful flood blogger? an online nourishment magazine.The quantity of social notices and their internet based life reach is spoken to on an outline with the goal that you can rapidly distinguish spikes in volume of notices and web based life reach.
  visit website: https://www.papayapr.com.au/branding-design/

 • Anmeld

  justingatsz · justingatsz

  justingatsz

  There are different explanations behind the decision of the gadgets in light of the fact that the OS gives the client a chance to pick their very own degree of customization.
  https://community.cisco.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/898169

 • Anmeld

  pinoybaytvz · pinoybaytvz

  Pinoy Tambayan

  Due to its quality in youthful demos, Friends had the option to charge right around three fold the amount of for a business as Murder, She Wrote, despite the fact that the two arrangement had comparative all out watcher numbers during the seasons they were reporting in real time together.

 • Anmeld

  Totositesplay · Totositesplay

  Totositesplay

  , For example, Las Vegas, Nevada, or on betting travels through self-serve stands. They take wagers "direct front", which means the bettor must compensation the sportsbook before putting down the wager. Unlawful bookies, because of the idea of their business, can work anyplace however just require cash from losing bettors and don't require the bet cash in advance, making the plausibility of obligation to the bookie from the bettor. This makes various other criminal components, consequently promoting their lawlessness. https://anjun1.net/

 • Anmeld

  Link exchange name · Link exchange name

  https://link-exchange.name

  Steadfastness reward
  It is one thing to join in a stage and another to hold returning which is for the most part what makes site proprietors glad. As a methods for acknowledging players and compensating them, most site proprietors consistently do as such through the devotion remunerate extra projects. It generally about the quantity of levels a player has and the more take part by wagering or saving, the level increments.
  Access here: https://link-exchange.name

 • Anmeld

  Soccergamb · empresasdebizkaia.com

  empresasdebizkaia.com

  Envision you're at home on a Sunday evening, trusting that the major event will begin. You discover that the headliner for one of the groups has grabbed damage during the warm-up, so they won't play. You choose that the other group is currently prone to win, so you choose to wager on them. https://www.empresasdebizkaia.com/

 • Anmeld

  gadgetsSS123 · mobile

  mobile

  it is an online free motion picture gushing stage that has an immense gathering of value films and TV appears. Clients from over the world visit their site for stimulation as they have most loved motion pictures for all age individuals.
  http://techolla.com/

 • Anmeld

  SHAREit · SHAREit

  SHAREit

  You discover that the headliner for one of the groups has grabbed damage during the warm-up, so they won't play. https://shareits.xyz/

 • Anmeld

  kissprcomzz · kissprcomzz

  kissprcomzz

  Upgrading a site may include altering its substance, including content, adjusting HTML, and related coding to both increment its pertinence to explicit watchwords and to evacuate boundaries to the ordering exercises of pursuit engines.[citation needed] Promoting a site to expand the quantity of backlinks, or inbound connections, is another SEO strategy. By May 2015, versatile pursuit had outperformed work area search.

  https://kissprcom-web-site-design-seo.business.site/

 • Anmeld

  ntwortycm · networthey

  networthey


  This site has been built up as an educational apparatus for aviation experts. We will likely form a site containing helpful data for engineers occupied with the structure, testing and creation of aviation vehicles, equipment and programming.

  https://networthey.com

 • Anmeld

  apk · APK Tutorials

  apk

  This website is with complete information about APK Tutorials https://apkmoto.com/

 • Anmeld

  best perfume for women · best perfume for women

  best perfume for women

  Paris Hilton is one of the VIPs that have wandered into the scent making business. The Can for ladies by Paris Hilton is a fragrance that has been planned with a pinch of fruity notes and a mix of woodsy aroma. The fundamental fixings incorporate orange bloom, nectarine, cassis, wild orchid, golden, clementine blossom, and woods. https://trabeauli.com/best-perfumes-for-women/

 • Anmeld

  instyufc · buy real facebook followers

  buy real facebook followers

  Going past unprecedented, GetAllSMM likewise helps in bringing free facebook supporters to your profile or page. We will fill your locale with an Active base of genuine facebook individuals. Being REAL, these fans will connect with your ordinary posts, respond to them with likes, remark their perspectives on them, and offer them with your companions. Those offers will present to you a huge amount of free Facebook supporters at no expense.

