Klimarådet: Biomassen truer skovenes CO2-lager

Energibranchen ønsker egne aftaler om bæredygtig biomasse på de danske værker gjort til lov. Klimarådet er ikke overbevist om, at aftalerne sikrer en klimavenlig brug af biomasse.

Rebecca Holck Rosenberg

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

Det kan true klodens CO2-balance, hvis de danske standarder for afbrænding og genplantning af træ, som bliver brugt som biomasse, gøres til lov.

Sådan lyder advarslen fra regeringens ekspertråd på klimaområdet.

De frivillige aftaler, der fungerer i dag, sikrer nemlig ikke godt nok at skovenes CO2-lager forbliver det samme, selvom man henter træ ud til afbrænding. Så hvis man gør aftalerne til lov, vil man blåstemple en ikke-bæredygtig tilgang til biomasse, mener Klimarådet. Og det vil ske på et tidspunkt, hvor mange lande i verden netop ser mod Danmark for at finde nye veje til grøn omstilling.

Klimarådet mener, at der er grund til at give de nuværende aftaler et grundigt gennemsyn.

”Vi anbefaler, at man tager udgangspunkt i de kriterier, branchen allerede har. Men vi sætter spørgsmålstegn ved, om de er gode nok rent klimamæssigt,” siger rådsmedlem i Klimarådet og professor i miljø- og ressourceøkonomi Jette Bredahl.

At biomassen formelt betragtes som CO2-neutral i FN og EU, skyldes den første klimaaftale i Kyoto i 1997. Ræsonnementet var, at skovene selv kan optage og binde så meget ny CO2, at det kompenserer for det træ, der forlader skoven og brændes af.

Det kredsløb forudsætter dog, at skovene – og derved deres CO2-lager – fastholder samme størrelse.

Det forklarer skovforskere fra Københavns Universitet Vivian Kvist Johansen og Niclas Scott Bentsen. De påpeger, at bæredygtighedskravene til biomasse bør sikre det kredsløb, hvis vi ikke skal efterlade en klimaregning, når vi brænder træ af i de danske kraftværker.

Det mener de ikke, at den nuværende brancheaftale sikrer.

Godt nok rummer den frivillige aftale en sætning om, at branchen vil ”sikre en klimahensigtsmæssig CO2-balance”, men der findes ingen operationelle indikatorer, der gør, at et egentligt krav kan stadfæstes, lyder kritikken.

”Brancheaftalen sørger for, at der bevares sunde og stabile bevoksninger i skovene. Men det betyder ikke nødvendigvis, at CO2-lagrene i de samlede skove opretholdes,” forklarer Niclas Scott Bentsen.

Branchen afviser kritikken

Dansk Fjernvarme forstår ikke Klimarådets og skovforskernes kritik. Her mener man, at den klimamæssige bæredygtighed er dækket ind med aftalens krav om, at træer, der fældes, skal genplantes.

”Kravet om genplantning sørger for, at skovene forbliver skov, som kan stå og opsuge CO2,” mener Maria Hedegaard fra Dansk Fjernvarme.

Energibranchen har over de seneste uger kæmpet hårdt for at bevare energiforsyningens grønne image. Det sker blandt andet, efter at Mandag Morgen har dokumenteret, hvordan CO2-udledningen fra afbrændingen af træ på de danske kraftværker betyder, at Danmarks udledning af drivhusgasser reelt er 11,5 millioner ton højere end de officielle klimaregnskaber.

Samtidigt har den nye klimaminister, Dan Jørgensen, i Mandag Morgen varslet, at han overvejer nye regler og krav til biomassen, der udgør hovedparten af den grønne energi inden for dansk varmeproduktion i dag.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu