Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Af Lars Thinggaard
CEO og formand i Milestone Systems

“Culture eats strategy for breakfast, operational excellence for lunch and everything else for dinner.”

Et citat, jeg faldt over på Google, og som mange af os formentlig kender – måske fordi det rammer noget essentielt i den måde, vi taler om kultur, udvikler og udlever den.

I en af mine tidligere klummer skrev jeg om, hvordan man som virksomhedsleder udstikker og fastholder en bestemt retning for sin virksomhed uden at gå på kompromis med en eksisterende virksomhedskultur, som man ønsker at bevare. 

Debatten om værdier og kultur er mere relevant end nogensinde i min virksomhed, i takt med at vores behov for nye medarbejdere vokser; vi er i gang med at indfri en ambition om blandt andet at øge vores udviklingskapacitet med 45 procent ved udgangen af 2019, og det stiller store krav til vores evne til at finde de rigtige mennesker på tværs af landegrænser.

Og vi er ikke ene om jagten på de bedste folk: Ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri mangler danske virksomheder ikke færre end 45.000 medarbejdere (2018). Et tal, der formentlig blot vil vokse de kommende år. 

Vi er mange om buddet, så det store spørgsmål er: Hvordan differentierer man sig selv – og sin virksomhedskultur – fra alle de andre, særligt når rekrutteringen også finder sted i andre lande, hvor krav og ønsker til en arbejdsplads ikke nødvendigvis er de samme som i Danmark?

For at finde svaret på dette har vi besluttet at kigge både indad og udad. Helt konkret ser vi nærmere på, hvad medarbejdere lægger vægt på, når de skal vælge ny arbejdsgiver, og samtidig har vi påbegyndt en større analyse og redefinition af vores interne kultur. For vi har indset, at hvis ikke vi ved, hvem vi selv er, hvordan skal vi så få potentielle medarbejdere til at vælge os frem for alle de andre?

Lad mig forklare lidt om vores tilgang, som muligvis ikke er unik, men som virker for os.

Ser andre det samme som os? 

Vi ved jo godt selv, hvorfor vi er en fed virksomhed at arbejde for, og hvorfor vores kolleger er vilde med vores virksomhedskultur. Den selvindsigt kan de fleste virksomheder formentlig nikke genkendende til. Men lur mig, om flertallet ved, hvad det præcist er, nye kolleger efterspørger, hvad de tænder på, og hvorfor de vælger en virksomhed frem for en anden.

Det var vi knap så sikre på, at vi vidste. Derfor søsatte vi sidste år et globalt employee value proposition-projekt, der skulle kaste lys over, hvad vores nuværende medarbejdere peger på som afgørende for deres valg af vores virksomhed, og hvad kandidater generelt lægger vægt på, når de skal vælge ny arbejdsgiver.

Formålet var at skabe en mere struktureret tilgang til rekruttering og fastholdelse af kandidater og optimere den måde, vi kommunikerer det, vi gerne vil have dem til at se: vores værdier, vores kultur, og hvorfor det at arbejde for os giver mening.

Derudover spurgte vi nuværende medarbejdere, hvordan de opfatter Milestone Systems som arbejdsgiver, og hvad de ser som vores styrker og svagheder.

Sidst men ikke mindst bad vi vores globale ledelsesteam om at konkretisere vores vision og mål, forklare, præcis hvilke kompetencer de mener vi har behov for, og hvilke medarbejderprofiler der passer bedst ind i virksomheden.

Analysearbejdet, der altså både bestod af input fra potentielle kandidater og input fra nuværende medarbejdere og ledere, gav os nogle klare ideer om, hvad kandidaterne efterspørger, herunder ”ledere, der understøtter medarbejderens faglige udvikling, et godt arbejdsmiljø og mulighederne for faglig uddannelse og udvikling”.

Blot et udpluk af al den uvurderlige data, vi fik fra undersøgelsen, som vi skal bruge de næste mange måneder på at analysere for bedre at forstå vores kommende medarbejdere og deres krav og ønsker.

Men én ting er at vide, hvad kandidater gerne vil have, og (heldigvis for os) at vide, at det rent faktisk er noget, vi kan tilbyde dem. En anden ting er at vide, hvem man selv er. For kulturen er bærende i forhold til evnen til at tiltrække – og fastholde – medarbejdere.

Ansæt efter kultur, træn for kompetencer

En undersøgelse blandt 55 virksomheder foretaget af Cubiks Netherlands for et par år siden viser, at ni ud af ti virksomheder havde afvist kandidater på grund af manglen på et såkaldt kulturelt match. I undersøgelsen defineres ”kulturelt match” som medarbejderens tilknytning eller ”connection” til virksomhedskulturen.

Undersøgelsen stiller i denne sammenhæng det relevante spørgsmål, hvorvidt virksomheder bør hire for culture and then train for skill. Det mener jeg, de bør. Og det er netop, hvad vi bestræber os på at gøre. Men for at vi kan hire for culture, skal vi forstå vores egen kultur endnu bedre. 

I Milestone Systems ved vi, at vi har en stærk kultur, og hvad der karakteriserer den, og vi tror på, at netop vores kultur kan være en større drivkraft for vores vækst og differentiere og styrke os i forhold til vores konkurrenter.

Vores innovative og entreprenante kultur er den samme som for 20 år siden, men som en nu (relativ) moden virksomhed med flere end 800 medarbejdere på globalt plan fordelt på 77 nationaliteter i 22 lande skal vi nu til at mestre kunsten at kunne skalere vores iværksætterånd og entreprenørskab.

Og det er faktisk ret sjovt!

Derfor begyndte vi sidste år et strategisk analysearbejde med vores eksisterende kultur for at forstå sammenhængen mellem vores værdier, vores adfærd og vores processer.

Baseret på interviews med ledere og medarbejdere definerede vi seks kulturelle dilemmaer og tilhørende guiding principles, som skal understøtte den adfærd, vi mener bedst passer til og understøtter vores kultur.

Et af dilemmaerne handler om, hvordan vi sikrer den bedst mulige faglige udvikling af vores medarbejdere, samtidig med at de daglige arbejdsopgaver varetages.

I vores guiding principle til dette dilemma beskriver vi blandt andet, hvordan vi bestræber os på at prioritere den løbende udvikling af vores medarbejdere, og at denne bør komme både medarbejderne og vores virksomhed til gode.

Og når balancegangen mellem udvikling og daglige opgaver bliver svær, forventes en konstruktiv feedback.

Et andet dilemma handler om balancegangen mellem individuel frihed og arbejdsprocesser.

I vores guiding principle til dette dilemma lyder det: ”Vi har behov for fælles processer, der understøtter informeret beslutningstagen, effektivt tvær-organisatorisk samarbejde og mere effektive arbejdsmetoder. De processer, vi arbejder under, må dog aldrig være på bekostning af kreativ frihed og åbenhed.” 

Flere dilemmaer er formuleret, og de dertilhørende guiding principles kommunikeres løbende ud i organisationen og debatteres ivrigt blandt medarbejderne. For vores kultur er noget, vi alle ejer, og noget, vi alle er med til at påvirke.

Det er vores opskrift på, hvordan vi bedst muligt fastholder det unikke, vi som virksomhed har, samtidig med at vi lærer at håndtere de udfordringer, der følger med, når man som virksomhed vokser.

Det, vi ved, og det, vi holder fast i, er, at det for os ikke nødvendigvis handler om at ansætte den bedste til at kode eller lave regnskab. Det handler om at finde de medarbejdere, som allerede bærer elementer af vores kultur i sig.

Resten skal nok komme.Lars Thinggaard

Formand og adm. direktør i Milestone Systems, der laver software til videoovervågning. Han skriver i Mandag Morgen om investering og iværksætteri – og om at føre ledelsesteori ud i praksis.

LÆS MERE
Forrige artikel Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi Næste artikel Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik
 • Anmeld

  joseph purse

  Klichéen holder. Kultur æder alt andet

  Kun hvis man abonnerer på strategi makrotrenden strategic management. Hvis man er old school og tror på strategic planning eller helt new school og tror på open strategy er kultur noget man helt naturligt arbejder med.

  At kultur spiser strategi til morgenmad er noget en MacKenzie konsulent har bredt ud for at skabe længere engagementer hos virksomheder og er således en sølle måde at forsøge at tjene flere penge på.

 • Anmeld

  twinkali

  twinkal

  I really like the way you have shared such kind of article and I was wondering for this such a long time.
  http://freegiftcardgenrator.com ||
  http://onlinefreegiftcodesgenerator.com ||
  http://realgiftcardgenerator.com ||
  http://topvideodownloader.com ||

 • Anmeld

  papayapr · new product launch branding

  new product launch branding

  Café web-based social networking showcasing includes observing web based life notices of your eatery. It's especially critical for recently opened eateries picking up the underlying footing both on the web and disconnected. Checking online networking makes reference to about your café increments, what internet based life arrive at they create, you see the most compelling sources that notice your eatery name (a powerful flood blogger? an online nourishment magazine.The quantity of social notices and their internet based life reach is spoken to on an outline with the goal that you can rapidly distinguish spikes in volume of notices and web based life reach.
  visit website: https://www.papayapr.com.au/branding-design/

 • Anmeld

  justingatsz · justingatsz

  justingatsz

  There are different explanations behind the decision of the gadgets in light of the fact that the OS gives the client a chance to pick their very own degree of customization.
  https://community.cisco.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/898169

 • Anmeld

  pinoybaytvz · pinoybaytvz

  Pinoy Tambayan

  Due to its quality in youthful demos, Friends had the option to charge right around three fold the amount of for a business as Murder, She Wrote, despite the fact that the two arrangement had comparative all out watcher numbers during the seasons they were reporting in real time together.

 • Anmeld

  Totositesplay · Totositesplay

  Totositesplay

  , For example, Las Vegas, Nevada, or on betting travels through self-serve stands. They take wagers "direct front", which means the bettor must compensation the sportsbook before putting down the wager. Unlawful bookies, because of the idea of their business, can work anyplace however just require cash from losing bettors and don't require the bet cash in advance, making the plausibility of obligation to the bookie from the bettor. This makes various other criminal components, consequently promoting their lawlessness. https://anjun1.net/

 • Anmeld

  Link exchange name · Link exchange name

  https://link-exchange.name

  Steadfastness reward
  It is one thing to join in a stage and another to hold returning which is for the most part what makes site proprietors glad. As a methods for acknowledging players and compensating them, most site proprietors consistently do as such through the devotion remunerate extra projects. It generally about the quantity of levels a player has and the more take part by wagering or saving, the level increments.
  Access here: https://link-exchange.name

 • Anmeld

  Soccergamb · empresasdebizkaia.com

  empresasdebizkaia.com

  Envision you're at home on a Sunday evening, trusting that the major event will begin. You discover that the headliner for one of the groups has grabbed damage during the warm-up, so they won't play. You choose that the other group is currently prone to win, so you choose to wager on them. https://www.empresasdebizkaia.com/

 • Anmeld

  gadgetsSS123 · mobile

  mobile

  it is an online free motion picture gushing stage that has an immense gathering of value films and TV appears. Clients from over the world visit their site for stimulation as they have most loved motion pictures for all age individuals.
  http://techolla.com/

 • Anmeld

  SHAREit · SHAREit

  SHAREit

  You discover that the headliner for one of the groups has grabbed damage during the warm-up, so they won't play. https://shareits.xyz/

 • Anmeld

  kissprcomzz · kissprcomzz

  kissprcomzz

  Upgrading a site may include altering its substance, including content, adjusting HTML, and related coding to both increment its pertinence to explicit watchwords and to evacuate boundaries to the ordering exercises of pursuit engines.[citation needed] Promoting a site to expand the quantity of backlinks, or inbound connections, is another SEO strategy. By May 2015, versatile pursuit had outperformed work area search.

  https://kissprcom-web-site-design-seo.business.site/

 • Anmeld

  ntwortycm · networthey

  networthey


  This site has been built up as an educational apparatus for aviation experts. We will likely form a site containing helpful data for engineers occupied with the structure, testing and creation of aviation vehicles, equipment and programming.

  https://networthey.com

 • Anmeld

  apk · APK Tutorials

  apk

  This website is with complete information about APK Tutorials https://apkmoto.com/

 • Anmeld

  best perfume for women · best perfume for women

  best perfume for women

  Paris Hilton is one of the VIPs that have wandered into the scent making business. The Can for ladies by Paris Hilton is a fragrance that has been planned with a pinch of fruity notes and a mix of woodsy aroma. The fundamental fixings incorporate orange bloom, nectarine, cassis, wild orchid, golden, clementine blossom, and woods. https://trabeauli.com/best-perfumes-for-women/

 • Anmeld

  instyufc · buy real facebook followers

  buy real facebook followers

  Going past unprecedented, GetAllSMM likewise helps in bringing free facebook supporters to your profile or page. We will fill your locale with an Active base of genuine facebook individuals. Being REAL, these fans will connect with your ordinary posts, respond to them with likes, remark their perspectives on them, and offer them with your companions. Those offers will present to you a huge amount of free Facebook supporters at no expense.

  https://getallsmm.com/buy-facebook-followers/

 • Anmeld

  carefulmotherr · chicco keyfit 30 zip vs keyfit 30 magic

  carefulmotherr

  Chicco Keyfit 30 Zip Air and Keyfit 30 Zip accompany brisk expel seat cushion that is likewise machine launderable so It's anything but difficult to clean those two newborn child vehicle seats when They get filthy. They are additionally finished with Premium Zip-on Visor, Zip-off Canopy and Zip-around Boot. Speed on Visor is the capacity to expand the overhang for expanded inclusion, while Zip-off Canopy is the capacity to take the shade and seat cushion off for machine wash while Zip-around boot is the extra boot that effectively flash on and off that is likewise machine launderable. https://carefulmother.com/chicco-keyfit-30-zip-vs-keyfit-30-magic/

 • Anmeld

  rishi · Best blog

  Best app

  Thanks for sharing.I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and hopeful that you will write many more posts like this one.Great websites!
  https://shareits.xyz/download-shareit-pc/" rel="nofollow">https://shareits.xyz/download-shareit-pc/
  https://shareits.xyz/

 • Anmeld

  Apk · Apk

  Apk

  Hotstar Premium highlights the most recent American TV Shows and Movies. Premium membership is required after the one-month free preliminary. You can utilize your telephone information or WiFi to play recordings and stream media on Hotstar.

 • Anmeld

  skymrkt1 · blue world city islamabad

  blue world city islamabad

  The general public additionally incorporates extravagance offices like Spa clubs and freshwater pools. The Spa Clubs incorporate helpful schedules and de-stress medicines for the inhabitants. These not just add to the extravagance part of the network however give an incredible method to improve subjective and general health.

 • Anmeld

  skymrkt1 · blue world city islamabad

  blue world city islamabad

  The general public additionally incorporates extravagance offices like Spa clubs and freshwater pools. The Spa Clubs incorporate helpful schedules and de-stress medicines for the inhabitants. These not just add to the extravagance part of the network however give an incredible method to improve subjective and general health.
  https://skymarketing.com.pk/rawalpindi/blue-world-city/

 • Anmeld

  capitalcty capitalcty · capital smart city islamabad

  capital smart city islamabad

  Capital Smart City Islamabad (CSC) arranged close to Islamabad International Airport is an activity of Future Developments Holdings (Pvt) Limited (FDH), which is one of the main land designers and resource the board organization working in Pakistan to grow new cutting edge brilliant urban areas with a center not exclusively to give extravagance living yet in addition equivalent financial commitments. https://skymarketing.com.pk/islamabad/capital-smart-city/

 • Anmeld

  farmingsimulator · farmingsimulator

  farmingsimulator

  Each one of those ranchers who previously culminated the craft of developing and reaping wheat, canola, corn and numerous other yield plants would now be able to set out to deliver great oats and cotton! On the off chance that you would prefer not to represent considerable authority in horticulture alone
  https://farmingsimulator20.com/

 • Anmeld

  Florah Melda · JoLaw Assignment Writing Services urnalism Assignment Writing Services

  Law Assignment Writing Services

  Law Assignment Help Services has become popular in recent years since students are able to acquire their Business Law Assignment Help and Law Research Paper Services Online.
  https://www.meldaresearch.com/

 • Anmeld

  escortsservice · escortsservice

  escortsservice

  Can be designated for gigantic occasions parties, prestigious Escorts in kolkata forhuge administrations. Kindness flawless Kolkata Escorts are anticipating for you to take you to the most elevated level of delight. http://kolkataescorts.us/

 • Anmeld

  MovieHD12 · MovieHD12

  MovieHD12

  This component keeps your gadget opened at whatever point you are on a particular area. You can set the area effectively by its location or by physically setting it on the maps. When your telephone distinguished you are in your predetermined areas, your gadget won't require you any verification. This can be helpful particularly in the event that you set your predetermined area to your home or office. https://moviehdapk.me/

 • Anmeld

  SocialMedia · SocialMedia

  SocialMedia


  Watchword Research: If you need to create traffic through hunt, it's ideal to do catchphrase explore before you start composing. Along these lines, you can concentrate on watchwords for which a specific measure of search volume as of now exists – at the end of the day, compose toward themes (or discover catchphrase specialties!) that individuals are as of now scanning for data about.
  http://www.yeors.com/

 • Anmeld

  ufone internet packages Monthly · ufone internet packages Monthly

  ufone internet packages Monthly

  Internet Buckets at the best and most reasonable rates ever!. We will Ufone Internet Packages every day, week by week, month to month June July 2019 and Ufone call Packages subtleties accessible here. Check insight concerning web bundles 24 hours and 3g 4g bundles. Also, subtleties of ufone hourly web bundle are accessible here. Besides, ufone eid offer or ufone eid bundles check from here. Ufone is a Pakistani GSM cell specialist co-op. It was third versatile administrator to enter in Pakistan showcase. Pak Telecom Mobile Limited (PTML) or ufone began its administrations under the brand name Ufone in January 2001.

 • Anmeld

  americanlimoo · hire a limo

  hire a limo

  Locate a private vehicle ride to and from Chicago O'Hare International Airport (ORD), Chicago Midway International Airport (MDW), or around town in the Chicago territory. https://www.allamericanlimo.com/limo-service-near-me-limousine-service/ With a wide decision of dark vehicles, cars, town autos and SUVs, every client will get the highest caliber of client assistance gave by our expert, guaranteed private drivers.

 • Anmeld

  PSL 5 Schedule 2020 · PSL 5 Schedule 2020

  PSL 5 Schedule 2020

  There is a Full Schedule of PSL 5 matches. Six groups will take part in HBL PSL 5, Here is a Team-wise calendar 0f PSL 5.Still, you have an inquiry regarding the PSL 5 calendar timetable reach us. remark on your preferred Pakistan super alliance group. This is finished lates PSL Schedule with download choice. In any case, you have any inquiry drop in a remark. I will react as quickly as time permits.
  http://thepslt20.net

 • Anmeld

  SocialMedia · SocialMedia

  SocialMedia

  A guide is a more extended bit of substance that discloses in detail how to accomplish something. (Aides are regularly separated onto numerous pages, however it's a best practice to enable clients to see long substance as a solitary page in the event that they wish.) You can post a full guide on your site, or you can post a synopsis or passage, expecting guests to round out an enlistment structure to peruse the full guide. http://www.yeors.com/

 • Anmeld

  adharcardly · Aadhar Card Update

  Aadhar Card Update

  e-Aadhar is only the electronic adaptation of Aadhar card. The electronic rendition of your Aadhar is made online by UIDAI for simple and moment get to. The electronic duplicate is secret word secured and it is additionally carefully marked by the equipped authority of the UIDAI. All the data in your Aadhar will likewise be there on your e-Aadhar Card. In the present situation, everyone conveys a cell phone. So its a more intelligent decision to have e-Aadhar which comes helpful. It is anything but difficult to heft around with no dread of losing. The cardholder can download the e-Aadhar Card from the UIDAI website. More data on eAadhar can is given at eAadhar Information and Updates.

  https://aadhar-uidai.in/


Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

INTERVIEW: En ændret økonomi, begrænsede ressourcer og voksende krav om global omfordeling vil i de kommende årtier lægge en dæmper på de rige landes økonomiske vækstmuligheder. Det skal politikerne forberede deres befolkninger på, ellers underminerer vi tilliden til det politiske system, advarer tidligere departementschef Jørgen Ørstrøm Møller. Samfundets næste fase kræver en helt ny social kontrakt.

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Katrine Lester har set Det Kongelige Teaters uhyggelige opsætning af ’Riget’, lyttet til indsigtsfuld podcast fra Altinget Sundhed og læst en voldsom og velskrevet roman om Det Arabiske Forår.

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

Selvom det globale system for kvotehandel ligger helt stille hos FN, så er handlen med kvoter i vækst på andre markeder. Flere stater har ligesom EU oprettet sine egne klimakvoter, og udbydere af klimaprojekter nyder godt af den stigende efterspørgsel på CO2-aflad på et privat marked helt uden regulering.

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Klimakvoterne skulle begrænse landenes udledning af CO2, men systemet skævvrides af det, eksperterne kalder “perverse økonomiske incitamenter”. Her er de to FN-modeller, der fik selv de største kvoteoptimister til at gå nedtrykte hjem fra COP25.

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Både det gamle CO2-kvotemarked under FN og forhandlingerne om det nye system er brudt sammen. Hverken FN's eller EU's kvoter nyder stor tillid i regeringens støttepartier, og dermed er køb og salg af klimakvoter reelt ude af dansk politik. I hvert fald indtil skoen begynder at trykke.

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Unit 8200 under det israelske militær har gjort Israel til en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger. Danske virksomheder kan med fordel lade danske it-ansvarlige træne i Israel, skriver Innovation Center Denmark.

Nu lurer frygten for klimapopulisme

Nu lurer frygten for klimapopulisme

KOMMENTAR: Målsætningen om at reducere udledningerne med 70 procent vil kræve enorme beløb og drastiske tiltag. Hvornår siger politikerne sandheden om den danske klimaplan?

Borgerne skal være politiske sparringspartnere på niveau med embedsmænd og lobbyister

Borgerne skal være politiske sparringspartnere på niveau med embedsmænd og lobbyister

KOMMENTAR: Borgerdeltagelse har i mange år handlet om at give borgere mulighed for at råbe op, fremsætte krav og stille forslag. Fremtidens borgerdeltagelse kan blive et langt tættere samarbejde mellem borgere og politikere om at finde kloge løsninger på vigtige samfundsudfordringer. Politikerne efterspørger det selv, men det kræver udvikling af nye institutionelle design, både lokalt, regionalt og nationalt.

Kina vinder Afrika med hård valuta og blød kultur

Kina vinder Afrika med hård valuta og blød kultur

Engang var det briterne, der koloniserede Kenya. Nu, knap 60 år efter selvstændigheden, har Kina travlt med at rykke ind – og de gør det med en type produkter og med en strategisk beslutsomhed, som vestlige lande har svært ved at matche. Peter Hesseldahl har fulgt en gruppe kinesiske investorer og ngo’ers færden i det østafrikanske land.

Vi er i et våbenkapløb om at hacke mennesker

Vi er i et våbenkapløb om at hacke mennesker

TECHTENDENSER: ”Man behøver ikke at sende soldater ind for at erobre et land. Man behøver ikke tanks og våben for at kontrollere det, hvis man har alle data om indbyggerne i et land,” sagde den israelske historieprofessor og forfatter Yuval Noah Harari til en propfyldt sal ved Davos-mødet.

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Davos-manden skal på pension – nu må værdikrigeren tage over

Davos-manden skal på pension – nu må værdikrigeren tage over

Værdikrigeren skal lede opgøret med den kapitalisme, der har skabt vores velstand, men som nu skal fornys for ikke at ødelægge sit eget værk. Det sker med opbakning fra World Economic Forum, som indleder opgøret i denne uge og markerer starten på værdiernes årti.

Investeringer i danske robotter tager fart

Investeringer i danske robotter tager fart

NY VIDEN: Fra 2017 til 2018 steg den samlede mængde af investeringer i den danske robotklynge med mere end to milliarder kroner – eller cirka 70 procent.

Du er en del af helheden – så tag ansvar for den

Du er en del af helheden – så tag ansvar for den

KOMMENTAR: Klimaforandringerne har gjort det åbenlyst, at vi ikke kan melde os ud af helheden. Men det er præcist, hvad vi gradvist har gjort på mange områder ud fra en fag-, kasse- og silotænkning, som vi gennem århundreder er blevet opdraget til at praktisere.