  https://getallsmm.com/buy-facebook-followers/

 • Anmeld

  carefulmotherr · chicco keyfit 30 zip vs keyfit 30 magic

  carefulmotherr

  Chicco Keyfit 30 Zip Air and Keyfit 30 Zip accompany brisk expel seat cushion that is likewise machine launderable so It's anything but difficult to clean those two newborn child vehicle seats when They get filthy. They are additionally finished with Premium Zip-on Visor, Zip-off Canopy and Zip-around Boot. Speed on Visor is the capacity to expand the overhang for expanded inclusion, while Zip-off Canopy is the capacity to take the shade and seat cushion off for machine wash while Zip-around boot is the extra boot that effectively flash on and off that is likewise machine launderable. https://carefulmother.com/chicco-keyfit-30-zip-vs-keyfit-30-magic/

 • Anmeld

  rishi · Best blog

  Best app

  Thanks for sharing.I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and hopeful that you will write many more posts like this one.Great websites!
  https://shareits.xyz/download-shareit-pc/" rel="nofollow">https://shareits.xyz/download-shareit-pc/
  https://shareits.xyz/

 • Anmeld

  Apk · Apk

  Apk

  Hotstar Premium highlights the most recent American TV Shows and Movies. Premium membership is required after the one-month free preliminary. You can utilize your telephone information or WiFi to play recordings and stream media on Hotstar.

 • Anmeld

  skymrkt1 · blue world city islamabad

  blue world city islamabad

  The general public additionally incorporates extravagance offices like Spa clubs and freshwater pools. The Spa Clubs incorporate helpful schedules and de-stress medicines for the inhabitants. These not just add to the extravagance part of the network however give an incredible method to improve subjective and general health.

 • Anmeld

  skymrkt1 · blue world city islamabad

  blue world city islamabad

  The general public additionally incorporates extravagance offices like Spa clubs and freshwater pools. The Spa Clubs incorporate helpful schedules and de-stress medicines for the inhabitants. These not just add to the extravagance part of the network however give an incredible method to improve subjective and general health.
  https://skymarketing.com.pk/rawalpindi/blue-world-city/

 • Anmeld

  capitalcty capitalcty · capital smart city islamabad

  capital smart city islamabad

  Capital Smart City Islamabad (CSC) arranged close to Islamabad International Airport is an activity of Future Developments Holdings (Pvt) Limited (FDH), which is one of the main land designers and resource the board organization working in Pakistan to grow new cutting edge brilliant urban areas with a center not exclusively to give extravagance living yet in addition equivalent financial commitments. https://skymarketing.com.pk/islamabad/capital-smart-city/

 • Anmeld

  farmingsimulator · farmingsimulator

  farmingsimulator

  Each one of those ranchers who previously culminated the craft of developing and reaping wheat, canola, corn and numerous other yield plants would now be able to set out to deliver great oats and cotton! On the off chance that you would prefer not to represent considerable authority in horticulture alone
  https://farmingsimulator20.com/

 • Anmeld

  Florah Melda · JoLaw Assignment Writing Services urnalism Assignment Writing Services

  Law Assignment Writing Services

  Law Assignment Help Services has become popular in recent years since students are able to acquire their Business Law Assignment Help and Law Research Paper Services Online.
  https://www.meldaresearch.com/

 • Anmeld

  escortsservice · escortsservice

  escortsservice

  Can be designated for gigantic occasions parties, prestigious Escorts in kolkata forhuge administrations. Kindness flawless Kolkata Escorts are anticipating for you to take you to the most elevated level of delight. http://kolkataescorts.us/

 • Anmeld

  MovieHD12 · MovieHD12

  MovieHD12

  This component keeps your gadget opened at whatever point you are on a particular area. You can set the area effectively by its location or by physically setting it on the maps. When your telephone distinguished you are in your predetermined areas, your gadget won't require you any verification. This can be helpful particularly in the event that you set your predetermined area to your home or office. https://moviehdapk.me/

 • Anmeld

  SocialMedia · SocialMedia

  SocialMedia


  Watchword Research: If you need to create traffic through hunt, it's ideal to do catchphrase explore before you start composing. Along these lines, you can concentrate on watchwords for which a specific measure of search volume as of now exists – at the end of the day, compose toward themes (or discover catchphrase specialties!) that individuals are as of now scanning for data about.
  http://www.yeors.com/

 • Anmeld

  ufone internet packages Monthly · ufone internet packages Monthly

  ufone internet packages Monthly

  Internet Buckets at the best and most reasonable rates ever!. We will Ufone Internet Packages every day, week by week, month to month June July 2019 and Ufone call Packages subtleties accessible here. Check insight concerning web bundles 24 hours and 3g 4g bundles. Also, subtleties of ufone hourly web bundle are accessible here. Besides, ufone eid offer or ufone eid bundles check from here. Ufone is a Pakistani GSM cell specialist co-op. It was third versatile administrator to enter in Pakistan showcase. Pak Telecom Mobile Limited (PTML) or ufone began its administrations under the brand name Ufone in January 2001.

 • Anmeld

  americanlimoo · hire a limo

  hire a limo

  Locate a private vehicle ride to and from Chicago O'Hare International Airport (ORD), Chicago Midway International Airport (MDW), or around town in the Chicago territory. https://www.allamericanlimo.com/limo-service-near-me-limousine-service/ With a wide decision of dark vehicles, cars, town autos and SUVs, every client will get the highest caliber of client assistance gave by our expert, guaranteed private drivers.

 • Anmeld

  PSL 5 Schedule 2020 · PSL 5 Schedule 2020

  PSL 5 Schedule 2020

  There is a Full Schedule of PSL 5 matches. Six groups will take part in HBL PSL 5, Here is a Team-wise calendar 0f PSL 5.Still, you have an inquiry regarding the PSL 5 calendar timetable reach us. remark on your preferred Pakistan super alliance group. This is finished lates PSL Schedule with download choice. In any case, you have any inquiry drop in a remark. I will react as quickly as time permits.
  http://thepslt20.net

 • Anmeld

  SocialMedia · SocialMedia

  SocialMedia

  A guide is a more extended bit of substance that discloses in detail how to accomplish something. (Aides are regularly separated onto numerous pages, however it's a best practice to enable clients to see long substance as a solitary page in the event that they wish.) You can post a full guide on your site, or you can post a synopsis or passage, expecting guests to round out an enlistment structure to peruse the full guide. http://www.yeors.com/

 • Anmeld

  adharcardly · Aadhar Card Update

  Aadhar Card Update

  e-Aadhar is only the electronic adaptation of Aadhar card. The electronic rendition of your Aadhar is made online by UIDAI for simple and moment get to. The electronic duplicate is secret word secured and it is additionally carefully marked by the equipped authority of the UIDAI. All the data in your Aadhar will likewise be there on your e-Aadhar Card. In the present situation, everyone conveys a cell phone. So its a more intelligent decision to have e-Aadhar which comes helpful. It is anything but difficult to heft around with no dread of losing. The cardholder can download the e-Aadhar Card from the UIDAI website. More data on eAadhar can is given at eAadhar Information and Updates.

  https://aadhar-uidai.in/

 • Anmeld

  erobberzz · erobberzz

  erobberzz

  Bound administrations run since some other application (or the framework) has said that it needs to utilize the administration. This is essentially the administration giving an API to another procedure. The framework consequently knows there is a reliance between these https://www.erobber.in/2019/03/omegle-download.html procedures, so if process An is bound to an assistance in process B, it realizes that it needs to keep process B (and its administration) running for A. Further, in the event that procedure An is something the client thinks about, at that point it additionally knows to treat process B as something the client likewise thinks about.

 • Anmeld

  alicanerz · alicanerz

  alicanerz

  It's a perfect chance to arrange your ticket numbers with the result list. https://alicanertas.com/nagaland-state-lottery/ Congratulations to the people who have won gigantic around the start of today and better karma next time for the people who are up 'til now holding onto win enormous. Never lose trust.

 • Anmeld

  haidar ali · Interesting

  Nice

  An interesting discussion is worth comment. There's no doubt that that you need to write more about this topic, it might not be a taboo subject but generally people do not speak about these issues. To the next! Cheers!!
  https://biseresultsonline.com/pec-result-8th-class/

 • Anmeld

  azproducts

  azproducts azproducts

  Also, Applicants found that specific polymers creations can be utilized to give blocking decreasing layers when applied over the compostable polymer pieces having expanded adaptability, tear opposition, and cut obstruction. As utilized with regards to the current creation, blocking happens when polymer sythesis layers circuit or stay together.
  https://azproductguide.com/

 • Anmeld

  Techsolves

  Techsolves

  Apple ID encourages you to get to Apple's various administrations, for example, AppStore, Apple Music, FaceTime, iCloud, iMessage, iTunes and numerous other more. At whatever point you are approached to sign in to an alternate Apple Service, you can utilize a similar Apple ID of yours. You will be conceded to get to the administrations. You can likewise make your own record utilizing a similar Apple ID.
  https://www.tecksolving.com/login-itunes-icloud/