Set, læst og hørt: Jesper Nygård

Set, læst og hørt: Jesper Nygård

Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, har ladet sig inspirere af både klassisk musik, politiske erindringer, fodbold og videnskabelige teorier.

Byråd gentænker lokaldemokratiet

Byråd gentænker lokaldemokratiet

Landets borgmestre lytter ikke bare til borgerne – de inddrager dem direkte i de politiske beslutninger. Ny undersøgelse viser, at flere og flere kommuner eksperimenterer med at lukke borgerne helt ind i det politiske maskinrum. ”Modigt”, siger professoren bag undersøgelsen, Ulrik Kjær fra SDU.

Borgerforslag uden effekt

Borgerforslag uden effekt

I tre ud af ti kommuner kan borgerne stille forslag til nye, lokale tiltag, hvis de kan samle underskrifter nok. Men når forslagene når frem til byrådssalen, stemmer politikerne dem bare oftest ned. ”Det skaber frustration hos borgerne og kan vaccinere dem mod at ville deltage en anden gang,” siger Jacob Torfing, professor ved Roskilde Universitet.

1.400 borgere giver Gentoftes politikere gode ideer

1.400 borgere giver Gentoftes politikere gode ideer

Den konservative højborg, Gentofte, har på få år oprettet 34 særlige udvalg, hvor borgere sammen med politikere har fundet nye og kreative løsninger på nogle af samfundets største udfordringer. Nu breder modellen sig til regioner og måske Folketinget og flere EU-lande.

Borgere får magt over kommunens skattekroner

Borgere får magt over kommunens skattekroner

Borgmestre og byråd lader i flere og flere kommuner borgerne disponere over en lille del af kommunernes budgetter. Det er et opgør med den traditionelle arbejdsdeling mellem borgere og lokalpolitikere, siger ekspert.

Højden til loftet og længden til døren

Højden til loftet og længden til døren

KOMMENTAR: Der er blevet iltfattigt i folketingsgrupperne med den meget stramme styring af den eksterne kommunikation, der er lagt ned over alle partierne i dag.

Danmark har vist, at det kan skabe forandringer i EU

Danmark har vist, at det kan skabe forandringer i EU

Selv om Danmark har forbehold, er det et vigtigt land i EU, fastslår den britiske politolog Mark Leonard, direktør i tænketanken ECFR, der nu styrker sin tilstedeværelse i København. Ifølge Leonard vil magten i EU i fremtiden ligge hos regeringer, der kan skabe alliancer med andre EU-lande og med EU’s institutioner i Bruxelles.

Fremtiden bliver i 'real time'

Fremtiden bliver i 'real time'

TECHTENDENSER: En stensikker prognose for fremtiden er, at vi kommer til at leve tættere på 'real time'. De informationer, vi bruger, vil blive indsamlet, analyseret og præsenteret stort set øjeblikkeligt. Det vil gøre vores forståelse af verden mere præcis – men det vil også gøre økonomien og samfundet mere omskifteligt og uforudsigeligt.  

Sådan undgår du, at din feedback bliver til feedbank

Sådan undgår du, at din feedback bliver til feedbank

KOMMENTAR: Selv de mest velkendte feedbackmodeller kan få dig til at fremstå som en djævel i forklædning. Og den feedback, du giver som leder, kan få den mest proaktive og udviklingsorienterede medarbejder til at blive defensiv eller gå i opposition.

Danske virksomheders optimisme er den laveste i fem år

Danske virksomheders optimisme er den laveste i fem år

NY VIDEN: Danske virksomheders optimisme omkring omsætning og jobvækst i det kommende år er den laveste siden 2015. Især virksomheder, der udelukkende afsætter til det danske marked, er betydeligt mindre optimistiske. 

Økonomer skal bruge ingeniørviden for at skrue grøn regnemodel sammen

Økonomer skal bruge ingeniørviden for at skrue grøn regnemodel sammen

Med den nye klimalov skal der træffes store beslutninger meget hurtigt for at accelerere den grønne omstilling. En ny grøn regnemodel skal styrke beslutningsgrundlaget for de fremtidige klimapolitikker. Og det betyder, at økonomerne skal helt tæt på energiforsyningens og klimaets virkelighed.

Set, læst og hørt: Tomas Therkildsen

Set, læst og hørt: Tomas Therkildsen

Tomas Therkildsen har hørt dansk stjerneviolinist, er blevet rørt af Herbert Pundik-podcast og har fået et stærkt indblik i den amerikanske masseovervågning fra Edward Snowdens selvbiografi.

Personligt netværk er hovedvejen ind i danske bestyrelser

Personligt netværk er hovedvejen ind i danske bestyrelser

Kun fire procent af bestyrelsesposterne i de danske SMV’er besættes ved åbne opslag, viser ny undersøgelse. Selvom det er fristende at udpege en, man i forvejen kender og har tillid til, så er det på tide med et kulturskifte i dansk erhvervsliv, siger bestyrelsesfolk. Trods årelang kritik af old boys-netværk, fortæller seks ud af ti bestyrelsesmedlemmer, at de har fået deres post gennem deres personlige netværk.

Hver fjerde bestyrelsespost pyntes med konsulentopgaver

Hver fjerde bestyrelsespost pyntes med konsulentopgaver

Det er med overhængende risiko for kasketforvirring og sammenblandede interesser, når bestyrelsesmedlemmer arbejder som konsulent i samme virksomhed, som de skal være med til at udstikke retningen for. Men det foregår i stor stil i danske små og mellemstore virksomheder, viser nye tal.

Regeringen kan tabe SMV'erne i klimakampen

Regeringen kan tabe SMV'erne i klimakampen

KOMMENTAR: Regeringens klimaalliance med 13 af de største virksomheder i Danmark er en kortslutning af den politiske beslutningsproces. Uden et bredere ejerskab til klimadagsordenen risikerer regeringen at misse målet om en reduktion af drivhusgasserne med 70 procent.

Iran er taberen i det internationale oliespil

Iran er taberen i det internationale oliespil

ANALYSE: Olieprisen er stabil trods krisen i Mellemøsten, fordi rekordproduktion i USA dækker den stigende globale efterspørgsel. Irans problemer med at sælge sin olie øger risikoen for social uro, og risikoen bliver forstærket af den grønne omstilling.

Derfor kom der ny topchef i Statsministeriet

Derfor kom der ny topchef i Statsministeriet

Mette Frederiksen fyrede sin departementschef for at få mere fart på sine politiske projekter. To vigtige opgaver venter på Slotsholmens nye, stærke kvinde, Barbara Bertelsen: Hun skal drive regeringen fremad og reformere embedsværket.

Det er tid til den digitale andelsbevægelse

Det er tid til den digitale andelsbevægelse

TECHTENDENSER: Vores personlige data bliver typisk brugt enten for meget eller for lidt. Tænk, hvis data fra apparaterne i vores hjem, vores smarte ure eller fra vores indkøb gik til en pulje, som vi selv havde indflydelse på brugen af, og hvor gevinsterne tilfaldt brugerne.

En grøn dansk vækstalliance i verdensklasse

En grøn dansk vækstalliance i verdensklasse

KOMMENTAR: Den sydkoreanske regering ynder at sige, at Sydkorea har tre vigtige alliancer: sikkerhedsalliancen med USA, handelsalliancen med Kina og den grønne alliance med Danmark.

Drop at være den hårde hund, mand

Drop at være den hårde hund, mand

KOMMENTAR: Tempoet og informationsmængden i ledelse har aldrig været højere. Kravene til den enkelte leder risikerer at aktivere hamsterhjulsadfærd hos især mænd, så reflekserne styrer og svækker deres empati, nærvær og evne til at mærke sig selv. Karaktertræk, som den traditionelle mandlige leder har klaret sig fint uden i årevis, men som i dag er et must for at få succes som leder.

Nyt job: Natasha Friis Saxberg skal brede it-branchen ud

Nyt job: Natasha Friis Saxberg skal brede it-branchen ud

Natasha Friis Saxberg tiltræder som ny administrerende direktør i IT-Branchen, der er bran- cheorganisation for danske it-virksomheder. Hun
skal være med til at implementere en ny strategi, der definerer it-branchen bredere end tidligere.