 • Anmeld

  producbabe

  producbabe

  Many changing tables come as table toppers that join to the highest point of a bureau. Changing table toppers that are not safely attached are perilous. Safety belts keep the topper set up. Utilizing wellbeing grapple equipment ties down the chest to the divider and shields it from falling over on your infant or youthful little child. Changing tables that crease are not as secure.
  https://babygearly.com/

 • Anmeld

  processlines · processlines

  processlines

  If you are Publix uses, accomplice or customer by then you ought to get to the Publix Passport self-organization section or Publix accomplice. Publix Passport Login help will with controlling you to pick up induction to your Publix.org account. Publix.org self-organization entrance sets up the store for your keeps an eye on the web. You should sign in to Publix association self-organization passage to see to what extent you have been worked, and how much pay you earned.
  https://www.publixoasis.net/

 • Anmeld

  saibaba · APPS for ios and android

  ban china apps

  This the best site for the Latest apks to download or to known the information about any apk.
  https://apkxtreme.com/acmarket-apk/
  https://apkxtreme.com/fmwhatsapp-apk/
  https://apkxtreme.com/teatv-apk/
  https://apkxtreme.com/morpheus-tv-apk/


Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

TV: Under overskriften “Virksomhederne og teknologiens demokratiske ansvar” interviewer Mandag Morgens tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, først bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og efterfølgende, Matthew Prince, CEO, Cloudflare.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Nyuddannede skal på efteruddannelse

Nyuddannede skal på efteruddannelse

POLITIK OG VELFÆRD Stærkt stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere får borgmestre og jobcentre til at tænke nyt. De tilbyder kurser i de jobfunktioner, som nyuddannede efter fem års uddannelse ikke har tilegnet sig. Og så efterlyser de bedre muligheder for at etablere praktikforløb i virksomheder.

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen kan kaste denne sommers nyuddannede akademikere ud i en sort sommer med høj ledighed og holde dem i mørket mange år frem. Fagforeningerne er klar med en lang ønskeseddel til regeringen for at holde hånden under nyuddannede ledige.

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

POLITIK OG VELFÆRD Særligt universiteter skal hjælpe studerende med at bygge bro fra uddannelse til job. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og bebuder forslag om etablering af nyt partnerskab mellem unge, universiteter og virksomheder efter sommerferien. Kommuner og jobcentre håber på invitation til at deltage i partnerskabet.

Revisorer har også følelser

Revisorer har også følelser

LEDELSE Hvis der er noget sted, hvor facaderne altid har været oppe, er det hos Deloitte. Det har været: på med uniformen, hav travlt, hast videre. Ingen tid til dyb snak. Efter mere end tyve år i revisionsforretningen fik partner Henrik Wellejus nok. Revisionsforretningen skal være bedre til at tale om følelser, og der skal sættes mere pris på værdiskabelse frem for timer.

Set, læst og hørt: Anja Philip

Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

ØKONOMI Coronakrisen er også en økonomisk krise og en idékrise. På ingen tid er gamle dogmer styrtet i grunden, og for første gang i årtier har etik trumfet økonomi som det vigtigste politiske pejlemærke. Er det et farvel til den udskældte konkurrencestat?

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Efter syv ugers dvale i skyggen af coronakrisen viser nye tal, at den grønne dagsorden igen er tilbage på fuld styrke. Specielt klimahandlingsplaner og pres fra Klimaråd og støttepartier fylder i omtalen postcorona.

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

POLITIK Fremtiden vil sandsynligvis byde på nye kriser, der rammer endnu voldsommere end corona. Og med den brusende digitale informationsstrøm bliver det stadigt sværere for politikere at reagere rationelt. Der er derfor brug for en grundlæggende afklaring af, hvordan vi træffer krisebeslutninger, skriver adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

ICDK: Kina, kul og klima

ICDK: Kina, kul og klima

GRØN OMSTILLING Kina skal knække kurven for CO2 udledning inden 2030, men omstillingen er en udfordring i et land, hvor kul ikke kun er det vigtigste brændstof i økonomien, men også udgør en hjørnesten i beskæftigelsen. Hvis det skal lykkes, er der ikke kun brug for teknisk udvikling, men også forskning og innovation i forhold til de sociale konsekvenser af den grønne omstilling.